G4Media.ro

”Organizarea separațiilor” și decadența democrației românești / Vă place țara asta făcută…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

”Organizarea separațiilor” și decadența democrației românești / Vă place țara asta făcută praf de unii ca Ciucă, Ciolacu și Iohannis?

Într-una dintre cele mai luminate scrieri politice contemporane despre funcționarea democrației moderne, filozoful francez Pierre Manent scrie capitole esențiale în lucrarea ”Cum de putem trăi împreună”, 16 lecții de filozofie politică pe înțelesul oricui, carte apărută la editura Humanitas.

Democrația modernă ar înseamna în primul rând o ”organizare a separațiilor”. ”Cu cât un regim și o societate sunt mai democratice, cu atât ele produc mai multe profesiuni, distincții, separații care constituie tot atâtea avantaje, tot atâtea superiorități în raport cu regimurile nedemocratice sau mai puțin democratice”, notează filozoful francez.

Dar care ar fi aceste separații despre care vorbește Manent? Dacă acceptăm că mișcarea de distingere sau de separare este un aspect fundamental al democrației moderne, filozoful francez inventariază cel puțin șase categorii de separații:

  • separația profesiunilor, sau diviziunea muncii;
  • separația puterilor;
  • separația Bisericii de stat;
  • separația societății civile de stat;
  • separația dintre reprezentat și reprezentant;
  • separația faptelor și valorilor, sau a științei și vieții

Aceste separații, avertizează Manent, trebuie puse în practică și, mai apoi, trebuie apărate. De ce? ”Fiindcă separațiile amintite sunt necesare libertății. Mai mult, ele definesc libertatea așa cum o înțeleg Modernii. Libertatea modernă este organizată pe organizarea separațiilor. Regimul modern își instituie separațiile pentru libertate. Libertatea modernă este inseparabil legată de aceste sparații”, notează Pierre Manent.

Dacă judecăm democrația românească după ”separațiile” lui Manent vom constata că trăim într-o ”democrație proastă”, ”decadentă” sau ”coruptă”. Aproape toate cele șase separații funcționază deficitar.

La capitolul ”separația profesiunilor”, de pildă, sau diviziunea muncii, iarăși România iese prost. La noi prosperă ”capitalismul de stat” pe spinarea companiilor private și din banii cetățenilor, împovărați cu taxe și impozite pentru a îngrășa un aparat de stat tot mai obez.

Acest aparat funcționăresc, mai bine plătit chiar decât angajații din privat, ar trebui să lucreze în slujba binelui public, dar lucrează împotriva lui. Funcția publică a devenit o sinecură, un titlu oficial acordat arbitrar, pe criterii politice, cu scopul de a jefui statul de resursele provenite, așa cum spuneam, din taxele și impozitele plătite de cetățeni și de companii private.

Încă vă îndoiți? Citiți dezvăluirile Economedia despre milioanele de euro cheltuite de companiile de stat cu primele acordate angajaților săi, funcțiile de top fiind ocupate exclusiv de clientela de partid. Sau revedeți puțin cum funcționază o bancă de stat, ca Eximbank, care plătește unor politruci analfabeții în finanțe mii de euro lunar.

Altfel spus, diviziunea muncii este profund distorisionată. Frustrarea plătitorilor de taxe crește pe măsură ce servații publici jefuiesc metodic resursele statului iar cei care le produc au devenit servitorii statului. România a fost și rămâne raiul ”capitalismului de stat”, cu companii care prosperă din bani publici și contracte obținut fraudulos.

Separația puterilor este și ea în mare suferință. Parlamentul, puterea legislativă, dominat de coaliția PSD-PNL-UDMR a devenit o simplă anexă a puterii executive. Puterea judecătorească a fost anihilată în cea mai importantă componentă a ei: controlul abuzurilor puterii.

A patra putere în stat, presa, s-a transformat în câinele de pază al puterii, hrănită generos de principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, cu contracte în valoare de milioane de euro lunar. Cea mai mare parte a presei românești este plătită, culmea ironiei, din banii publici primiți subvenție de marile partide, ca să tacă.

Banii cetățenilor ajung la partide, partidele cumpără presa iar presa minte publicul chiar pe banii lui. Iată un mecanism de un cinism extraordinar, cu consecințe dezastruoase pentru democrație.

Pierre Manent: ”Alegerea de către popor a reprezentanților săi nu are sens decât dacă cetățenii sunt informați, și pot deci să comunice liber și în siguranță, pe scurt, dacă poporul se bucură de libertățile publice”.

Separația bisericii de stat. Biserica ortodoxă prestează servicii publice pentru partide și invers. Nu există o separație reală, ci servicii reciproc avantajoase prestate de o parte sau alta. Iată o imagine cât se poate de elocventă suprinsă de Sorin Ioniță și redată pe Facebook:

”Pentru ce este mitropolitul Moldovei în prim plan la ceremoniile Unirii azi la Iaşi, din moment ce biserica ortodoxă s-a opus unirii Principatelor, la un moment dat chiar cu arma în mână, fiind profund sceptică faţă de noul stat român şi occidentalizare în general?

Şi pe bună dreptate, ştia ea ce ştia, că după unire s-a trecut accelerat la grafia latină, s-au expropriat aceste offshoruri greceşti care erau mânăstirile etc? De unde şi până unde face acuma slujbe la mormântul francmasonului Cuza, pe care l-a urât din rărunchi? Adică ok, între timp BOR s-a dat cu statul naţional modern, dar n-ar putea sta deoparte măcar în momentele şi locurile simbolice unde l-a subminat activ?”, scrie Sorin Ioniță pe Facebook.

Imaginile comentate de Sorin Ioniță de la Iași sunt deja un loc comun. Un politician fără popă este ca un detergent fără reclamă.

Înaltele fețe bisericești și politicienii care se potențează reciproc la marile evenimente definesc relația dintre stat și Biserică din ultimii 30 de ani cel puțin: un lung șir de servicii reciproce.

Biserica Ortodoxă este parte din stat, nu separată de el. De aici, o serie întreagă de concesii largi făcute bisericii de către putere politică: educația sexuală în școli nu există, parteneriatul civil este imposibil de legalizat, nu mai vorbim de căsătoriile între persoane de același sex.

Același Pierre Manent ne spune de ce separația stat-biserică, care încă nu se produce în România, dimpotrivă, este obligatorie în vremurile noastre. ”Separându-se tot mai tranșant de orice opinie religioasă, statul își va descoperi din ce în ce mai limpede rațiunea de a fi, și anume protejarea, garantarea, punerea în practică a Drepturilor Omului”.

De ce este, în cele din urmă, atât de importantă separația statului de biserică? În capitolul dedicat vectorului teologico-politic, Manent rezumă pe înțelesul tuturor:

”Fiecare este considerat drept un proprietar căruia statul și societatea trebuie să-i respecte proprietatea, dar o proprietate care nu mai comportă doar bunurile, chiar dacă înțelegem prin ele, ca Locke, viața și libertatea: ea comportă și opiniile, ”valorile”, ”identitățile”, ”orientările”. Sunt proprietarul legitim a tot ceea ce sunt. Statul și societatea trebuie să recunoască și să declare acest lucru: ele trebuie să aprobe explicit tot ceea ce sunt”.

Aș putea bine-merci să fac pe deșteptul în ce privește următoarele trei ”separații”, dar m-am săturat de țara asta făcută praf de unii ca Ciucă, Ciolacu și Iohannis. ”Organizara separațiilor” este, cel puțin în România, un faliment atent regizat, o criză continuă, un amestec de autorități și puteri din care nu rezultă nimic bun.  Democrația românească, încă foarte tânără, a împlinit puțin peste 30 de ani.

Democrațiile franceză sau americană, de unde învățăm mecanismele de checks&balances, s-au rafinat în ultimele două secole.  Generația noastră nu mai are însă timp să inventeze cel mai bun sistem dintre relele posibile și am dori să-l vedem funcțional în timpul vieții noastre.

 

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

108 comentarii

  1. Democratia in romania nu exista, a fost totul pervertit pt hotie, toate institutiile statului sunt forme fara fond conduse de analfabeti servili marii mafii asa zise politice, de fapt hoti ordinari …

    • Băi Dane, chiar nu ti-e rușine? Păi pe noi ne întrebi dacă ne place țara asta cu Ciucă și Ciolacu? Băi ne.simțitule, păi nu tu ai fost primul ling.ău al lui Iohannis, păi nu tu ai fost prima trompetă a PNL-iștilor, când era PSD-ul la putere și visai o alianță PNL+USR, nu tu ai fost slu.ga lui Orban când acesta era Premier și fura cu 10 mâini? Tu și publicația asta de 💩 a ta aveți o mare contribuție la ceea ce se întâmplă astăzi în România. Voi i-ați dat lui Iohannis un al doilea mandat pe tavă iar Iohannis și-a pus propriul guvern în fruntea statului. Ia cu salam amice. Culege roadele acum, or.di.na.ru.le!!!

    • Opus statului democratic, bazat pe ”organizare a separațiilor”, este statul mafiot caracterizat prin complicitați intre puterile statului.
      Finantarea partideor, cumpararea presei mincinoase, pensiile-cadou-mita, de o nesimtire sfidatoare, numirea unor incompetenti in fruntea unor sectoare importante – sunt complicitati evidente, ce nu mai pot fi ascunse

    • @eugen :
      Bai eugen, chiar nu ti-e rusine ?
      Niciun intelectual autentic nu a fost ling.aul presedintelui.
      Intre Veorica si actualul presedinte, evident ca a fost preferat actualul presedinte.
      In conditiile in care USR nu avea majoritate in parlament, era normal sa fie luata in considerare o alianta cu pnl-ul.
      Mafia psd si pnl a facut in asa fel, incat sa nu avem de ales (in turul 2) decat intre psd si pnl. De acea a fost ales actualul presedinte. Si oricat de ticalos s-a dovedit, tot este mai bun decat un psd-ist.

    • Nu te poți schimba . Tocmai de aceea mă -ta e tristă că nu ai ieșit limpede . Noi nu . Avem de cine râde.🤣🤣🤣

  2. Ce-i jurnalache, s-au dus vremurile alea când erai “consilier” și spărgeai lacătul la SIPA? Fomica? Apuca-te de o meserie cinstita. Țara are nevoie de tinichigii

  3. Important că le place lor, cum e – dom’ Tăpălagă.

  4. Foarte bine au functionat mecanismele checks&balances in SUA, de la Trump incoace numai chestii interesante se intampla. Daca erau la noi asemenea enormitati ati fi scris imediat un articol despre nevoia de a iesi din UE, NATO, Europa, etc.

    • Ziaristi-s mai breji?

    • Ați observat că niciodată ziariștii deontologi nu vorbesc de pensiile lor SPECIALE?

  5. „Și aș putea bine merci să fac pe deșteptul în ce privește următoarele trei ”separații”- ce mai conteaza, ai facut-o cu primele

  6. Regret, domnule Tapalaga, dupa cum văd din comentarii, nu se prea pleaca dupa fenta dvs.

  7. E de ajuns să le placă celor care votează USL și celor care stau acasă în ziua votului.

    • @Florine, pe cine să votezi, dragule? Poți să îi condamni pe oamenii care stau acasă și nu vin la vot pentru că s-au săturat să-și ia țeapă? Poți să-i condamni pe oamenii care nu au nicio preferință electorală deoarece nu au de unde alege? Să vină să voteze după fentă cum votează de 32 de ani? Dacă poți să îi condamni, înseamnă că ești un cr.3.tin or.di.nar

    • Nu te poți schimba . Tocmai de aceea mă -ta e tristă că nu ai ieșit limpede . Noi nu . Avem de cine râde.🤣🤣🤣

  8. Analfabeții cu universități boschetare și doctorate plagiate au pus mânuțele îmbuibate pe țară , împreună cu pensionarii speciali grași și sănătoși de 50 de ani. Au năvălit la masă și copiii de securiciosi corupți și furaciosi care au devalizat România acum 20 de ani.
    Azi am văzut o statistică care privea internaționalii români la fizică din perioada 2002-2017, ce au făcut/ce fac. 80 de tineri sub 40 de ani, cu universități serioase, doctorate muncite, cercetători și specialiști de top, niciunul nu s-a întors în Romanika cea prosperă. Nu din lipsă de patriotism, ci din lipsă de speranță. Niciunul nu vrea să fie condus/guvernat de patachine și patachini care nici româna nu o vorbesc corect, desi se dau mari patrioti.
    Nu mă îndoiesc că situația se prezintă la fel și pentru olimpicii internaționali la mate/științele pământului sau informatica.
    Despre ei s-a vorbit un pic când aterizau cu medaliile pe Otopeni, apoi tăcere.
    Iohannis și patachinul lui de ambasador cu trecut mocirlos nici nu ii baga în seamă, fac întâlniri cu anemarii ferente deghizate în oame de afaceri americane de succes.
    Încă nu am ajuns la apogeul veseliei generale. Din 2024 va fi minunat, liniște generală.

  9. Hahalere corupte și nulități.

  10. Așa de amorul discuțiilor , e unu (nebujetar) , adi a lu’ minune cu o avere de 100 000 000 (pentru cei neobișnuiți cu cifrele 100 de MILIOANE DE EURO sau 5 000 de MILIARDE de lei vechi) de EURO , să-mi explice și mie autorul articolului câți bani a plătit la buget?

    • Ce să vezi, toate firmele sunt în faliment, acționarii au vile de milioane (sau zeci ) de euro, mașini, acțiuni, cu 0 taxe plătite, tot ei cu gura mare?

    • Un exemplu inutil: rareș (ăla bogdan) , contract de publicitate cu Enel-200 000 de euro anual, cât câștigă un procuror în 20 de ani? Să mai amintesc că nu este singurul contract oneros pentru rareșică? Ce salarii au așa-zișii ziariști? 15 000 de euro pentru o oră de emisiune? Am multe exemple, mă provocați?

    • Cât de p.r.o.s.t poți să fii dacă îți imaginezi caAdi minune are 100 de milioane de euro.
      Gip.s.anii votează cu PSD-ul, de aceea sunt p.r.o.t.eja.ți.

  11. Iar nu sunteți rezonabili, ca să nu zic ticăloși. Aici nu e vorba nici de vaccinuri, nici de ruși, nici de USR. Tăpălagă zice că v-a luat casa foc și voi vă enervați că de ce strigă la voi? Aveți niște fixuri din care nu ieșiți.
    Nici mie nu-mi plac vaccinurile cu forța, nici USR-iștii, nici cultura asta woke, dar aici e vorba de altceva, și dacă ne uităm mai atent, problema nu e că ăștia chiar au distrus țara, dar că nu există o ieșire clară: USR e prea de stânga iar AUR e prea ciudat.
    Până la urmă alegerea e între trei mizerii: PNL+PSD, AUR sau USR și hai să fim serioși, mizeria PNL+PSD o experimentăm din 1989.

    • Ca să-l cităm pe Caragiale , ce propui?

    • ” cand 99% din romani au platit sa ia o diploma”

      Cunosti tu personal 99% dintre romani care au luat o diploma?

      Daca tu furi, nu te gandi ca toti ceilalti sunt ca tine. Daca 99% dintre romani ar fi hoti, Romania ar fi o societate cam ca in Mad Max.

    • @Florin ; Da-mi voie ca sa ma indoiesc ca tu ai fi votat vreodata USR-ul. Neuronul tau nu este capabil ca sa discearna intre coada vacii si stampila primariei. Asa ca… unde nu e nici Dumnezeu nu cere.

    • Eu vad altfel lucrurile:

      PSD-PNL reprezinta sistemul care conduce Romania de peste 30 de ani si guverneaza o pseudo-democratie. Este ceea ce descrie Tapalaga in articol. Intreaga Romanie este tinuta captiva. Nu poti face absolut nimic fara ca ei sa fie de acord.

      AUR este un fel de anti-sistem dus in extrem, care se catara pe frustrarea romanilor de orice fel in propriul beneficiu. Calitatea liderilor este lipsita de substanta. Orice alternativa sub forma AUR va indeparta Romania de valorile Europene si Transatlantice.

      USR este partidul care a esuat transformadu-se dintr-un partid deschis creat de Nicusor Dan intr-un partid inchis condus de „carlanul” Drula. Fara experienta, dar inca cu potential. Nu sunt de acord cu eticheta de stanga. Au in doctrina si elemente de dreapta si de stanga. Mai degraba as spune ca inclina spre centru-dreapta, ceea ce nu e rau deloc. Momentan reprezinta o alternativa muuuult mai buna pentru Romania pentru directia noastra Europeana si Transatlantica.

      REPER este un partid nou, rezultat din fuziunea esuata cu USR, de centru (zic ei), cu cativa lideri de mare calitate (si nu ma refer la Ciolos, el este onorific). Momentan, pentru mine, ei sunt in top optiune de vot.

    • Cand vad „muuuuult” automat ignor orice are de zis persoana respectiva.

  12. & Dacă sunteți de părere că puterea judecătorească acționează ca „autoritate specializată” pentru ,,colectarea inflației”, ,,răspândită” de puterea politică și BNR, ,,folosind” și prescrierea pentru cei condamnați care lucrează ca niște ,,colectori de inflație”, probabil și a celei de la ,,denominare” , ajungând în instanțe cu ,,prejudicii” despre care nu se spune că ar mai fi fost recuperate, ?

  13. Interesant, credeam ca e istoric, dar daca ziceti ca e filozof, e mai interesant. Totusi de ce m-as lua dupa ceea ce scrie Pierre Manent? Am incercat sa-l aduc intr-o discutie cu o frantuzoaica si m-a ignorat complet, era vorba despre influenta Chinei asupra occidentului. Imi imaginez ca nici nu auzise. De ce, eu romanca, ar trebui sa ma iau dupa ceea ce scrie dansul?
    Nu vi se pare ca filozofii au schimbat mult lumea? De unde stiu dansii ce e bine pentru noi, toti, sau ce impact are una sau alta asupra unui individ sau altul?
    Iar daca spuneti ca nu sunt posibile casatoriile intre persoane de acelasi sex pentru ca nu stiu ce, asta chiar nu ma intereseaza, sincer.
    Mie mi se pare ca ar trebui mai multa coordonare, nu separare. In fond oamenii au ales politicienii din mai multe partide sa colaboreze intre ei, ori acest lucru nu se intampla, tocmai pentru ca sunt divizati de apartenenta la un anumit grup, altul decat cel de la putere de exemplu. Ori aici cata separare mai trebuie?Trebuie colaborare.

    • E ”or”, nu ”ori”, doamnă/domnule!
      Se învață în clasele primare diferența de sens între cele două cuvinte. Nu îmi vine să cred că un om cu studii, măcar cu bac-ul luat, nu mai vorbesc de absolvirea unei facultăți, nu cunoaște această diferență de sens.
      Asta, așa, până la filosofie (este acceptată ca fiind corectă și scrierea cu z, așa cum ați ortografiat dvs. cuvântul filozof) și la relevanța sa în actualitate!

    • Hăhă hă… aici suntem nimeni.
      Sa vezi cu ce greseli ți se raspunde cand faci o cerere pe legea 544 la o institutie de stat.

    • „Mie mi se pare ca ar trebui mai multa coordonare, nu separare.”

      Principiul separarii puterilor in stat e de cel putin doua sute de ani pilonul pe care a fost constituita toata democratia occidentala.

      Cand o gasca de genul „Iohannis, Ciolacu, Ciuca, Helvig, Bode, Savonea, Marian Enache, Cozmin Gusa, Sebastian Ghita sau Dan Voiculescu” ajunge sa se ocupe extrem de bine coordonat si simultan de legislativ, executiv, justitie, servicii secrete si presa se duce pe apa sambetei democratia din Romania.

      Gasca de mai sus e compusa numai si numai din oameni de partid (mai putin Savonea, dar fata e din peisaj), toti avand ceva in comun: au fost membri ai fostului USL. Oamenii si-au propus ceva acum 10-15 ani, pe cand DNA-ul incepuse sa faca „greutati” si nu s-au lasat pana nu au rezolvat problema.

      Acum „baietii veseli din USL” au presedentia, guvernul, majoritatea in parlament, serviciile secrete, punctele cheie de decizie din justitie, CCR-ul si marile trusturi de presa din Romania. Ce mai e de zis? Traiasca democratia si lupta pentru pace.

    • @silicon_v
      Grupul coordonat nu se ocupa de toata p.resa din tara, ci doar de o parte, asta e clar (de exemplu nu se ocupa de ProTv, Prima). Prin urmare nu-i chiar atat de trista treaba.
      In rest chiar nu pot verifica, nu lucrez in domeniile respective.

    • Mie daca nu-mi place o tara, ori nu ies, ori ma duc in alta tara. Iar daca justitiarii nu au suficienta independenta, sau libertate, nu au decat sa lupte pentru ea, ei stiu cel mai bine ce constrangeri au, ca doar lucreaza in domeniu. Le urez succes! Eu n-am treaba cu ei.

  14. PSD si PNL sunt acum impreuna la guvernare din vina netrebniciei USR!
    Restul e gargara ieftina si jenanta din partea G4..
    USR a bagat Roamania in haosul actual pt ca Barna si Drula, .la un moment dat, i-au pus pe Voiculescu si pe Stelian mai presus de interesele Romaniei si si-au batut joc de propriul electorat.
    Cred ca USR nici macar nu va mai intra in Parlament.
    Nici nu merita!

    • creierul subunitar de penelist te deconspira imediat! m…e la toti penelistii, va urez 10% la urmatoarele alegeri si opozitie sa faceti foamea, iar la putere psd cu aur!

    • Creca.
      Mai degraba programul de guvernare nu era aliniat. Al pnl se mapa doar peste al p$d.
      Din ce observ eu la usr demisioneaza mai usor decât daihard ăla de bodeu sau ciucã

    • @Dumitru Stoian, bravo tată, ai pus punctul pe i. Hai să recunoaștem, USR a fost marea speranță a românilor dar și cea mai mare dezamăgire din ultimii 20 de ani.

    • PSD si PNL au fost impreuna in 2000-2001, Valaeriu Stoica a semnat un pact de colaborare cu PSD-ul. USR a fost de vina.
      PSD si PNL au fost impreuna in 2007-2008. PSD a sustinut guvernul minoritar Tariceanu aproape doi ani, fara sa depuna motiune de cenzura. USR a fost de vina.
      PSD si PNL au fost impreuna in 2010-2014, cand au format USL si au participat impreuna la alegeri si la guvernare. USR a fost de vina.
      PSD si PNL sunt impreuna din decembrie 2021. Tot USR e de vina, evident.

    • Da, bai @silicon!

      Ai prefecta dreptate ca PNL si PSD sunt pe-o mana de 30 de ani.
      Si tocmai de-aia romanii satui de PNL si PSD au bagat USR in parlament, ca sa-.i scape de USL.
      Dar ce-a facut USR?
      Dupa cateva luni si-a batut joc de propriul electorat si s-a aliat cu AUR si PSD ca sa-si darame propriul guvern si sa sparga coalitia cea fara PSD.
      Rezultateler se cunosc.
      PNL-PSD la guvernare, USR rupt in doua si cu sanse minime sa mai intre in parlament.

      Altceva?

    • @dumitru asta cu aliat cu aur si psd e din punctaj. De aliat cu psd a fact-o pnl, nu usr. Altminteri aveam guvern usr aur psd.
      Si inca ceva, usr s-a format tocmai din cauza mizeriei asta de la pnl si psd, care ii face siamezi aproape(oameni care trec de colo colo, aceleasi metehme, etc.)
      Au incercat un compromis sa intre sa guverneze cu pnl. Acu ei sunt vinovatii. Deci cu strategia stau prost. Dar au incercat sa faca ce trebuia facut.

    • Explicatie de penelist! Se pare ca toti ganditi la fel despre marele partid iliberal din care faceti parte. Ca sunteti un partid gaunos si esuat, in care toti asteapta sa-i salveze o forta externa de propria lor natura.
      Doar la nivel declarativ, in rest stim si noi cat va place cu pesedeul!

    • Nu te poți schimba . Tocmai de aceea mă -ta e tristă că nu ai ieșit limpede . Noi nu . Avem de cine râde.🤣🤣🤣

  15. Super idei ,Sorin Ioniță spune lucrurilor pe nume de ceva timp!

  16. A aparut alt gol.an reciclat cu nick schimbat, isi zice „bani”, dar dupa „stil” e tot alx sau anti-fsn, ignore sau dati ci cu flit…

  17. Și in ce a degenerat ?Suficient să citești comentariile !! Bine,comentarii..să fiu educat cu mult peste limita bipezilor autori…dejecții ,mai degrabă…
    Huoo penelistule,huoo pesedistule,huoo hauristule, huoo useristule, etc
    Iar ei,dejecțiile alese de voi,dejectiilor ,isi continuă mersu nestingheriți

  18. Florin, yoyo, PSD-PNL -AUR cancerul Romaniei care sug vlaga acestui p[opor de 33 de ani si asta nu o zic eu ci istoria ne-o arata!

    Cat despre USR, niste c0rupti care saliveaza de pe tusa, astia or sa fie mai rau ca PSD-istii pentru ca sunt flamanzi!

  19. RAde dr-ogatul, slug@ corupta a PSD-PNL-AUR-Rusia :)))) mancati-ar cancerul copii!

  20. Cine e manent ăsta? Adica, zicea cine e dar ăștia care votează nu citește.

  21. Multă filozofie politică, dar lucrurile sunt simple :
    1. USL-istii fură
    2. Ca să fure nepedepsiți mituiesc justiția și miliția cu pensii speciale
    3. Ca să fure în liniște mituiesc p.r.esa
    4. Ca să se mențină „la butoane” mituiesc 1,4 milioane de bugetari și mani.p.u.l.ează 2-3 milioane de pen.sionari se.n.ili.

    Simplu, nu e nevoie de explicații savante.

    • Firea a spus ca sa stam linistiti ca nu se fura. Asa functioneaza SEAP / sicap… nimeni nu poate fi tras la raspundere. Asa e data legea

  22. Eu zic sa asteptam sa vedem ce zice CCR la sesizarea ENEL!
    Și apoi sa ne punem și NOI pe sesizat CCR… că de la ei… doar de la Judecator obtinem o decizie.
    Asa scrie in Constitutie? Ca fiecare face ce vrea si doar un Judecator decide?

  23. Fără partidele extremiste AUR și USR România poate avea o șansă! Interesante comentariile USR-iștilor de aici: arată violența și extremismul partidului! Păcat! Puteau să facă mai mult dar s-au blocat în ură!

  24. Corect sau pe aproape nene domnule Dan.
    Pe cand înca nu lătrau cânii la marginea stânii am fost trimes în schimb de experienta la drumuri si poduri. Prima separație. Drumuri.
    Franta liberalismului didactic.
    O doamna distinsa si vocală m-a luat pe tema democratiei. Eu o stiam pe cea de la greci, apoi vag de la Europa libera. Poduri?
    Atunci am auzit de distinsul domn Pierre.Manent.
    Am buchisit prima carte a lui prin anii 90, la inceput. Nu am înțeles mai nimic. Era prea sus pe scara culturala , cam zece trepte mai sus decat ai nostri filosofi politici. Deci in incheiere va multumesc pentru recomandare domnu’ Dan si ma apuc de citit de maine cum se organizeaza separatiile in statul democratic.

  25. Totul este atat de pervertit in aceasta tara incat nu cred ca se mai poate face ceva. Procesul asta de degradare se intampla si inainte dar domnia Ficusului a pus capac democratiei romanesti. Ce este foarte ingrijorator si rau pentru Romania este ca nu exista o opozitie adevarata. Si nu ma refer doar la cea politica, ci la toata societatea romaneasca. Romania functioneaza doar in virtutea inertiei si a apartenentei la UE.

  26. La Radio Erevan un ascultător întreabă:

    – Cumva statul român a eşuat într-un asemenea hal fără de hal încât însăşi democraţia a ajuns să fie erodată?

    Radio Erevan răspunde:

    – E vorba de surse neoficiale, medii juridice care n-au legătură cu oficialităţi ale statului.

  27. Dilema noastră se poate rezuma astfel : cum scoți porcul din porumb?
    Pas cu pas, tot felul de scamatori oportuniști au acaparat statul. Cine ii va scoate din priză? Si cum?

  28. Jignesti partidul REPER. Nici macar un membru sau votant REPER, nu e de acord sa continue colaborarea cu partidul ala de AUR-isti vopsiti, pe nume USR. Locul lor e la groapa de gunoi a istoriei, alaturi de PNL si PSD. Ne trebuie politicieni noi neatinsi de coruptie si goana dupa ciolan.

  29. USR-istilor, chiar nu va e rusine, chiar ii credeti pe romani prosti. Din vina voastra a ajuns PSD la guvernare. Voi sunteti principalii vinovati. Ati adus toti incompetentii de ministri gen Vlad voiculescu fara facultate dar cu pile, Stelian care vroia sa nenoroceasca legile justitiei in favoarea mafiei USR-iste etc etc si tot voi sunteti aia care va victimizati.

    • Care mafie USL-istă trolule, poți să indici un singur infractor de la Usr ?
      Că USL-ul a dat țării mii de infractori.

    • Andrei, Vlad Voiculescu are Master luat la Viena. Mai mult decat atat, este si echivalat de catre statul roman. Verifica, nu mai lua de bun tot ce spune media accontata si platita politic.

  30. Pt nivelul la care se afla acum societatea romaneasca, ar fi mai util ca jurnalistii sa publice cat mai putin scris si cat mai multe poze. Nu mai citeste mai nimeni un articol intreg. Un citat, o zicere idio@ta atribuita lui Eminescu sau lui Einstein ar fi in pas cu vremurile.

  31. Un articol subțire, marca G4. Un raționament forțat, plecând de la Pierre Manent, un eurosceptic. Noi trebuie sa avem mai multa coerență astăzi, nu separare. Mai multă maturitate și convergență politică, nu isterii și dezbinări de tipul celor urlate de USR și AUR.

    • @Mag : Subtil domnule, foarte subtil! Era cat pe ce sa nu ma prind ca in spatele acestor expresii elevate sta de fapt un postec USL-ist, care in cele din urma si-a dat in petic. Pacat!…

    • Stimate Sageata, comentariul meu e poate prea subtil pentru unii. Da, cred ca e mai importanta acum coerenta si convergenta decat isteria dezbinarii promovata de AUR si de prietenii lor din USR. (Ati uitat de infama alianta PSD-USR-AUR care a dat jos guvernul din care salvatorii de profesie faceau parte?)

  32. Ca ne place, sau nu ne place, cele mai proeminente personalitati politice din Romania, liderii cu probitatea profesionala si morala cea mai mare dintre oamenii politici actuali , pt calitatea de lideri ai Romaniei, sunt domnii Iohannis, Ciuca , Ciolacu, si K Hunor !
    Adica liderii coalitiei de guvernare !

    • Asta da glumă bună 🤣🤣🤣

    • Fiecare apreciaza conducatorii din perspectiva capacitatii lui intelectuale. Unii au considerat-o pe Viorica potrivita de lider, altii pe Vanghelie, tu pe astia, ceea ce e cam totuna.

  33. E cam prea să scri de ziua unirii de separații.
    Din cate vad nici francezii nu sunt in Raiul Democratiei, mai mult se plâng că bogăția este în mâinile unui cerc de restrans de persoane.
    Cu sigurantță democrația este mai bună decât comunismul bolșevic ( săracie, teroare, subjugare..).
    Articolul parcă e scris de soacră-mea.. veșnic ”mulțumită” !!
    Când nu ai de ales o variantă mai bună alegi răul cel mai mic !

  34. Restitutio istoriae. Nu știu de unde informația că „BOR s-a opus din răsputeri”. Am citit ceva istorie la viața mea. Am făcut și ceva studii universitare în direcția asta. Informații sigure sunt însă cele referitoare la convenția celor două Mitropolii (Moldova și Valahia) privind unirea și funcționarea Bisericii după Unire. Mitropoliții s-au înțeles, au stabilit cum se va întâmpla Unirea. S-a produs și Unirea politica. De aici încolo sunteți liber să scrieți ce vreți. Dar ar fi bine sa subliniați adevărul istoric și nu povesti. Asta explica și prezența ierarhului acolo. Apropo. De ce-or fi fost ierarhi și la încoronarea Regilor? Greu de explicat, nu?

  35. La noi,separatiile puterilor sunt cusute cu ată tot mai groasă de unul ca Varanu’,care i-a unit pe toti detinatorii de mijloace de raspandire in masă,pentru a rapune „balaurul”anticoruptiei,si asa au ramas.In fond ei trebuia sa sarbatorească,mai înatai,unirea,dar nu pe versurile lui Vasile Alecsandri,ci pe ritmuri de manele.
    Tabloul cu mitropolitul,este ca o icoană a zilelor noastre.Numai ca prelatul are rolul de masina de spalat imagini de politicieni corupti.Aici cusatura separatiei se face pe fată.

  36. Atata timp cat in scamdemie n ati vazut genocidul. Nu aveti dreptul sa vorbiti de democratie

  37. Modul de organizare si conducere a societății este unul anarhic ,iar soluțiile de salvare despre care vorbesc legitățile istorice,sociale în astfel de situații nu pot fi decăt implozia sau revoluția.

  38. tocmai citeam un ziar european in care era un articol despre Croatia si cum aceasta tara si-a luat un avant pozitiv in integrarea UE. Este membru Schengen si are deja moneda euro. Felicitari croatilor pentru faptul ca stiu sa-si aleaga politicienii .Dacii liberi inca voteaza pe ritmuri de manele in continuare si se indreapta vertiginos spre un stat esuat de lume a treia (sau a patra)

  39. Tapalaga tata, toata lumea stie de ce bati tu saua. Nu v-ati plictisit sa va injure lumea nonstop ? Tu intelegi ca handy dela USR+REPER nu mai au nicio sansa in Romania ? Ati avut ocazia si ati facut kakao-praf. Adio !

  40. „Organizarea separațiilor”. Dar cine s-o înțeleagă? Politrucul sau pălmașul? Mă tem că ortodoxismul rău înțeles și de unii și de alții face să le întindă, amândurora, o umbră deasă din care ei nu vor putea ieși.
    Noi nici astăzi nu am înțeles sacrificiul timișorenilor din decembrie 1989.

  41. Si unde mai pui ca sunt aranjati pe cel putin 10 ani. Singura mea speranta este sa nu ajungem mai rau. Mai bine nici nu se pune problema. Nu curand.

  42. Degeaba, masinaria USL e prea puternica si oamenii prea incuiati. Asta e adevarul.

  43. Suntem in plin razboi .Vad ca multa lume nu pricepe ce se intimpla .Tara trebuie guvernata de politicieni alesi de catre natiune prin vot direct . Deciziile importante deja nu mai sunt la indemina Guvernului.Deciziile sunt luate la NATO si Bruxelles .Configuratia votului (o actiune democratica si ca va place si ca nu va place )si fuga USR de la guvernare a fortat Presedintele natiunii sa aduca la guvernare o Coalitie ce poate pune in practica toate dorintele cetetenesti (vedeti bine ca asta se sai face )si toate ceririle venite de la UE .Acelora ce nu le convine existenta masurilor politico economico si sociale , extrem de bine gestionate de Premier si de Presedinte, nu au decit sa voteze altceva in 2024 si functie de vot vom vedea cum arata configuratia politica din Parlament .Deocamdata, opozitie nu exista ea nereusind sa treaca sticla si nici sa adune manifestanti in strada basca nici macar nu se pot uni spre a forma un nou pol de putere atitudinile diferite ale Partidelor din opozitie nepermitind coagularea .Presedintele Romaniei a dovedit un adevarat spirit de anticipare a tuturor nevoilor militare si politice pe care natiunea le cere in aceasta situatie de razboi .Aventuristiii ce inca viseaza la minuni aparute in poiltica romanesca ,peste noapte, fierb in suc propriu si isi elimina dejectiile verbale pe mai toate SITEurile din Media .Neputind transforma propriile dorinte in realitati acesti indivizi se zbat sa iasa din propria lor mocirla semi intelectuala . Pling si urla in hohote de cite ori li se ofera ocazia .Cetatenii Romaniei au inteles , in marea lor majoritate , momentul existentialist prin care trecem si nici macar nu mai ies in strada spre a satisface dorintele Partidelor de buzunar .In curind ,un set de masuri anticoruptie acolo unde Parchetul European se va implica decisiv si niste modificari , de substanta , in sistemul Electoral ,vor reface intentiile de vot ale romanilor ce vor veni in numar mare sa sprijine atit de necesara schimbare .Modificari ce vor aviza obtinerea posibilitatii de a vota oferita tinerilor de peste 16 ani , modificari ce vor contine procentele necesare unor Partide sau Aliante de a intra in Parlament ,modificari ce vor permite diasporei sa voteze mult mai simplu , poate un Referendum ce ar modifica modul de guvernare .Poate chiar aparitia unei Republici Prezidentiale acolo unde Presedintele va capata mai multa putere formula ce este evident necesara in aceste vremuri grele ca parte a unei nevoi politice ce tine de luarea rapida a unor decizii .

  44. G4media, am incercat de N’spe ori sa postez un comentariu de vreo 7 randuri si l-ati respins de fiecare data, desi am tot taiat pana am lasat 3 randuri si tot l-ati respins!
    Si la 2 randuri, adica o sigura fraza l-ati respins!
    Vad alte comentarii lungi, le dati, nu ma deranjeaza, fiecare spune ce are de spus, dar de ce imi cenzurati postarile uneori?!
    Rusine, dati lectii de libertate in timp ce cenzurati postari fara cuvinte interzise, doar opinii!!!
    Rusine, incerc din nou sa postez!!!

  45. Raspunsul la intrebarea din titlu e simplu!
    „Pierre Manent: ”Alegerea de către popor a reprezentanților săi nu are SENS decât dacă cetățenii sunt informați, și pot deci să comunice liber și în siguranță, pe scurt, dacă poporul se bucură de libertățile publice”.
    SENSUL asta exista cand cetatenii care ALEG sunt educati, informati, liberi de orice constragere sa aleaga!
    Ce libertate sa aleaga are un om sarac, needucat, fara notiunea de democratie, valori morale, valori civice, libertate si alte notiuni complicate pentru el?!
    Cand pentru majoritatea romanilor, GRIJA zilei de maine e singura grija, ce mai asteptam sa-i ia grija democratiei, a valorilor unei societati libere, democratice?!
    Din acest motiv Educcatia NU e si nu va fi pentru multa vreme o PRIORITATE a guvernantilor, de fapt ar trebui sa fie PRIORITATEA prioritatilor, asa cum a fost la vremea ei in toate tarile unde azi Educatia performanta, moderna a creat societati dezvoltate, care au „grija” viitorului, nu a zilei de maine….

  46. „Vă place țara asta făcută praf de unii ca Ciucă, Ciolacu și Iohannis?”

    Din titlu reiese ca pana la iohannis-ciuca-ciolacu tara era scula pe bascula, iar astia au facut-o praf.
    🤣🤣🤣

    Țara a fosr facuta praf de regimul comunist si fesenist. Astia 3 sunt si ei niste unii intre mulții corbi care se infruptă din cadavru.

  47. Separarea puterilor în stat și aplicarea principiului echilibrului de forță și controlului ( checks and balances ) nu este un moft și nici invenția distinsului Manent. De fapt, primele referiri despre o guvernare ”mixtă” și ”cumpătată”, ca fiind singurele guvernări ”drepte” și ”durabile” se găsesc la Aristotel, în sec IV î.e.n. ), apoi descrise și analizate concret (mai ales de Montesquieu, John Locke ) și de alți iluminiști. Necesitate împărțirii juste a puterilor statului ( de a face legi, de a guverna prin legi, și de a aplica justiția ) are la bază observația pertinentă a lui Aristotel cu privire la faptul că ”omul este un animal politic” , dar poate și mai pregnant de la constatarea lui John Dahlberg ( 1st lord Acton ) care spune textual : „Puterea tinde să corupă, iar puterea absolută corupe în mod absolut”.
    Iată de ce trebuie împărțite și limitate puterile guvernării moderne între actorii politici și de ce este necesară constituirea echilibrului de forte și asigurarea pârghiilor de control și supraveghere reciprocă intre diferiții actori politici. Colaborarea și conlucrarea între ele – aminitite aici de unii comentatori ca antiteză, ca un lucru ”mai important” , decât separarea puterilor – rezultă din necesitate, din prezumția de bun simț, că aceste puteri lucrează pentru realizarea ”binelui comun” al ”propășirii țării și nației”, al realizării unui ”proiect de țară” convenit în comun ( alegeți ce vă place și judecați dacă ceea ce vedeți este așa). Mediile au rolul să informeze corect și din multe puncte de vedere situația obștei și guvernanților. Politicul și-a dat seama peste tot în lume, cât de importantă este condiționarea mediilor, arondarea lor la discursul apologetic. În țările mai dezvoltate acest lucru se realizează prin faptul că oferta este multicoloră și echilibrată, în plus mediile au simpatii cunoscute de ”stânga” sau ”conservatoare”, etc., dar nu există finanțare directă, practicată la noi. Există și exemple mai rele decât la noi ( Ungaria ).
    Discursurile partizane între susținătorii USL / USR nu pot înlocui necesitatea reflectării la subiecte importante, cum este și starea actualului sistem politic, în care actorii par să fie ”toți pe o mână” ( în sens rău ).

  48. Nu te poți schimba . Tocmai de aceea mă -ta e tristă că nu ai ieșit limpede . Noi nu . Avem de cine râde.🤣🤣🤣

  49. Ce zice de BOR ? Aoileu maica, cum sa zici de asa ceva ? e pacat maica

  50. Yo mi-a crescut o unghie neagră. Poți sa mi-o su.gi?

  51. Nu ne convine domnule Tapalaga dar ce vrei sa spui cu asta ca ai candida la presedentie din partea Usr ?

    • Va e frica de USR, cum nici de Traian Basescu nu va fost. Va cred, sunt periculosi de destepti in comparatie cu retarzii din PSD-PNL. Si nu au niciun corupt, in timp ce PSD-PNL au cu miile. In 2024 ne vine si noua randul sa facem ce au facut deja moldovenii cand i-au dat toata puterea Maiei Sandu.

  52. Marian in 2024 sa o luati pe Maia Sandu la voi un usr ca oricum e usr-ista si oricum nu va mai fi presedinte in Moldova.

  53. Să minți cu așa nerușinare că biserica ortodoxa s-ar fi opus unirii principatelor asta înseamnă să fii ticălos și mizer în caracter. Nu s-a opus ci a susținut unirea ba mai mult a fost instituția care a plătit cel mai greu pt acest lucru. Că după unire biserica a dorit separarea e adevărat dar din ce motiv mizerabililor? Ca nu au fost respectate acele lucruri convenite la unire. Moldova si astăzi daca ar avea o varianta mai bună s-ar separa. Unde sunt acele promisiuni facute la unire? Dupa atatz timp nici macar nu sunt legate de un drum serios. Care provincie romaneasca a fost mai sacrificata pt binele Romaniei?

  54. Ce pacat ca un eseu atat de bine conceput are la un moment si o interventie in favoarea homosexuailor! Nu am nimic cu ei in sensul ca sa faca ce vor in dormitorul lor, dar sa nu mai faca si propaganda pentru castigarea de adepti.
    Sper sa nu ma blocheze iar timp de trei luni pentru aceasta opinie.

  55. BOR a fost si continua sa fie cea mai mare piedica in calea evolutiei spre bine a tarii noastre.
    E necesar ca la prima modificare a Constitutiei sa se traca inca din primul articol ca Romania e, alturi de suveran etc. si stat laic, asa cum e trecut in Constitutia Frantei inca din secolul XIX. Asa se face ca acum in Franta bisericile sunt vizitate doar ca monumente istorice.

  56. Hotul (revolutiei) nu vine decat sa prapadeasca, sa fure si sa injunghie !

  57. Reclama cu Dormi linistit suna duios in urechile copiilor fascinați de viața ușoară pe care o duc…