G4Media.ro

Organizația Mondială a Sănătății: România este țara cu cele mai multe accidente…

Organizația Mondială a Sănătății: România este țara cu cele mai multe accidente rutiere soldate cu morți din Uniunea Europană

România se află pe primul loc la numărul de accidente rutiere soldate cu morți din Uniunea Europeană, potrivit unei statistici realizate de Organizația Mondială a  Sănătății. Cele mai periculoase drumuri din Europa sunt în Rusia, iar cele mai sigure în Norvegia și Elveția.

Folosind date din 2016, raportul arată că în Rusia au avut loc mai mult de 20.000 de accidente fatale de-a lungul anului, cu o medie de 18 morți la 100.000 locuitori. Dintre aceste accidente fatale, în 23% cauza a fost alcoolul.

România stă cel mai prost în Uniunea Europeană la acest capitol, cu o medie de 10,3 morți în accidente rutiere la 100.000 de locuitori.

Europa de Est are cea mai proastă medie, în comparație cu Europa de Vest și de Nord. În Armenia, media este de 17,1 morți, în Bosnia 15,7 morți, în Georgia 15,3 morți, iar în Albania 13,6. Cel mai rău stă Rusia, cu o medie de 18 morți la 100.000 de locuitori.

Datele prelevate indică un număr de 216 accidente mortale atât în Norvegia, cât și Elveția, cu o medie de 2,7 morți la 100.000 de locuitori.

Cauzele principale care stau în spatele diferențelor statistice dintre Europa de Est și Europa de Vest și Nord sunt încălcarea regulilor de circulație și infrastructura mai proastă în Est.

Cei mai expuși pericolului sunt, conform statisticilor, pasagerii vehiculelor, apoi pietonii, iar cei mai siguri sunt biciliștii.

În comparație cu celelalte continente, Europa este cea mai sigură regiune din punctul de vedere al circulației pe șosele. Cei care circulă pe drumurile publice sunt de două ori mai expuși pericolului în Africa față de Europa. Media mondială a accidentelor mortale este de 18,2 la 100.000 de locuitori, pe când Europa are o medie de 9,2 iar Africa de 26,6.

Conform acelorași statistici, cei mai expuși sunt adulții tineri, apoi copiii.

Accidentele rutiere sunt a opta cauza a decesului la nivel mondial pentru toate vârstele. Cele mai multe accidente mortale au loc în țările în care există un nivel al veniturilor scăzut, iar cele mai puține în țările unde veniturile sunt ridicate.

Raportul poate fi consultat integral în limba engleză aici.

Sursă: Euronews

NOTĂ: Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Asta se voteaza de 30 de ani: nepasarea, dezinteresul, coruptia sub forma de mers cu 100km/h cu antemergator.

  2. Si cu sa coroboram acesta `stire`, preluata `copy paste`?
    Cu cei mai putini km de autostrada? Raportata la nr de locuitori dni EU, mormal.
    Cu cele mai proaste drumuri din EU?
    Cu cele mai multe permise auto luate pe naspa din EU, si asta fara sa fie anulate?
    Apropo, Piedone ce se mai aude?
    Ceva se leaga cu altceva, nu apar mortii aia din senin!

  3. Dar nu Romania e la volan. Conducatorii romani sunt semibarbari, scarbosi si needucati.

  4. Ca sa fiu carcotas…
    Titlul ar trebui sa spuna: „Romania este tara din uniunea europeana cu cele mai multe accidente soldate cu morti”. Asa cum e formulat titlul se intelege ca mortii sunt din uniunea europeana. (Probabil e adevarat si asta, adica, la nivel mondial, Romania este tara in care mor cei mai multi cetateni din uniunea europeana in accidente de masina.)

  5. Atenție, România nu are cel mai mare număr de accidente mortale, ci cel mai mare procent. Este o diferență semnificativă, pe care sunt sigur că autorul articolului o cunoaște dar a ales să o ignore pentru că a critica România aduce din păcate clickuri.

    • Oricum ai da-o, tot praf suntem.

    • Atentie! Romania are cel mai mare procent calculat la datele oficiale de 21 milioane locuitori, daca scazi cei 5 milioane plecati pe afara e posibil sa ai ca rezultat primul loc din lume.

      Nu mai incercat sa o dati ca si cum la altii e mai rau…Romania chiar e in top la multe rele si la coada clasamentului la multe bune.

  6. ce sa facem daca ne place coliva