Organizația civică Rezist Zurich cere guvernului să suspende proiectul Ministerului Finanțelor care îi privește pe românii din Diaspora: ”Suprapunerea pe procesul de înscriere la vot creează neclarități și grave suspiciuni”
Organizația civiză Rezist Zurich atrage atenția că proiectul Ministerului Finanțelor pentru identificarea cetățenilor români din străinătate și înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual ”creează neclarități și grave suspiciuni”, mai ales pe fondul ”neîncrederii justificate pe care o au românii în autorități”.
Rezist Zurich cere guvernului să retragă proiectul până după alegerile parlamentare, arătând că ”între România și toate statele UE, precum și cu multe state din afara UE, există acorduri pentru evitata dublei impuneri. Majoritatea românilor care sunt plecați din țară pentru mai mult de 6 luni într-un an își îndeplinesc majoritatea obligațiilor fiscale în statul gazdă. Pentru aceștia, proiectul are o valoare adăugată insignifiantă”.
”Mobilul unei evidențe a românilor plecați ar trebui să fie oferirea unor servicii mai bune în relația cu statul și în nici un caz în principal taxarea lor. Sperăm deci ca după alegerile parlamentare să vedem proiecte de creare a unei infrastructuri care să le ușureze românilor plecați interacțiunea cu autoritățile”, mai arată organizația, una extrem de implicată în promovarea drepturilor românilor din Diaspora.
Reamintim că un proiect al Ministerului Finanțelor prevede că ambasadele şi consulatele României din străinătate vor trebui să îi identifice pe toţi românii stabiliţi în străinătate, pentru ca Fiscul să-i poată înregistra în Spaţiul Privat Virtual, portal prin care ANAF le va urmări rezidenţa fiscală şi le va comunica dacă au taxe de plătit în ţară.
Declarația completă a Rezist Zurich:
„Între România și toate statele UE, precum și cu multe state din afara UE, există acorduri pentru evitata dublei impuneri. Majoritatea românilor care sunt plecați din țară pentru mai mult de 6 luni într-un an își îndeplinesc majoritatea obligațiilor fiscale în statul gazdă. Pentru aceștia, proiectul are o valoare adăugată insignifiantă.
Pe fondul neîncrederii justificate pe care o au românii în autorități, mai ales în urma asaltului anti stat de drept din ultimii 3 ani, suprapunerea acestei propuneri pe procesul de înscriere la vot creează neclarități și grave suspiciuni. Solicităm actualei guvernări să ia notă de lipsa de susținere publică pe care o are și să suspende acest proiect de lege până după alegerile parlamentare.
Mobilul unei evidențe a românilor plecați ar trebui să fie oferirea unor servicii mai bune în relația cu statul și în nici un caz în principal taxarea lor. Sperăm deci ca după alegerile parlamentare să vedem proiecte de creare a unei infrastructuri care să le ușureze românilor plecați interacțiunea cu autoritățile.
Foto: Imagine de la un protest Rezist Zurich din august 2018
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii