G4Media.ro

Orfelinatele morții din perioada comunistă: peste 15.000 de copii internați în cele…

Foto: IICMER

Orfelinatele morții din perioada comunistă: peste 15.000 de copii internați în cele 26 de cămine spital au murit în perioada 1967 – 1990, potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) estimează că în perioada 1967 – 1990 au murit peste 15.000 de minori, internați în cele 26 de Cămine spital din România comunistă, potrivit unui comunicat de presă.

Institutul a investigat din 2017 și până în prezent moartea a 2207 de copii, decese care au survenit prin înfometare, condiții improprii de viață și lipsirea de asistență medicală în 4 din cele 26 de Cămine spital care au funcționat pe teritoriul RSR, până în 1990.

Dintre toate Căminele spital și Spitalele de neuropsihiatrie investigate de IICCMER, la Căminul spital de la Cighid a fost înregistrată cea mai mare mortalitate: de la înființare spitalului (1 octombrie 1987) și până la 30 aprilie 1990 au murit 160 de copii, dintr-un număr de 183 internați în spital.

IICCMER a depus sesizări penale în 2017 și 2018, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflați în căminele spital Cighid (între anii 1987-1990), Păstrăveni (între anii 1966 – 1990), Sighetu Marmaţiei (între anii 1973-1991) și Spitalul pentru copii Neuropsihici cronici, de la Siret (între anii 1980 – 1989).

Investigațiile s-au bazat pe documentare arhivistică, identificarea martorilor, victimelor și posibililor responsabili. Deşi în mod oficial Căminele spital găzduiau minori declaraţi „irecuperabili”, există numeroase cazuri documentate în care copii perfect sănătoşi fizic şi psihic sau cu anumite infirmităţi fizice recuperabile, copii orfani sau proveniţi din familii dezorganizate, erau repartizaţi de către instituţii ale statului spre astfel de centre, în care o bună parte dintre cei internaţi şi-au găsit sfârşitul, iar cei care au supravieţuit au rămas cu traume fizice şi psihice severe, arată IICCMER.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. ce conteaza ? a fost bine pe vremea lu’Ceau’: oamenii muncitori aveau case si de munca, datoria externa ERA PLATITA DA ?!, fabricile duduiau, eram drepti si nesubjugati de bocancul progresist decadent occidental samd .

    acesta este evident un pamflet.

    • Da, asta cu datoria mă omoară. Bine că stăteau oamenii în frig și-și luau pâine pe cartelă, DATORIA domn’e, aia era importantă! Ce să le mai zici ălora de libertatea de vorbire sau că femeile erau vite de prăsilă. Oare de copiii care au murit le-o păsa măcar? N-aș prea crede. Irecuperabili.

    • si mai e ceva, in casele astea de copii lucrau ROMANI, nici ceausescu si nici sau extraterestrii. Romanasi de-astia de-ai nostri, buni ca painea calda.

  2. Nu trebuie uitate aceste orori. Poate se gandeste cineva sa faca un film pe subiect.

    • Impresionant!!!!
      Săraci copii, mă doare să citesc asemenea adevăruri!!!
      Îmi pare rău 😥😥😥
      Există clip-uri pe YouTube cu acești copii, rozătoarele, frigul, foamea, deshidratarea etc,etc…. Sa făcut așa fiindcă sa vrut să fie așa!!!

  3. Inainte era mai ”bine”.

  4. Și ce fericiti erau popii atunci ca nu se fac avorturi…