Ordonanța de urgență pentru liberalizarea programelor de sănătate, introdusă în ședința de Guvern
Ordonanța de urgență prin care sunt liberalizate programele de sănătate care sunt finanțate de Ministerul Sănătății și CNAS a fost introdusă în ședința de Guvern de marți.
Prin această ordonanță se extind programele de sănătate și în sistemul medical privat, practic fiind permisă decontarea serviciilor medicale către CNAS.
Introducerea ordonanței de urgență pe ordinea de zi a ședinței de Guvern a fost propusă de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.
Potrivit proiectului de ordonanță de urgență care modifică legea sănătății și alte acte normative, serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, se vor derula „în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.
Prin programele naționale de sănătate, pacienții cu boli cronice beneficiază de tratament gratuit. Este vorba de boli cardiovasculare, oncologice, diabet zaharat, insuficiență hepatică, boli rare și alte afecțiuni.
Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că pacienții trebuie să aibă deplina libertate pentru a-și alege furnizorul de servicii medicale și că este foarte important să nu mai existe discriminare între sectorul public și cel privat, iar ordonanța pentru liberalizarea programelor de sănătate este în procedura de avizare și va fi adoptată atunci când îndeplinește condițiile de aprobare.
„Proiectul este în procedura de avizare. Este un proiect pe care îl susțin. Aduc aminte minciuna gogonată să se introduce coplata. Cei care au introdus OUG pentru coplată sunt cei de la PSD cu doamna Dăncilă premier și cu doamna Pintea ministru la butoane. Pe programele de sănătate, beneficiarii sunt pacienții, cărora trebuie să li se sigure deplina libertate pentru a-și alege furnizorul de servicii medicale. Soluția pe care o propune domnul ministru Costache este o soluție care crește calitatea serviciilor medicale în cadrul programelor naționale. E foarte important să nu mai existe discriminare între sectorul public și cel privat. Cred că trebuie să existe un tratament egal, pentru că banii care se adună în bugetul CNAS nu sunt banii guvernului, ci ai contribuabililor și orice cetățean are dreptul la servicii medicale de calitate”, a declarat premierul.
Citește și
Sursa foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii