G4Media.ro

Ordonanța lăcomiei, marele eșec al PSD. Dragnea își pierde aura de învingător,…

Ordonanța lăcomiei, marele eșec al PSD. Dragnea își pierde aura de învingător, Vâlcov – pe picior de plecare

OUG 114, branduită de falșii haiduci PSD-iști drept ordonanța lăcomiei, a fost castrată azi de aceiași PSD-iști, șifonați serios după confruntarea cu realitatea. Dintr-o pedeapsă exemplară la adresa mediului de afaceri, OUG 114 s-a transformat într-o biată ordonanță care pune noi taxe pentru acoperirea unui buget secătuit. Dar înfrângerea PSD în lupta dură, dusă în culise, cu companiile și cu partenerii externi are o mare încărcătură simbolică: Liviu Dragnea și-a știrbit serios din aura de învingător în orice bătălie.

  • Scurtă recapitulare. Forma inițială a OUG 114, din decembrie 2018, impunea băncilor o ”taxă pe lăcomie” care creștea odată cu nivelul ROBOR; cerea măriri de capital imposibile administratorilor de fonduri din Pilonul II de pensii; obliga producătorii de gaze să vândă ieftin unor industriași aleși pe sprânceană; punea o taxă generalizată de 2% din cifra de afaceri în energie; inventa o taxă pentru operatorii telecom și amenzi drastice în industrie; schimba modul de control la licitațiile pe fonduri europene.

Trei luni mai târziu, PSD s-a recunoscut înfrânt și a renunțat la cele mai multe dintre măsurile de mai sus. A fost un război de uzură început en fanfare de Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici. Ultimul susținea chiar că OUG 114 e actul normativ ”cel mai curajos și mai îndrăzneț apărut după Revoluție” – o blasfemie izvorâtă din ignoranța unui ministru care s-a îmbogăți lucrând numai la Stat.

Primele semnale de cedare au venit din ianuarie. Tăriceanu și oamenii lui din ALDE au înțeles că vor pierde controlul marilor companii de stat din Energie și au jucat pe față împotriva OUG 114. Mediul de afaceri a arătat o solidaritate fără precedent și a vorbit pe o limbă comună, indiferent dacă a fost vorba de reprezentanții capitalului străin sau autohton. Fără precedent a fost și reacția publică a mediului de business, care nu s-a sfiit să atace PSD și, indirect, pe Liviu Dragnea, asumându-și riscuri enorme.

Mugur Isărescu a atacat și el din toate pozițiile, conștient că-și joacă funcția și influența. Până și Florin Georgescu, provenit din PSD, a jucat solidar cu guvernatorul și a apărat mediul bancar luat la țintă de tripleta Dragnea – Vâlcov – Teodorovici.

Au urmat semnalele externe, tot mai apăsate și mai dure. OMV și ExxonMobil au amenințat voalat că nu investesc în Marea Neagră, iar Comisia Europeană a avertizat că OUG 114 încalcă legislația comunitară.

Unul dintre cele mai dure momente a fost telefonul primit în 11 martie de premierul Viorica Dăncilă de la Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei (ministrul de Finanțe al SUA). Comunicatul guvernului a fost lapidar și a amintit doar de ”cooperarea bilaterală în special pe dimensiunea economică”. Potrivit surselor G4Media.ro, demnitarul american a cerut regândirea OUG 114, avertizând că distruge mediul de afaceri.

Tot despre OUG 114 a fost chestionată Dăncilă și în timpul recentei vizite din SUA, unde s-a întâlnit cu marile companii americane (printre care și ExxonMobil), dar și cu secretarul american pentru Comerț, Wilbur Ross.

Aici e posibil să se fi jucat și cariera de consilier a lui Darius Vâlcov. Potrivit surselor G4Media.ro, premierul Dăncilă a cerut imperativ la partid extragerea lui Vâlcov de la Palatul Victoria, unde condamnatul în primă instanță și-a creat un pol de putere care rivalizează cu cel al Ancăi Alexandrescu. Vâlcov a devenit o mare problemă pentru Dăncilă, o reală vulnerabilitate. Nu întâmplător, el e într-un concediu prelungit în ultimele zile.

Înfrângerea în fața partenerilor a devenit o certitudine când guvernul a implorat compania de rating Standard & Poor’s să nu scadă perspectiva de rating. Zarurile fuseseră aruncate, cel puțin în privința taxei pe activele bancare.

A urmat o nouă înfrângere a guvernului, în lupta cu companiile producătoare de gaze, pe care voia să le oblige să vândă ieftin către o mână de industriași în frunte cu dublul condamnat Ioan Niculae și alți apropiați de partid. Azi, prevederea a fost îndulcită, obligația de a vinde gaze ieftine păstrându-se doar pentru consumatorii casnici. Favorizarea fățișă a unui penal precum Niculae, dar și a altor notorii clienți de partid, trebuie să-i fi speriat pe câțiva oameni cu discernământ din guvern. E posibil să fi jucat un rol și amintirea dosarelor similare de la DIICOT, cu același Ioan Niculae și alți miniștri printre inculpați.

Înfrângerea a venit și în domeniul fondurilor europene, unde Partidul și-a dorit filtre mai laxe pentru un furt mai facil. Pus în fața blocării licitațiilor din mii de proiecte, guvernul a modificat OUG 114 pe furiș, fără să anunțe explicit.

Ce a rămas după acest război între PSD și mediul de afaceri? Câteva taxe aberante, în cuantumuri mult mai mici decât cele inițiale, și impresia că PSD a călcat cu mare avânt pe-o greblă care l-a pocnit direct în frunte.

E suficient să vedeți imaginile cu Eugen Teodorovici plecând rapid din fața ziariștilor, cu capul în pământ, după ce a îndurat supliciul de a anunța el însuși marile cedări din OUG 114. Nu a mai rămas nimic din aroganța cu care în decembrie anul trecut același ministru anunța ordonanța revoluționară.

Nimic nu  mai rămas din țâfna anti-capital străin a PSD din decembrie. Căci asta era declinarea politică a OUG 114: să lanseze la apă discursul naționalist, anti-occidental, chiar înainte de alegerile europarlamentare. Narativul anti-capital străin al PSD tocmai a sucombat la impactul cu realitatea.

La nivel simbolic, așa arată acum PSD în ochii mediului de afaceri: slăbit, vulnerabil, gata să cedeze în fața unei presiuni constante și legitime. Și pentru Dragnea mai urmează un hop: marele Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții, pușculița de partid pe care se chinuie de doi ani să o înființeze. Dacă va eșua încă o dată și pe tema FSDI, probabil că ratingul lui va mai scădea cu o treaptă în barometrul puterii.

PS: Un mare păcat al OUG 114 e îngroparea unei teme valide și care trebuie reluată rapid: comportamentul băncilor față de mediul privat, mai cu seamă față de IMM-uri. Dacă mediul de afaceri, sistemul bancar și guvernul nu găsesc o cale de rezolvare, criza de finanțare a antreprenorilor autohtoni va deveni pe termen scurt și mediu una acută, cu un impact serios asupra perspectivelor de dezvoltare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Haideti sa va dau o alta perspectiva, pe langa cea care a facilitat importul de gaze rusesc. Ordonanta a fost perdea de fum atat pentru scaderea pe bursa de valori bucuresti, cat si pe deprecierea leului.

    Ganditi un pic, au slabit companiile listate la bursa si „cineva” a profitat achizitionand actiuni mult mai ieftin, si pe care le poate vinde dupa facand un profit generos. La fel si pe partea de curs valutar. Sunt traderi care iti ofera si leverage de 100 la 1 pentru banii investiti. Deci de fapt, daca tu investesti si ai castiga un cent, iei de fapt un dolar cand scoti banii. Acum sa multiplicam centul si sa ajungem… la milion, zeci de milioane? Deja ne apropiem de miliarde, si astea doar dintr-un joc cu o ordonanta care bulverseaza piata, destabilizeaza mediul de business si intr-un final e ciuntita si are efecte minore.

    • Cu PSD la putere, totul e un furt, un shmen, o vrajeala, sunt diverse acoperiri pentru o multitudine de infractiuni.

      Romania incepe sa se sature de hoti, pe care deja i-a tolerat prea mult timp.

      E vremea sa aruncam hotii peste bord si sa votam cu partidele progresiste, nepangarite de flagelul coruptiei.

    • ??, era unu’ asistatul care scrie pe aici și am crezut inițial că și-a schimbat numele…?!
      Aveți perfecta dreptate, domnule și s-a demonstrat în primele ore după lansarea 114!
      Acum eu întreb: Oare organele abilitate ale statului sa verifice astfel de manareli, unde sunt?
      Este o dovadă incontestabilă de trădare națională și manipulare a piețelor de capital!!!
      La cel mai înalt nivel!
      Interesant de aflat cine a cumpărat active ieftine in acea perioadă?
      La TLV, Electrica,…samd!!
      Probabil vor apărea și câteva off-shore, pe lângă câțiva semiți. Ar fi fost și Patriciu, dacă mai era, dar nu e sigur că nu este vreun mogul mustăcios.
      Soros a ratat pontul!

    • Era clar ca se nastea un tun la aparitia ordonanței.
      Au prăbusit bursa,au cumparat sute de mii de actiuni si acum vând sau mai astepta.
      O verificare a Parchetului a relativ simpla si ar duce la oamenii partidului cu firmele lor.
      Cine a cumparat?

  2. sa nu fim naivi, capitalul politic l-au casitgat si ramane. segmentul pe care „opereaza” PSD ramane cu memoria cavalerului pe cal alb pornit sa infrunte balaurul capitalist. pentru ei nu conteaza faptele, ci promisiunile. este rezultatul unui popor educat eminamente de biserica, atat direct cat si in mod indirect (in familie). practic noi platim politele dreptei elitiste, care a crezut ca a scapat de psd acum ceva ani, si a ignorat cel mai important lucru – educatia maselor, comunicarea cu cei care sunt fideli psd pentru ca nu cunosc alta realitate. Ciolos and co s-au rezumat la a prezenta cifre seci, grafice si indicatori macro economici, pe cand electoratul PSD raspunde la promisiuni, mici, saci de faina si cartofi. poate sa ajunga o super elita la putere maine, care sa faca reforme si sa duca economia in sus, daca ignora educatia, ne vom intoarce mereu in acelasi punct!

    • Teoria ca teoria însă practica ne mănâncă! Fără educatie, suntem si vom ramane tocmai ce suntem astăzi: O masa de manevra.

    • Capitalul politic al PSD scade continuu cu trecerea timpului. Regele Iordaniei si cu marocanii ne-au demonstrat asta.

      PSD/ALDE sunt din ce in ce mai izolati international, iar in fiecare an mor zeci de mii de votanti PSD.

      3-4 milioane de votanti PSD nu ar insemna nimic, daca ar iesi la vot oamenii cinstiti care sunt mai multi.

    • Cu tot respectul DOMNULE@ VAL,INTRU TOTUL SINT DE ACORD SI SEMNEZ LA PARERILE DVS .PERTINENTE . TOT CU DEOSEBIT RESPECT VA SALUT .

  3. O analiza bună, felicitări. Personal, cred ca grebla le-a fost pusa în fata de către consilierii lui dragnea.

  4. Un articol super plictisitor

  5. Care este diferenta intre golaneala PSD-ului si meditatiile lui Iohannis?

  6. valcov este pe picior de plecare la parnaie!
    sa incalzeasca tambalul pentru dragnea!

  7. Mare urgenta a fost cu aceasta OG! Atat de urgenta ca dupa mai bine de 3 luni nu a intrat in vigoare! Ba nenorocitilor!

  8. comportamentul bancilor… e hai
    comportamentul bancilor este normal dat fiind situatia turbulenta din ultimii 2 ani. Cum sa imprumuti lejer pe uraganul asta? Tu ai imprumuta asa usor? Eu nu vreau ca bancile sa imprumute foarte lejer imm-uri din banii pusi de mine in depozit.

    • Corect gicule, afară’i furtună nu știi ce boli mintale îi mai lovește pe cei din grupul infracțional pesedealdeudmr. Și ar mai fi de adăugat că dacă statul intră în competiție pentru creditare cu întreprinzătorii, fie chiar și cei cu cifre mari de afaceri, pentru că Statul Român se împrumută masiv, NIMENI nu poate concura cu STATUL. Nici măcar în economiile mari ale Europei.
      Unul din motivele adâncirii Europei în criza din 2008 a fost exact acesta. Erau firme care în loc de un profit de 1.000.000 de €/an a ajuns la 100.000 €/an. Deci funcționa la foc mărunt dar a venit statul și a măturat și ultimul bănuț și pe deasupra și cu dobânzi crescute pe la 9 % INTERBANCAR !!!!!!!!! Consecință … Întreprinzătorul … fără finanțare …
      Când au înțeles ce se întâmplă, eu personal cred că au dat drumul la EuroTiparniță și în același timp au tăiat pensii, salarii, sinecuri, servicii ș.a.m.d.

  9. Au cedat fiindcă era șicazul , pui niște hoți la drumu mare să lucreze la finanțele țări. .., e grav de tot cel cu tablouri și lingouri prin cimitire să fie creietul finanțelor României e omare rusine națională. La justiție să pui sa-ți facă legi un parsiv ca iordache?!, emaimare rasu, plânsul .Dacă dragnea e un magiot normal că și-a ales tot oameni de teapa lui.Rușine politicieni ai româniei care doar a-ți prădat și distrus țara și națiunea română!

  10. „…trebuie să-i fi speriat pe câțiva oameni cu discernământ din guvern”
    Oameni cu discernamint in guvern? In guvernul asta de marionete? Hai, ca ne apuca risul daca n-ar fi tragic!

  11. Nu va fie frica, drac-nea porc de câine, pica.

  12. Penibila fuga lui Orlando discoteca din fata jurnalistilor la Conferinta de presa, penibila!
    Fuga ii salveaza pe acesti escroci!
    Doar in fata votantilor PSD mai au curajul sa apara!
    In rest, FUG, fuga ii mai salveaza.
    Deocamdata!

  13. Statul e mama și tata nostru după părinții naturali pai dacă BCE și BNR care sunt societăți pe acțiuni oare ma iubesc pe mine dacă vrea dobinzi vreau cistig necinstit vor să fie privilegiați de sistem…. Lor le pasă oare ca nu pot copii noștri să facă o casă sau le pasă doar de ei ca dacă te bagi dator la ei mai le plătești lor o casa….. Oare e dreptul băncilor să ai o casa sau acestor cămătari internaționali…. Dobinda înseamnă corupție și și cistig necinstit oricum clanul asta va dispărea pentru că va fi implementat sistemul blochchain…. Descentralizat…. Cine poate înțelege…..

  14. Cine a spus că Orlando este un „meseriaș” în domeniul finanțelor ? Cine a pretins că Vâlcov este finanțist/economist o adevărată comoară în domeniu ? Cum a ajuns acest corupt să facă „reformă economică” într-un guvern care și așa excelează prin prostie ??
    De când a devenit ,brusc, competent Teodorovici, câtă vreme din guverne trecute a fost pus pe liber pentru incompetență ?
    Să fie un numitor comun Liviu Dragnea, omul care crede că economia țării se conduce aidoma practicii de rotire a culturilor pe un câmp de pepeni din Teleorman ?
    Cam asta este impresia.