G4Media.ro

Organizația Mondială a Sănătății a rectificat declarația unui reprezentant al său care…

Organizația Mondială a Sănătății a rectificat declarația unui reprezentant al său care a spus că pacienții asimptomatici transmit doar în cazuri foarte rare noul coronavirus / Reacția lui Alexandru Rafila

Organizația Mondială a Sănătății a rectificat o declarație făcută cu o zi înainte de un reprezentant al său, potrivit căruia pacienții asimptomatici transmit doar în cazuri foarte rare noul coronavirus, relatează Digi24.

Doctorul Maria Van Kerkhove, cea care a făcut declarația anterioară, a declarat marți că s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate și că a fost vorba despre o „neînțelegere”.

„Răspundeam la o întrebare, nu vorbeam pe baza politicilor OMS”, a spus ea, marți, potrivit The New York Times.

O conferință specială în acest sens a fost organizată marți la sediul OMS, pentru a face aceste clarificări.

„Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, declara luni Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă.

După clarificările de marți, rămâne în vigoare declarația oficială a OMS, mai ales că afirmația epidemiologului nu era bazată pe date publice care să o susțină.

De asemenea, afirmația nu făcea distincția între răspândirea asimptomatică și presimptomatică. Alte studii au arătat că o persoană infectată este cea mai contagioasă chiar înainte să apară simptomele.

În cadrul declarației de marți, Maria Van Kerkhove a mai spus că există alte studii care arată că rata pacienților fără simptome și capabili să împrăștie virusul variază între 16 și 40%.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat, marți seara, la Digi24, că Organizația Mondială a Sănătății are nevoie de corecturi în strategia de comunicare.

„Știți care e problema? Am discutat cu reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății la București, venind spre dumneavoastră, exact acest subiect. Mesajul OMS a fost transmis în această perioadă de către trei persoane: de această doamnă, la care făceați dumneavoastră referire, care este directorul pentru partea de cercetare, de directorul pentru situații de urgență – cel care a făcut referința la Suedia – și de directorul general. Cred că este o problemă legată de strategia de comunicare a Organizației, care probabil trebuie regândită. Pentru că, dacă noi avem anumite opinii persoanele, când dăm declarații în numele OMS trebuie să fim sigură că acele opinii nu vin în contradicție cu poziția Organizației”, a spus Alexandru Rafila.

„Al doilea element – lumea fie uită, fie nu vrea să-l accepte – și care cred că este cel mai important este cunoașterea. Cunoașterea legată de această boală a evoluat foarte mult. Opiniile de acum trei luni sunt cu totul diferite față de cele din acest moment, nu puteau rămâne încremenite în cunoașterea de acum trei luni. Lucrurile astea se întâmplă în fiecare zi”, a adăugat reprezentatul României la OMS.

„Mai mult, Organizația – ce orice entitate de acest gen – face referire la diverse modele și cercetări, care sunt făcute de instituții specializate, pentru că OMS nu este instituție de cercetare. Or, ne-am confruntat cu mai multe probleme. Referințele acestea științifice care au fost făcute pe repede înainte, câteodată, n-au fost concludente. S-a făcut referire la ele, s-a luat o decizie, chiar s-a luat o decizie – vezi chestiunea cu hidroxiclorochina. Mai mult, această opinia a OMS a fost înainte îmbrățișată de Franța și de Italia, care au scos hidroxiclorochina din programul de tratament al pacienților. Ulterior s-a dovedit că studiul care a stat la baza acestei decizii scârțâia din toate încheieturile”, a completat Alexandru Rafila.

„Lucrurile astea sunt inerente, noi avem o criză de sănătate publică. Lumea încearcă să ia decizii. Cum este mai bine, să iei o decizie perfectă târziu sau să iei o decizie imperfectă devreme? Se pare că trebuie să găsești balansul”, a subliniat el.

Alexandru Rafila a adăugat că OMS ar avea nevoie de „mici corecturi” în strategia de comunicare și cea de fundamentare a politicilor care să fie bazate pe dovezi foarte concludente.

„Asistența tehnică pe care o oferă OMS este extrem de solidă și noi am trecut prin foarte crize ca țară bazându-ne pe această asistență tehnică. Foarte multe țări din lume au făcut același lucru”, a subliniat Alexandru Rafila.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. E-he-hee… daca vorbeau Obama sau Jo Bideu de hidroxi aia si nu Trumpsy ce buna era din prima !
    A apucat insa sa vorbeasca despre ea si chiar sa o ia (preventiv) cea mai detestata persoana de pe Planeta si gata … a terminat-o studiul acela ! :))))))))))))))

    PS. Sau ma rog… a incercat ! :)))))))))