G4Media.ro

Ordonanța de urgență pentru înființarea Agenției pentru investiții în sănătate, discutată miercuri…

Sursa foto: Ministerul Sănătății

Ordonanța de urgență pentru înființarea Agenției pentru investiții în sănătate, discutată miercuri de Guvern. Instituția va fi subordonată Ministerului Sănătății și se va ocupa de infrastructură, inclusiv spitalele regionale 

Guvernul va discuta, în ședința de miercuri, ordonanța de urgență pentru înființarea Agenției pentru investiții în sănătate (ANDIS), care este prevăzută în PNRR. Instituția va fi subordonată Ministerului Sănătății și se va ocupa de infrastructura din sănătate, inclusiv spitalele regionale care vor fi construite la Iași, Cluj și Craiova.

Deși este parte din PNRR, înființarea agenției a fost criticată vehement inițial de actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), la scurt timp de la preluarea mandatului. Alexandru Rafila acuza că ANDIS va plăti consultanță din partea unor experți străini. Ministrul a cerut inclusiv o anchetă a Corpului de control al premierului. „Mie mi-e foarte greu să cred că este un lucru în regulă în care 72 sau 75 de angajați de la ANDIS, plătiți cu salariile din România, cu 1.000 de euro pe lună sunt consultați sau consiliați sau cum vreți dumneavoastră de persoane care îi învață cu 2.000 de euro pe zi și nu-i învață o singură zi, îi învață foarte multe sute și mii de zile”, afirmat Rafila în februarie 2021. Detalii aici.

Alexandru Rafila declarase, anterior, la Antena 3, că a găsit în PNRR un buget care prevede 5 milioane de euro pentru funcționarea Agenției Naționale de Investiții în Sănătate și de cinci ori mai mulți bani prevăzuți pentru consultanță la această instituție.

Foștii miniștrii USR Cristian Ghinea, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au reacționat la afirmațiile lui Alexandru Rafila. Cristian Ghinea spunea că, de fapt, este vorba de investiții de 1,7 miliarde de euro în spitale și 30 de milioane pentru tot aparatul care se va ocupa de acestea, pe o perioadă de 5 ani.

Ulterior, Alexandru Rafila a acceptat necesitatea înființării ANDIS, însă inițial a purtat discuții în Guvern pentru ca aceasta să fie în subordinea Secretariatului General al Guvernului. În cele din urmă, Rafila a acceptat înființarea agenției în subordinea Ministerului Sănătății.

„ANDIS este instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătății, finanţată integral din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății”, prevede și proiectul de OUG care va fi discutat miercuri.

Ce prevede proiectul de OUG:

Scopul ANDIS constă în dezvoltarea infrastructurii de sănătate, prin pregătirea, implementarea și finalizarea obiectivelor/proiectelor de investiții în infrastructura de sănătate.

ANDIS urmărește îndeplinirea următoarelor obiective generale:

a) crearea și, după caz, dezvoltarea unei infrastructuri de sănătate apte să asigure accesul unui număr cât mai mare de persoane la asistență medicală de specialitate în cele mai bune condiții de calitate;
b) asigurarea unor cerințe înalte de calitate și performanță privind infrastructura de sănătate și transformarea sa într-un centru de excelență în gestionarea obiectivelor/proiectelor de investitii în infrastructura de sănătate;
c) pregătirea și implementarea obiectivelor/proiectelor de investiții de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate, astfel încât acestea să fie finalizate la termen, conform specificațiilor și în cadrul bugetului aprobat;
d) atragerea fondurilor europene și a altor surse de finanțare legal constituite în domeniul infrastructurii de sănătate;
e) asigurarea unui management performant al obiectivelor/proiectelor de investiții de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate și dezvoltarea și îmbunătățirea permanentă a capacității administrative necesare pentru pregătirea, implementarea și finalizarea obiectivelor/proiectelor de investiții în infrastructura de sănătate.

ANDIS va fi condusă de Consiliu de supraveghere format din 7 membri: doi reprezentanti ai Ministerului Sănătății; un reprezentant al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene; un reprezentant al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; un reprezentant al Cancelariei primului-ministru; președintele ANDIS;  vicepreședintele ANDIS. Președintele și vicepreședintele sunt numiți de Ministerul Sănătății în urma unui concurs.

Personalul ANDIS este format din funcționari publici și personal contractual.

ANDIS va prelua activitățile de pregătire, implementare și finalizare a obiectivelor/proiectelor de investiții de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate privind realizarea spitalelor regionale de urgență Iași, Cluj și Craiova și procedurile de atribuire în curs de desfășurare, activitățile de asistență tehnică aferente acestora și orice alte activități conexe în legătură directă cu aceste proiecte, precum și atribuțiile corespunzătoare acestora din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății.

Ce prevede PNRR despre ANDIS:

„Scopul ANDIS este dezvoltarea infrastructurii de sănătate publică, prin pregătirea, implementarea și finalizarea proiectelor de investiții de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate publică.(…)
Conducerea agenției va fi compusă dintr-un președinte și un consiliu director și va avea, în primul an de funcționare, un număr de 52 de angajați, dintre care 25 vor fi preluați prin transferul integral al Direcției de Monitorizare Implementare Spitale Regionale, structură funcțională în prezent în cadrul Ministerului Sănătății, cu posibilitatea preluării ulterioare a anumitor funcționalități din alte servicii ale Ministerului Sănătății. Se estimează că, în fazele avansate de maturitate ale ANDIS, aceasta va avea un total de 78 de angajați. Fazele de maturitate ale ANDIS sunt descrise în secțiunea următoare. În primele faze de maturitate ale proiectului (2021-2023), ANDIS va beneficia de asistență tehnică din partea BEI-PASSA, această asistență tehnică urmând a fi treptat redusă până ce ANDIS va atinge nivelul de maturitate necesar. Această asistență tehnică va putea fi pusă și la dispoziția beneficiarului investiției sau o va putea utiliza în realizarea documentelor necesare realizării investiției propuse și selectate.”

Sursa foto: Ministerul Sănătății

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Alta capusare a banului public sau european cu salarii nesimtite. Nu vor face absolut nimic pentru sanatatea romanilor

  2. Delapidare pe fata… Au crescut beizadelele si nu au de lucru…
    Organigrama: -presedinte
    -consiliu director
    -52 angajati in primul an.
    In al doilea cati ?
    Clar, nu mai e nicio speranta

    • In uniunea sovietica cum e? Hai, spuneti, ca sunteti specialist, faceti propaganda pe fata pentru agresiunea fascistilor sovietici, asa cum o dovedesc celelalte comentarii. Ce faceti aici e trolling, n-aveti dvs treaba cu interesul public, suneti pus sa atacati guvernul nu pentru ca vreti sa se indrepte ceva in tara asta, ci pentru ca vreti sa se strice si mai rau. Ce nu va convine e de fapt orientarea euro-atlantica a Romaniei, dar nu o spuneti pe fata pentru ca nu ati avea sustinere, asa ca folositi acoperirea cu delapidarile, exact cum faceati si cu vaccinul, pe vremea pandemiei, Putin va pasa de vaccinare, era doar o acoperire pentru propaganda anti occidentala.

  3. Lipsea bomboana de pe coltiva. De asta nu merge bine sanatatea. Rafila, ca de obicei se contrzice sigur. In primul an de functionare va avea 52 de taietori de frunza la caini, adica, nepoti, fini, amante, sotii de baiet descurcareti, etc.

  4. Combinația suprema, gândită de VV si gagica adusă secretar de stat, tocmai de la BEI,…soarta e cruda, cascavalul va fi administrat de pesedisti, Agenția, un fel de CNI pe sănătate, dar fara experienta, va administra 2 mld de euro…adica sanse zero de implementare…nu conteaza, BEI isi ia banul in primii 2 ani…vedeți golaneala lui Ghinea?…aia cinstiți și reformatori, au gandit PNNR ca pe un proiect unitar, 1/3 sunt investitii care raman, 1/3 chestii inutile, dar se fac..iar restul 1/3 furaciunea…si asta se va face sigur, restul 2/3 sunt incerti…singura speranță e Bolos, sa distingă ineptiile de lucruri utile…tampeniile ongiste pot fi amânată un pic, până la renegociere, aia vine în 2023.

  5. Alta formula bugetara de papat banii prostimii. Aveam Compania Nationala de Investitii care se putea ocupa de investitiile din sanatate. Nu aveam de nevoie de inca o agentie. In 2024 sa votati tot PSD care sa tina bugetarii degeaba. Deja cu cele 15 mii de noi bugetari, avem 1,4 milioane de bugetari din care jumatate cersetori de lux.