Organizația civică Reset îi cere președintelui Iohannis să nu îl numească pe Bogdan Licu adjunct al Procurorului General
Organizația civică Reset din Iași îi cere președintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisă să nu îl numească prim-adjunct al Procurorului General pe Bogdan Licu, care a primit aviz negativ de la CSM.
”Considerăm că profilul moral și profesional al dlui Licu nu îl califică pentru o astfel de funcție”, arată Reset, care susține în plus că ”încă un moment în care respectarea avizelor CSM ar deschide calea instituirii unor bune practici, în condițiile în care CSM este garantul independenței justiției din România”.
Scrisoare deschisă integrală a Reset:
În data de 03.03.2020, în urma audierilor desfășurate în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru postul de prim-adjunct al Procurorului General, dl Bogdan Licu a primit aviz negativ din partea Secției de Procurori a CSM. În aceste condiții, vă solicităm, dle Președinte Iohannis, să țineți cont de acest aviz și să nu semnați decretul de numire. Cu toate că avizul CSM este unul consultativ, considerăm că este încă un moment în care respectarea avizelor CSM ar deschide calea instituirii unor bune practici, în condițiile în care CSM este garantul independenței justiției din România. Mai mult, instituțiile europene partenere, precum Comisia de la Veneția, Greco, Comisia Europeană, au insistat în repetate rânduri asupra importanței respectării rolului CSM în procesul de numire și de revocare a șefilor parchetelor.
În ultimii trei ani, cetățenii au ieșit pentru a apăra justiția și a spune că nu mai acceptăm persoane care nu au dovedit competență, care nu promovează independența justiției, care se folosesc de plagiat pentru a obține anumite beneficii și a avansa în carieră.
Considerăm că profilul moral și profesional al dlui Licu nu îl califică pentru o astfel de funcție și vă reamintim câteva dintre motivele pentru care acesta nu ar trebui să fie numit pe postul de prim-adjunct al Procurorului General:
– În timpul interviului susținut în fața Secției de Procurori a CSM a recunoscut că a fost membru activ în masonerie pe toată perioada în care era membru al Consiliului Superior al Magistraturii (2006 – 2012), precum și în perioada în care a fost vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (2009 – 2010). Recunoașterea apartenenței sale la masonerie echivalează practic cu un autodenunț pentru infracțiunea de fals în declarații, întrucât acest aspect al activității sale este incompatibil cu funcția de magistrat și nu este menționat în declarația de interese.
– Profilul moral al dlui Licu este profund afectat de acuzațiile privind onestitatea sa academică, fiind implicat într-un caz de plagiat privind lucrarea sa de doctorat, a cărui anchetă a blocat-o prin diferite tertipuri, iar după apariția scandalului a cerut retragerea titlului de doctor și a recunoscut că nu a fost „suficient pregătit”. De asemenea, dl Licu este acuzat că a plagiat un articol publicat într-o carte și a plagiat și în proiectul managerial cu care a candidat la funcția de prim-adjunct al Procurorului General în 2013. De asemenea, a dat Ministerul Educației și #CNATDCU în judecată încercând să scape de titlul de doctor, pentru care a primit bani din bugetul statului, și a încercat chiar să blocheze ancheta CNATDCU care viza plagiatul. A pierdut ambele procese, iar pe cel care privește verificarea tezei, definitiv.
– În cazul adopției copilei (Sorina) de o familie americană, după o îndelungă controversă cu autoritățile române, dl Licu a intervenit ca fata să nu plece din România, însă instanța i-a respins solicitarea.
– Cazul #Caracal, pe care dl Licu l-a gestionat din funcția de Procuror General interimar, a relevat grave lacune și semne de întrebare atât în ceea ce privește desfășurarea anchetei, cât și modul de comunicare.
– Parcursul educațional al dlui Licu este deosebit de precar, în sensul că a obținut nota 5 la examenul de licență la Drept penal și nota 6 la Drept civil, iar la examenul de Bacalaureat a obținut nota 5 la Limba română.
– Tot în cadrul audierii sale din CSM, dl Licu a afirmat că, deși se află de ani buni în fruntea parchetelor din România, nu cunoaște competențele parchetelor, chestiune care se învață încă din timpul facultății, ceea ce a arătat că nu și-a însușit nici măcar din practică cunoștințele (ne)acumulate în timpul facultății.
Reamintind așteptările societății din partea Președintelui în ceea ce privește lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept în România, precum și angajamentele asumate de Președinte în cadrul proiectului „România Educată” care ar trebui să promoveze meritocrația, competența și profesionalismul, grupul civic Reset solicită Președintelui României să respecte avizul negativ primit de dl Licu pentru postul de prim-adjunct al Procurorului General și să ceară Ministrului Justiției să facă o nouă propunere.
Foto: Președintele Klaus Iohannis (Presidency.ro)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii