G4Media.ro

Ordonanța de urgență privind achizițille publice este neconstituțională, a decis CCR. Motivul:…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ordonanța de urgență privind achizițille publice este neconstituțională, a decis CCR. Motivul: Guvernul Orban nu a solicitat avizele obligatorii de la Consiliul Legislativ și CSM

Curtea Constituţională a României a admis, marţi, sesizarea Avocatului Poporului referitoare la prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru modificarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice, stabilind că acestea sunt neconstituţionale.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.23/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice este neconstituţională, în ansamblul său. Pentru pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat că actul normativ supus controlului de constituţionalitate a fost adoptat cu încălcarea exigenţelor legale şi constituţionale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ şi al Consiliului Superior al Magistraturii”, se precizează într-un comunicat de presă al CCR transmis AGERPRES.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru modificarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice.

„Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. IV pct. 26 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice. Avocatul Poporului observă, între altele, că, prin articolul sus-menţionat, în OUG nr. 23/2020 se instituie o nouă abatere disciplinară doar pentru judecătorii ce alcătuiesc completurile specializate în achiziţii publice, instituindu-se astfel o discriminare în cadrul aceleiaşi categorii profesionale, prin raportare la ceilalţi judecători”, se arăta într-un comunicat al AP.

Avocatul Poporului menţionează că nu pune la îndoială necesitatea adoptării atât a unor măsuri urgente pentru perfecţionarea şi flexibilizarea sistemului achiziţiilor publice, inclusiv a unor termene mai scurte, care să permită soluţionarea contestaţiilor cu celeritate, dar consideră că instituirea unor abateri disciplinare suplimentare doar pentru judecătorii completurilor specializate în achiziţii publice nu are o justificare obiectivă.

În plus, Avocatul Poporului consideră că nu există nicio justificare obiectivă rezonabilă pentru care o abatere disciplinară a judecătorilor să fie reglementată în cuprinsul altei legi decât cea privind statutul judecătorilor.

„Statutul judecătorilor şi procurorilor rezultă din legislaţia specială, edictată în concretizarea normelor constituţionale care acordă magistraţilor o poziţie deosebită în ansamblul diverselor categorii profesionale, caracterizată prin garanţii conferite în vederea asigurării independenţei şi imparţialităţii acestora, necesară înfăptuirii justiţiei, ca activitate fundamentală într-un stat de drept”, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului constată lipsa solicitării avizului Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul procedurii de adoptare a OUG nr. 23/2020, aviz necesar în scopul respectării prevederilor Constituţiei.

„În fine, luând în considerare rezultatele Referendumului naţional din 26 mai 2019, chiar dacă a fost consultativ, Avocatul Poporului opinează că Guvernul ar fi trebuit să manifeste o atitudine de abţinere de la adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în domeniul organizării judiciare, din moment ce în urma consultării loiale a cetăţenilor cu drept de vot, majoritatea participanţilor care au exprimat opţiuni valabile (86,18%) şi-au manifestat acordul în acest sens”, a adăugat AP.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Si era nevoie de CCR ca sa ne spuna asta.
    Parlamentul sa puna mana si sa dea legi clare care sa nu poata fi incalcate fara demiterea celor care le ignora.
    Asa si cu SEAP/SICAP ăla: daca scrie ca doar firmele auditate de catre un organism acreditat poate face afaceri cu statul atunci sa fie obligatoriu si nu optional, eventual acreditat de firma primarului care este

  2. Dosare penale deschise doar pentru a fi clasate.

  3. Micul mare dictator Kim Jonghannis după ce s-a văzut cu guWernerul lui face pipi pe votul fraierilor care l-au crezut la referendum .Predoiu tu ce faci măi limba prin guvern ,tu ai avizat OUG ? Ce școală ai făcut măi limbă ? Chiar nimic nu s-a lipit de tine? Șomerul Sică poate luase ceva dar tu și juriștii .ulii tot cu paharul ?Cât de bătuți în cap sunteți măi alcoolicilor?

    • Ce limbaj colorat folosesti. Sigur ai urmat scoli inalte . . .

    • Bai , sobolan pezdist , tu nu poti sa-ti scrii mizerabilele tale ” postari ” decit daca injuri si jignesti oamenii care comenteaza ? Oameni pe care tu nu-i stii , nu-i cunosti , nu stii ce scolii au au absolvit ! P S – De fapt , cine stie ce ratat esti , din cine stie ce colt de catun !

  4. Mulțumim Orban + Cojoaca + Drăgan. Încă o OUG neconstituțională scrisă de proștii s(t)atului.

  5. Ai uitat de madam Curcan din guvernul meu.