G4Media.ro

Ordinul Arhitecților și Asociația Urbaniștilor critică Regulamentul urbanistic propus la Sectorul 3…

Sursă: PMB

Ordinul Arhitecților și Asociația Urbaniștilor critică Regulamentul urbanistic propus la Sectorul 3 pentru centrul Bucureștiului și susțin că ar da voie să se demoleze clădirile istorice

Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Asociația Profesională a Urbaniștilor din România (APUR) resping proiectul de hotărâre privind aprobarea măsurilor urbanistice pentru zona ultracentrală (Z1) și zona centrală (Z2) aferente Sectorului 3 București pe motiv că este ilegal realizată și nu respectă legislația în domeniu.

Proiectul a fost deja supus la vot și respins din lipsă de cvorum pe 13 august și este repropus pe ordinea de zi a Consiliului Local Sector 3 pentru miercuri, 28 august. Punctul de vedere al OAR și APUR a fost transmis consilierilor locali ai Sectorului 3.

Primarul Sectorului 3 este Robert Negoiță (PSD).

Principalele argumente aduse de cele două organizații pentru respingerea proiectului de hotărâre propus vizează:

– competența de reglementare urbanistică și amenajare a teritoriului, care aparține Consiliului General al Municipiului București, nu Consiliului Local Sector 3, conform legislației în vigoare;
– necesitatea ca procedura de elaborare, reglementările și documentațiile de urbanism să fie realizate de specialiști atestați;
– scopul, forma și legalitatea instrumentului de reglementare, deoarece proiectul propus nu respectă prevederile legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, în special în privința aprobării certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire.

”Considerăm drept incalificabilă prezentarea demolărilor de clădiri istorice ca soluție la problemele urbane. Or, asta este ceea ce prevede de fapt regulamentul aflat zilele acestea pe masa consilierilor locali ai Sectorului 3”, arată cele două organizații într-un comunicat.

„Din expunerea de motive prezentată de Primăria Sectorului 3 – extrem de schematică – reținem că intenția de reglementare pornește de la probleme calificate ca fiind sociale (trafic supraaglomerat și rețele urbane suprasolicitate) și urbanistice (densitate mixtă peste portanța parcelelor/loturilor, lipsa unor reglementări urbanistice unitare, imposibilitatea coordonării dezvoltării durabile de peste 25 de ani). Nu rezultă în nici un fel din aceste temeiuri necesitatea desființării clădirilor existente, or, rezultatul direct al reglementării, admițând că ea ar putea fi aprobată și apoi aplicată, ar fi chiar demolarea – citând din documentul supus aprobării consiliului local: «Încurajarea eliberării loturilor /parcelelor ocupate cu fond construit vechi»”, declară Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților din România.

Citește aici punctul de vedere transmis consilierilor locali de Ordinul Arhitecților și Asociația Urbaniștilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Orice proiect „urban” propus de PS3 este împotriva ideii de dezvoltare durabilă. S-au „amenajat” mii de locuri de parcare pe spatiile verzi din jurul blocurilor, locuri de joaca înghesuite între mașini, piste de biciclete pe trotuar, alei lărgite in parcuri, pădure de blocuri in zona Brauner -Pallady, poduri și pasaje unde nu visezi…. Ar trebui o lege nouă a capitalei, care să desființeze sectoarele ca uat și tot ce înseamnă primării de sector. Să fie structuri in cadrul pmb, conduse de viceprimari numiți de Primarul general. Ar funcționa eficient totul și nu s-ar mai da vina unul pe altul când este o problema.