G4Media.ro

Organizația Mondială a Sănătății lansează un proiect care vizează combaterea ”infodemiilor” despre…

Sursa foto: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății lansează un proiect care vizează combaterea ”infodemiilor” despre COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că va reuni oameni de ştiinţă şi experţi din diverse domenii în cadrul unui proiect care vizează combaterea dezinformării, un pericol relativ nou pentru sănătatea publică, relatează dpa, citată de Agerpres.ro.

Oamenii de ştiinţă din diverse domenii, de la matematică la IT, sociologie, psihologie, sănătate şi comunicarea urmează să facă parte din acest proiect, a indicat OMS la încheierea unei conferinţe online, fără a oferi detalii suplimentare.

Colaborarea se va concentra pe un nou domeniu de cercetare, pe care OMS îl numeşte ”infodemiologie”.

Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat la declanşarea pandemiei asupra unei ”infodemii” care ameninţă să copleşească oamenii cu o abundenţă de informaţii, dezinformare şi teorii ale conspiraţiei.

Infodemiologia îşi propune să studieze cum să se gestioneze cel mai bine această ameninţare.

Indiferent dacă sunt adevărate sau false, cantităţile excesive de informaţii pot influenţa negativ sănătatea oamenilor, potrivit OMS, crescând stresul şi eventual determinându-i pe oameni să accepte sfaturi care ar putea fi periculoase.

”Nu a fost niciodată mai clar faptul că comunicarea este o intervenţie publică importantă în sănătate care contribuie la controlul pandemiilor alături de epidemiologie, virologie şi managementul clinic”, se arată într-un comunicat al OMS difuzat înaintea conferinţei.

Informaţiile neclare şi înşelătoare ar putea ”afecta încrederea” în autorităţile din domeniul sănătăţii, a indicat agenţia ONU.

”Cel mai dăunător aspect al infodemiei au fost informaţiile false şi distorsionate din partea unor persoane neautorizate. Acest lucru a dus la împărtăşirea unor informaţii periculoase şi care nu pot fi verificate”, a adăugat sursa citată.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Fake news trebuie combatut cu rationamente si dovezi. Cenzura poate afecta acele surse non-mainstream care propaga informatii reale si utile.
    Este foarte greu pentru audienta sa faca diferenta intre adverat si fals sau intre obiectiv si subiectiv (in favoarea cuiva) mai ales daca luam in calcul ca inclusiv impostorii folosesc metode de genul „fact checking” atunci cand isi raspandesc dezinformarile.

  2. De parcă au ridicat vreun deget până acum la toate înșelătoriile cu suplimente și alte parapupu, lansate preponderent de firmele din Utah, unde legislația le permite orice mizerie.

  3. Ticalosia, prostia si hotia se trateaza cu biciul nu cu medicamente.