Ordonanța de urgență pentru mecanismele detaliate ale PNRR, publicată în Monitorul Oficial/ Agențiile de Dezvoltare Regională, numite „responsabili de implementarea investițiilor specifice locale”
Documentul de bază pentru mecanismele detaliate prin care se vor desfășura proiectele PNRR a fost publicat, marți, în Monitorul Oficial. Este vorba de OUG nr 124/2021, care stabiliește traseul fondurilor ce vor veni de la Uniunea Europeană și procesul de monitorizare și control. Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) au fost adăugate, la solicitarea inițială a PSD, în acest mecanism într-o formulă care le permite să fie implicate în investiții și finanțări dar fără a modifica structura generală a cadrului agreat cu Comisia Europeană.
OUG nr.124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1178 din 14 decembrie.
La Capitolul 1 sunt prezentate câteva zeci de definiții ale termenilor tehnici iar la punctul ll), această definiție:
- responsabilii de implementare a investițiilor specifice locale — agențiile de dezvoltare regională organizate în baza Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările și completările ulterioare, cărora li se încredințează în baza prezentei ordonanțe de urgență gestionarea investiției aferente PNRR, pentru categoriile de investiții din cadrul componentelor: „C12 —Sănătate”; „C13 — Reforme Sociale”; „C15 — Educație”.
În continuare, la Capitolul II – „Instituțiile și organismele cu atribuții în coordonarea, gestionarea și controlul fondurilor acordate în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență”, Art.6, (2) se precizează:
- Ministerele prevăzute la alin. (1) încredințează responsabililor de implementarea investițiilor specifice locale gestionarea investiției aferente PNRR cu impact asupra dezvoltării locale din domeniile prevăzute la art. 2 lit. ll). În calitate de responsabil de implementarea investiților specifice locale, agențiile pentru dezvoltare regională îndeplinesc toate funcțiile și atribuțiile specifice conform acordurilor de implementare încheiate.
Practic, Agențiile de Dezvoltare Regională vor prelua de la Ministere, cele care sunt menționate explicit în cadrul PNRR agreat cu Comisia Europeană, prin niște „acorduri de implementare”, gestionarea unor investiții locale din cadrul a 3 componente.
Aceste investiții locale pot fi:
Componenta 12 Sănătate: spitalele (cele 25 de spitale, complet noi sau cu părți noi de clădire, care sunt preconizate a fi construite), infrastructură prespitalicească: Unități nou-construite/renovate și dotate care oferă asistență medicală ambulatorie (30 de unități), cabinetele medicilor de familie dotate sau renovate (Țintă asumată prin PNRR: 3.000 de cabinete);
Componenta 13 Reforme sociale: Centre de zi (Ținta asumată prin PNRR este o rețea de 150 de zi, dintre care cel puțin 10 % să se afle în comunitățile cu o populație romă semnificativă, pentru a preveni separarea copiilor de familie); Noi servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități (Ținta PNRR: 55 de de noi servicii comunitare: 45 de clădiri noi al căror consum de energie este aproape egal cu zero și 10 clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero +; pentru persoanele cu dizabilități).
Componenta 15 Educație – investițiile dedicate școlilor.
Agențiile de dezvoltare regională funcționează în regim de organizații non-guvernamentale de utilitate publică și sunt constituite la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare ale României.
ADR-urile au fost implicate în gestionarea proiectelor de investiții locale în ambele perioade de programare de până acum, având calitatea de organisme intermediare în Programul Operațional Regional 2007-2013 și cel pentru 2014-2020.
Acestea vor fi acum autorități de management pentru cele 8 Programe Operaționale Regionale, în perioada de programare 2021-2027.
Textul integral al Ordonanței poate fi citit aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.