G4Media.ro

Ordonanța lăcomiei: disputa dintre BNR și Ministerul Finanțelor pe tema impactului asupra…

Ordonanța lăcomiei: disputa dintre BNR și Ministerul Finanțelor pe tema impactului asupra băncilor se amână cu două săptămâni

Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) a decis luni să discute abia peste două săptămâni concluziile impactului OUG 114/2018 asupra sistemului bancar, potrivit unui comunicat de presă. Ședința CNSM – instituție care reunește guvernul și Banca Națională – fusese cerută imperativ de Mugur Isărescu la începutul anului, într-un atac fără precedent asupra executivului.

În ședința de luni, care trebuia să ducă la o discuție despre OUG 114, cunoscută drept ”ordonanța lăcomiei”, BNR și Ministerul Finanțelor au decis să înființeze un grup de lucru care să analizeze impactul asupra băncilor și să prezinte concluziile abia în 18 februarie.

Guvernatorul BNR a calificat OUG 114 drept ”o trăznaie” și a spus într-o conferință de presă din 8 ianuarie că Banca Naţională are nelămuriri cu privire la modul în care se aplică taxa pe bănci şi va cere discutarea ordonanţei în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, pentru că are impact sistemic.

”În mod normal, o asemenea ordonanţă trebuia prezentată mai întâi în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Are impact. Şi probabil că vom solicita să facem o discuţie într-o şedinţă extraordinară a comitetului”, a spus atunci Isărescu, potrivit Agerpres.

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic .

Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Comunicatul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială:

Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) s-a întrunit în data de 4 februarie 2019, în ședință ordinară. În cadrul ședinței a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Națională a României, privind taxa pe active financiare asupra instituțiilor de credit, a activității de creditare și a creșterii economice, introdusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Membrii Consiliului au decis să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea ședință a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019.

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Foto: Guvernul României

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. M-am tampit eu sau BNR a comunicat de cateva saptamani ca a facut studiul de impact asupra sistemului bancar a OUG 114 si ne daduse cateva date din el?! Ca intr-un scenariu vor rezista doar 4 banci, ca in altul doar 2 si ca in cel mai pesimist niciuna. Cu mine o fi problema!

    • Studiul de impact l-au prezentat la sedinta, dar acum va fi un grup de lucru comun cu ministerul. Cel mai tare impact este cresterea cursului, apoi scaderea dobanzilor la depozite, incetinirea creditarii si va urma cresterea inflatiei si incetinirea cresterii economice.

  2. Gata, m-am prins, e vorba de aceeasi prostitutie institutionala pe care o stim foarte bine!

  3. priviti fotografia. vasilica pozeaza. i-au strigat pasarica. sa si-o puna la album. poza.
    isarescu stingher. inghite amar. „umilit” de proasta teleormanului si de stapanul ei.

  4. De ce s-o fi amanat, ca date aveau sau o fi fost vreun viciu de procedura? In acest interval de 2 saptamani o sa gaseasca Dragnea un motiv si o va pune pe Veorica sa sesizeze CCR existenta unui conflict juridic de sorginte constitutionala intre CNSM si grupul de lucru stabilit azi!
    Nu ne-ar mira de loc.

  5. Ca sa inteleg si eu : in CNSM exista reprezentanti din BNR, guvern si ASF. Acuma se face un grup de lucru pentru analiza format din reprezentanti ai guvernului si BNR. Pai CNSM e format din reprezentanti exact ai acestor institutii, plus ASF. Care-i ratiunea chestiei? Mai apar la mijloc 2 saptamani, pentru o analiza mai completa, sau ce?

    • Am zis ca e suspect, fiind un nonsens si tocmai de aceea va fi un conflict juridic de natura lui cacat!

    • Prostitutia politica si institutionala este neconstitutionala!

  6. Premiera intelege ceva , din ce se-ntampla in domeniul bancar? Cu materia cenusie a unuia din cimitir , cred ca-i toba de cunostinte in materie. Compromisul si alegerea caii de mijloc, este o amanare a situatiei nerezolvate.

  7. valcovul a ajuns la nivel planetar, mai populime, da enterviuri la blumberg. sa le iexplice cum babardeste iel roboru.
    l-a inspirat sinistrul justitiei, marele ievaluator.

  8. Asta se traduce asa: tragerea matei de coada, sau, dupa cum ne invata un exponent al PSD,
    „s-asteptam sa vedem ce se mai intampla”.

  9. Se trage de timp.
    O sa o scalde dupa care incepe o noua păruială.
    D-lCavou va transmite la Vitamină procesul verbal al sedintei comune.
    Iar Vitamina D sub influența ultravioletelor își va incorda mușchii și va mai da un atac la multinationale, banci UE.
    In fapt consumul de vitaminele in exces are si efecte secundare.