G4Media.ro

Organizația de business Coaliția pentru Dezvoltarea României cere primirea României în Schengen

Foto: Pixabay

Organizația de business Coaliția pentru Dezvoltarea României cere primirea României în Schengen

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a organizat joi conferință de presă în cadrul căreia reprezentanții celor 20 de asociații de afaceri pe care le reunește au prezentat impactul benefic pe care îl va genera aderarea României la zona Schengen pentru dezvoltarea economiei locale, dar și prin crearea de avantaje suplimentare pentru economiile tuturor statelor membre, potrivit unui comunicat al organizației.

CDR, care reunește cele mai puternice camere de comerț. anunță că a avut un dialog constant cu guvernul despre acest obiectiv strategic al României, iar prin organizațiile membre a discutat cu reprezentanți ai mediului diplomatic și ai instituțiilor europene.

Daniel Anghel, coordonator Coaliția pentru Dezvoltarea României, a declarat că ”prin apartenența la Schengen, România poate să beneficieze pe deplin de avantajele sale de stat membru UE. Doar prin apartenența la Schengen România ar participa cu adevărat la Spațiul european comun de libertate, securitate și justiție. Fără acest statut, pierde timp și bani și nu va reuși să recupereze decalajele ca să atingă obiectivul de convergență cu media UE (creșterea graduală a venitului real către media blocului comunitar). Astfel, din 2004, anul anterior semnării Tratatului de Aderare până în 2021, România a recuperat din decalajul de dezvoltare, conform indicatorului PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare, ajungând la cca 72% din media UE în 2021, de la cca 34% din media în urmă cu 17 ani. Istoric s-a dovedit că decalajele economice se recuperează datorită intrărilor de investiții străine, tehnologie și know-how. Aderarea la NATO și la UE au fost două etape decisive în dezvoltarea României”.

Anghel a enumerat avantajele integrării în Schengen din perspectiva circulației bunurilor: libera circulație a mărfurilor și serviciilor, beneficii economice semnificative prin înlesnirea integrării comerțului transfrontalier, avantaje pentru transportatori, avantaje pentru investițiile străine. Aderarea la Schengen va elimina controale suplimentare la frontierele interne care nu au de-a face cu vămuirea mărfurilor și care produc întârzieri.

”Din perspectiva persoanelor fizice, avantajele sunt eliminarea controalelor la frontierele interne, set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE, armonizarea condițiilor de intrare și a normelor privind vizele și cooperarea consulară, scăderea presiunii asupra celorlalte frontiere externe ale Uniunii Europene”, a mai spus Anghel.

Ramona Jurubiță, vicepreședinte Consiliul Investitorilor Străini, a declarat că ”un element important în atragerea investițiilor străine îl reprezintă aderarea României la structurile internaționale, așa cum putem observa în cazul NATO și UE, evenimente ce au impulsionat creșterea ISD în statele din Europa Centrală și de Est. În cazul României putem sesiza că ponderea stocurilor de ISD ca procent din PIB s-a ridicat la 39,8% în 2016, comparativ cu 26% în 2006, înainte de aderarea la UE și 20,5% în 2003, înainte de aderarea la NATO”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...