
Organizaţia Mondială a Sănătăţii vrea să interzică profesioniştilor din sectorul sanitar să practice mutilarea genitală feminină, o procedură care afectează patru milioane de fete în fiecare an
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că intenţionează să introducă un cod de conduită care să interzică profesioniştilor din sectorul sanitar să practice mutilarea genitală feminină (MGF), care afectează în continuare 4 milioane de fete în fiecare an, transmite agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Prin publicarea noilor linii directoare asupra modului de eradicare a mutilării genitale feminine, OMS a subliniat rolul important pe care îl joacă profesioniştii din domeniul sanitar în detectarea acestei practici condamnate pe scară largă, dar şi în sprijinirea supravieţuitoarelor.
OMS a subliniat că, potrivit dovezilor, în mai multe zone ale lumii profesioniştii din sectorul sanitar efectuează această procedură, mai degrabă decât membri din comunităţile locale.
„Mutilarea genitală feminină reprezintă o încălcare gravă a drepturilor fetelor şi pune în pericol grav sănătatea lor”, a declarat Pascale Allotey, care conduce departamentul Sănătate sexuală şi reproductivă şi cercetare din cadrul OMS.
„Profesioniştii din sănătate trebuie să fie agenţi ai schimbării, mai degrabă decât autori ai acestei practici dăunătoare şi trebuie, de asemenea, să furnizeze îngrijiri medicale de înaltă calitate persoanelor afectate de aceasta”, a adăugat ea.
MGF poate implica atât îndepărtarea parţială sau totală a organelor genitale feminine externe, cât şi alte leziuni la nivelul acestora. Practica poate provoca probleme grave de sănătate, inclusiv infecţii, sângerări, infertilitate şi complicaţii în timpul naşterii.
Conform UN Women (entitatea Naţiunilor Unite pentru egalitatea de gen şi emanciparea femeilor), aproximativ 230 de milioane de fete şi femei care trăiesc în prezent au fost supuse mutilării genitale feminine, de obicei efectuată înainte de pubertate.
Au fost depuse eforturi considerabile pentru eradicarea acestei proceduri traumatice şi dureroase, care este asociată normelor culturale şi nu are beneficii pentru sănătate. Conform OMS, probabilitatea ca o fată să fie supusă acestei proceduri a fost redusă de trei ori din 1990.
Cu toate acestea, practica rămâne comună în aproximativ 30 de ţări, iar aproximativ patru milioane de fete tinere sunt încă expuse acestui risc în fiecare an.
OMS a declarat că medicalizarea mutilării genitale feminine riscă „să legitimeze neintenţionat această practică”, subminând eforturile de eradicare a acesteia.
În noile sale directive, OMS solicită ca anumite coduri de conduită profesională să interzică în mod expres profesioniştilor din sectorul sanitar să practice mutilarea genitală feminină.
„Cercetările arată că profesioniştii din domeniul sanitar pot fi lideri de opinie influenţi în schimbarea atitudinilor faţă de mutilarea genitală feminină”, a declarat Christina Pallitto, cercetătoare a OMS care a condus elaborarea noului cod.
„Implicarea medicilor, asistentelor medicale şi moaşelor ar trebui să fie un element esenţial în prevenirea şi combaterea mutilării genitale feminine”, a spus ea.
Subliniind marea varietate de probleme de sănătate pe termen scurt şi lung cauzate de această practică, OMS a reamintit că „supravieţuitoarele pot necesita o gamă largă de servicii medicale în diferite etape ale vieţii lor, de la îngrijirea sănătăţii mintale la gestionarea riscurilor obstetricale şi, după caz, intervenţii chirurgicale reparatorii”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.