G4Media.ro

Organizația Mondială a Sănătății şi UNICEF, apel comun la toate ţările să…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Organizația Mondială a Sănătății şi UNICEF, apel comun la toate ţările să finanţeze şi să faciliteze vaccinarea, mai ales în comunităţile izolate, în contextul reapariţiei în toată Europa a unor boli ce pot fi prevenite prin imunizare

Organizaţia Mondială Sănătăţii şi UNICEF au lansat un apel comun la toate ţările să finanţeze şi să faciliteze vaccinarea, mai ales în comunităţile izolate, rurale sau insuficient vaccinate, în contextul reapariţiei în toată Europa a unor boli care pot fi prevenite prin imunizare. Cele două organizaţii mai solicită ţărilor să consolideze încrederea publicului în vaccinuri prin comunicare clară, responsabilizarea lucrătorilor din domeniul sănătăţii, combaterea dezinformării şi implicarea comunităţilor, transmite News.ro.

Cele două organizaţii consideră într-o declaraţie comună, că fără imunizare, nu există securitate sanitară, iar investiţiile într-un viitor sănătos înseamnă susţinerea realizărilor din trecut în materie de sănătate publică.

„Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare reapar în întreaga Regiune Europeană, punând în pericol milioane de vieţi. De la rujeolă la tuse convulsivă (pertussis) şi difterie, bolile pe care le credeam odată ca fiind de domeniul trecutului sunt în creştere în Regiunea Europei şi Asiei Centrale – care cuprinde 53 de ţări. Progresele obţinute cu greu în ultimele decenii sunt ameninţate – nu pentru că nu am avea instrumentele necesare, ci pentru că nu toată lumea beneficiază de vaccinurile care salvează vieţi. Mai simplu spus, sentimentul de falsă siguranţă este periculos, chiar mortal”, se arată în declaraţia comună semnată de dr. Hans Henri P. Kluge, director regional al OMS pentru Europa şi Regina De Dominicis, director regional al UNICEF pentru Europa şi Asia Centrală.  

Odată cu începerea Săptămânii europene a imunizării, OMS şi UNICEF fac apel la guverne şi comunităţi să protejeze „câştigurile din trecut”, să elimine „lacunele” în materie de imunizare şi să se asigure că vaccinurile ajung la toată lumea, oriunde.

„Numai atunci ţările pot progresa către o mai mare securitate sanitară, stabilitate socială şi prosperitate pentru cetăţenii lor. Datorită vaccinurilor, regiunea a înregistrat o scădere dramatică a impactului multor boli în ultimele câteva decenii. În prezent, este inacceptabil ca un copil să moară de tetanos sau difterie, să rămână paralizat din cauza poliomielitei sau să orbească din cauza rubeolei, în condiţiile în care avem mijloacele necesare pentru a-l proteja”, se arată în declaraţia comună.

Potrivit aceleiaşi surse, vaccinurile mai noi împotriva bacteriilor pneumococice, a virusului respirator ciclic (RSV), a COVID-19 şi a gripei protejează acum împotriva bolilor respiratorii la copii şi adulţi vulnerabili, iar vaccinarea împotriva hepatitei B şi a papilomavirusului uman (HPV) reduce riscul mai multor tipuri de cancer. De asemenea, vaccinarea în timpul sarcinii împotriva pertussis, gripei, COVID-19 şi RSV ajută femeile şi copiii lor să supravieţuiască şi să se dezvolte.

„Ratele vaccinării de rutină a copiilor, însă, stagnează. În unele ţări, acestea sunt în scădere. Această tendinţă ar trebui privită ca una dintre ameninţările la adresa sănătăţii care apar rapid în întreaga regiune. În fiecare an, peste o jumătate de milion de copii nu beneficiază de imunizările de rutină, ceea ce duce la o creştere a numărului de copii şi adulţi vulnerabili la bolile care pot fi prevenite prin vaccinare”, arată documentul citat.

În 2024, cazurile de rujeolă din regiunea europeană au depăşit 127.000, cel mai mare număr raportat în ultimii 27 de ani. Cazurile de tuse convulsivă au ajuns la 87.000 în 2023 – cel mai mare număr din ultimii 29 de ani. Cazurile de difterie raportate au crescut, de asemenea, la 578 în 2022 şi 264 în 2023, comparativ cu mai puţin de 100 în fiecare dintre cei 13 ani anteriori.

Regiunea europeană a fost lipsită de transmiterea endemică a virusului poliomielitic sălbatic timp de peste 20 de ani. Cu toate acestea, importurile de virus sunt în creştere, după cum au fost detectate prin monitorizarea de rutină a apelor reziduale, reprezentând un risc deosebit pentru orice populaţie în care acoperirea vaccinală împotriva poliomielitei este sub nivelul optim.  

Dacă aceste tendinţe continuă, povara rezultată a bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare ar putea afecta capacitatea sistemelor de sănătate de a gestiona cazurile şi rezistenţa acestora de a face faţă noilor provocări de sănătate pe măsură ce acestea apar.

În acest context, astăzi, OMS şi UNICEF fac apel la toate ţările să consolideze urgent câştigurile preţioase obţinute în trecut în materie de sănătate publică prin parcurgerea a trei paşi concreţi: continuarea finanţării vaccinurilor şi a serviciilor de imunizare ca prioritate sanitară de vârf, inclusiv prin sprijinirea cercetării şi dezvoltării de noi vaccinuri; asigurarea accesului facil al tuturor la vaccinarea în timp util, acordând o atenţie deosebită comunităţilor izolate, rurale sau insuficient vaccinate; şi consolidarea încrederii publicului în vaccinuri prin comunicare clară, responsabilizarea lucrătorilor din domeniul sănătăţii, combaterea dezinformării şi implicare a comunităţilor în  condiţiile lor proprii.

„Nu există o soluţie universală. Diferitele ţări şi comunităţi vor necesita soluţii diferite. În unele, ar putea fi necesare clinici mobile de imunizare şi campanii din uşă în uşă pentru a ajunge la comunităţile insuficient acoperite. În altele, simple informări sau un proces mai uşor de programare în cadrul asistenţei medicale primare pot face o mare diferenţă. În toate ţările, eforturile ar trebui să includă sprijinirea lucrătorilor din domeniul sănătăţii pentru a răspunde cu încredere la întrebările privind vaccinarea şi îmbunătăţirea dialogului cu comunităţile pentru a înţelege preocupările şi a contracara dezinformarea. Ştim ce funcţionează: o acoperire vaccinală ridicată şi echitabilă. Aceasta va ajuta fiecare ţară să prevină epidemiile, să uşureze povara asupra sistemului de sănătate şi să reducă suferinţa şi decesele inutile. Lucrând împreună, putem ajunge la cei care sunt marginalizaţi şi putem asigura toate beneficiile vaccinurilor pentru toţi – la toate vârstele. Vaccinarea pentru toţi, sub acoperirea mai largă a sănătăţii pentru toţi, este omeneşte posibilă”, mai arată sursa citată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.