G4Media.ro

Ordinul privind apărarea împotriva incendiilor în unități sanitare spune clar că în…

Ordinul privind apărarea împotriva incendiilor în unități sanitare spune clar că în saloanele bolnavilor e interzisă utilizarea radioatoarelor. Medicii de la Balș neagă că existau aeroterme, deși martorii spun altceva

Procurorul care se ocupă de cazul incendiului de la Matei Balș, Alexandru Anghel, a subliniat că în acest moment nu poate fi trasă o concluzie cu privire la cauza care a provocat focul, chiar dacă martorii indică faptul că în saloane era foarte frig, și că pacienții utilizau aeroterme pentru a se încălzi.

La ieșirea de la primele audieri,sâmbătă, o asistenta șefă din Secția Covid, din cadrul Institutului „Matei Balș”, a transmis presei că era într-adevăr frig în salonul în care a izbucnit incendiul, dar că „nu era nicio aerotermă” instalată.

Un lucru este cert, că Ordinului Nr. 1427/26.11.2013, care prevede dispozițiile genrale de apărare împotriva incendiilor în unități sanitare, interzice clar utlizarea reşourilor, radiatoarelor electrice, maşinilor de călcat, fierbătoarelor, în saloanele bolnavilor, cu atât mai mult în secții de terpaie intensivă.

Același document legislativ arată că responsabili pentru respectarea prevederilor de apărare împotriva incendiilor sunt persoanele care asigură administratea/managamentul instituțiilor medicale.

În cazul incendiului de la „Matei Balș”, există deja un martor care a informat că în urmă cu o săptămână a cerut aprobare de la conducerea spitalului pentru a introduce o aerotermă într-unul dintre saloane. Este vorba despre Mihaela Tanase care a declarat pentru G4Media.ro că în urmă cu o săptămână a adus în salonul mamei sale, care era internată la Balș”, o aerotermă, cu acceptul reprezentanților spitalului.

Informația este relevantă pentru că, potrivit primelor date din anchetă, o primă ipoteză privind cauza incendiului ar fi utilizarea unei aeroterme. Folosirea acestor aparate în saloanele de Terapie Intensivă este extrem de periculoasă, pentru că ele pot duce la apariția unor scurt-circuite, iar oxigenul în abundență generat de aparatele de la ATI favorizează apariția exploziilor și propagarea rapidă a flăcărilor.

„Săptămâna trecută, marți, mama mi-a spus că îi este foarte frig. Am cerut acceptul reprezentnaților spitalului să duc o aerotermă, am primit acceptul și am dus-o”, ne-a spus Mihaela Tănase. Întrebată de reporterul G4Media.ro cine anume i-a dat acceptul, ea spus că nu mai știe care reprezentant al spitalului. „Aeroterma a fost folosită, mi-a spus mama mea după ce am dus-o”, a mai relatat femeia.

Și medicul infecţionist Cătălin Apostolescu era de gardă în spitalul „Matei Balș” când a izbucnit incendiul devastator. În calitate de director medical, el a povestit vineri seara la Antena3 că „nu știe să fi fost aeroterme în saloane”, dar a admis că „nu cunoaște fiecare caz în parte”. El spune că i-ar fi avertizat pe pacienți să nu aducă aeroterme. De asemenea, Apostolescu a spus că nu era din cale afară de frig, dar nu era nici o temperatură confortabilă, motiv pentru care bolnavilor li s-au dat pături suplimentare în saloane.

„În timpul nopţii nu a fost foarte frig. Nu a fost o temperatură confortabilă, dar nici foarte rece. În tot pavilionul, aproape toţi pacienţii erau dependenţi de oxigen şi le-am spus la internare să nu aducă mijloace de încălzire. Ăsta a şi fost motivul pentru care noi am adus în saloane pături suplimentare. Nu ştiu să fi fost aeroterme în saloane, nu cunosc fiecare caz individual”, a comentat Apostolescu.

Ordinul Nr. 1427/26.11.2013 are scopul de a preveni şi reduce riscurile de producere a incendiilor, de a asigura condiţiile pentru limitarea propagării şi dezvoltării acestora prin măsuri tehnice şi organizatorice, pentru protecţia utilizatorilor, forţelor care acţionează la intervenţie, bunurilor şi mediului împotriva efectelor incendiilor.

La Secţiunea a 5-a din Ordin, Art. 69, se precizează clar că în saloanele de bolnavi se interzice folosirea reşourilor, radiatoarelor electrice, maşinilor de călcat, fierbătoarelor.

Managerul de la Institutul „Marius Nasta”, Beatrice Mahler a explicat la Digi24 că fiecare unitate medicală ar trebui să aibă un regulament privind funcționarea tehnică, care să fie evident corelat cu prevederile legale. Mahler a spus că din fericire, Spitalul de care răspunde ea are centrală termică proprie, pentru că „este important să existe autonomie sanitară pentru sănătatea și confortul pacienților”. Mahler a atras atenția că în aparatul administrativ din spitale sunt foarte mari problemele, pornind chiar de la nivelul salarizării.

„Este greu să ții personal administrativ, persoane competente pe care să le motivezi să-și facă treaba, să facă revizii tehnice. Pe normativul vechi, există angajați care fac minimul necesar, nu există echipe de instalatori, electricieni care să fie preocupați să intervină cu revizii”, a comentat Mahler la Digi24.

Sursa Foto: InquamPhotos/George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Lipsa avizului ISU spune totul. Tocaria PVC impune nise de ventilatie pt. evacuare si aducere aer proaspat.

    • Intrarea in spitalul Matei Bals spune totul despre cum a fost administrat acest spital de marele Streinu Cercel de 20 ani. Arata ca un dispensar de comuna sau o intrare intr-o intreprindere ceausista. In rest, ditamai spitalul nu avea centrala proprie, aveau improvizatii la sistemul electric. IN 20 de ani de management sa faci chestii de baza ( nu zic de aparatura ultra-performanta ca nu tine de el) denota o nesimtire romaneasca in cel mai mare grad.

  2. Trebuie rabdarepentru stabilirea exacta si fara dubii a cauzelor incendiului si a exploziei. Momentan circula cel putin 4 ipoteze, si anume: telefon in priza, resou, aeroterma, scurtcircuit electric. Oricare ar fi cauza reala, schimba total concluziile care pot fi trase. De aceea sunt jenanteabsolut toate acuzele la adresa ministrului sanatatii si chiar a lui Arafat facute de greii PSD Ciolacu, Firea, Dancu.Ei ascund faptul, sau il trec sub tacere ca deputatul PSD Strainu Cercel conduce in stil autoritar aceasta institutie iar marele specialist Rafila functioneaza de mai multi ani, tot aici. Acum s_au gasit si cei de la AUR sa ceara demisiide la guvern.Sa fim seriosi, asteptam cu interes stabilirea cauzelor reale ale accidentului.S-ar putea sa avem mari, mari surprize. Rabdare

    • Nu imi place Vlad Voiculescu dar acest spital arata ca dracu dupa 20 de ani cu Streinu Cercel. Uitati-va la intrarea in spital. Arata ca o intreprindere ceausista. Dupa 30 de ani de capitalism, acest manager nici gardul nu s-a deranjat sa-l refaca.

  3. Institutul de la Petrosani nu merge pe variante ca la loto, stabileste exact cauza incendiului daca pompierii sau politia nu a musamalizat sau sustras corpurile delicte.

  4. Ce e normal în spitalele noastre? În mod normal avem căldură în spitale, în mod normal avem hrană bună și suficientă, în mod normal avem medicamentele necesare. În realitate de cele mai multe ori trebuie ca bolnavii să asigure parțial sau total căldura, hrana și tratamentul. Și asta în speranța că nu e nevoie de plic pentru ca personalul de acolo să-și facă datoria.

  5. Nicușoare, că tot ești expert in gigacalorii, nu-i așa că tot mortul e devină ?