G4Media.ro

Ordonanță de Urgență pentru profesorii care au obținut note de la 7…

Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Ordonanță de Urgență pentru profesorii care au obținut note de la 7 în sus la titularizare în ultimii ani

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă care îi vizează pe profesorii care au promovat examenul de titularizare cu note mai mari de 7, potrivit Agerpres.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a explicat, la finalul şedinţei de Guvern, că, „potrivit ordonanţei, cei care se află în situaţia să fi obţinut note peste 7 în ultimii şase – şapte ani pot să folosească aceste rezultate în situaţia în care consiliul de administraţie al unităţii şcolare decide că poate să transforme contractul de muncă din contract pe durată determinată într-un contract pe durata egală cu viabilitatea postului didactic”.

„Un domn deputat a lansat o iniţiativă legislativă prin care modifica unul din articolele prevăzute în Legea 1 şi anume articolul 253, potrivit căruia cei care au trecut printr-un examen de titularizare şi au obţinut minimum nota 7 ar putea să beneficieze de această notă şi în următorii şase ani. Deputatul a prelungit durata până la 10 ani. Preşedintele a trimis legea la Curtea Constituţională pentru verificare, iar Curtea a decis anularea articolului şi din iniţiativa legislativă şi din Legea 1. Ca urmare, am rămas în plină mişcare de personal cu acest vid legislativ. Am găsit o soluţie şi astăzi a fost acceptată de Guvern”.

„Potrivit ordonanţei, cei care se află în situaţia să fi obţinut note peste 7 în ultimii şase – şapte ani pot să folosească aceste rezultate în situaţia în care consiliul de administraţie al unităţii şcolare decide că poate să transforme contractul de muncă din contract pe durată determinată într-un contract pe durata egală cu viabilitatea postului didactic. Considerăm că în felul acesta am rezolvat fără să încălcăm decizia Curţii, pentru că asta nu înseamnă titularizare, dar înseamnă posibilitatea prelungirii contractului de muncă atât timp cât este postul viabil”, a spus Andronescu, la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern, potrivit Agepres.

Ea a adăugat că în această ordonanţă a fost introdusă şi o prevedere care priveşte cadrele didactice care au câştigat prin decizie judecătorească dreptul la a obţine dobânzi pe sumele cuvenite pe Legea 221.

„Ordonanţa se referă la datorii faţă de cadrele didactice care derivă din hotărârile judecătoreşti rămase definitive până la 31 decembrie 2018 şi care făceau referire la Legea 221/2008. La aceste datorii sunt calculate dobânzi şi despre ele vorbeam în această ordonanţă”, a precizat Ecaterina Andronescu.

Sursa foto: INQUAM_Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce dracu’ inseamna asta? ” durata egală cu viabilitatea postului didactic „

    • O strutocamila a la androneasca, asta inseamna. Daca o catedra are cel putin 4 ani de viabilitate(adica scoala garanteaza ca 4 ani are minim 18 ore saptamanal la o disciplina), respectivul post(catedra) se scoate la titularizare prin examen national, iar titularizarea este in sistem(adica o catedra poarta numele tau oriunde in tara asta, pana la pensie, sau pana iesi din sistem prin demisie etc). Notele de la titularizarea prin examen sunt mult mai mari de 7, si muncesti, nene, sar de 9, chiar 9,50. Articolul ala 253 reprezinta o modalitate prin care se ocolea examenul national de titularizare, printr-o ”titularizare in scoala”, adica directorul este de acord sa-l titularizeze pe un profesor in scoala lui, insa daca profesorul vrea sa plece din acea scoala, nu mai este titular. Treaba asta era valabila 6 ani, iar un cumatru psdist a vrut sa prelungeasca clientelismul la 10 ani, de la 6, dar presedintele a atacat la ccr modificarea, si androneasca s-a trezit cu tot articolul 253 declarat neconstitutional. Ea mananca kkt cand spune ca prin disparitia articolului 253 a fost vid legislativ, poate vid clientelar, nu legislativ. Ce imputita e, ooofff!