G4Media.ro

Organizații civice: Opriți alocările arbitrare de subvenții pentru partidele politice! / PSD și…

Sursa foto: Pexels

Organizații civice: Opriți alocările arbitrare de subvenții pentru partidele politice! / PSD și PNL au votat un amendament la buget care garantează finanțarea pentru PPUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu

Mai multe organizații civice, între care Expert Forum și Active Watch, solicită oprirea alocărilor arbitrare de subvenții pentru partidele politice, după ce PSD și PNL au votat un amendament la legea bugetului care garantează finanțarea pentru PPUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu.

„Este inacceptabil ca partidele politice să folosească tot felul de derogări pentru a schimba regulile pentru finanțarea partidelor politice după propriul plac. Modul în care se calculează subvenția, prin hotărâre AEP, se realizează tot prin derogare. Utilizarea continuă a derogărilor încalcă principiul constituțional al securității juridice”, se arată în comunicatul semnat de mai multe organizații civice.

Acestea arată că proiectul de buget pentru 2022 se remarcă și prin subvențiile foarte mari, la limita plafonului maxim prevăzut de lege, pentru partidele politice.

„Nu mai puțin de de 234 de milioane de lei (47 de milioane de euro) au fost alocați pentru acest capitol, la același nivel cu alocările finale din 2021 (amintim că în anul curent, au fost alocați inițial 160 de milioane de lei, la care s-au adăugat 87 de milioane de lei prin rectificarea bugetară). Partidele politice nici măcar nu reușesc să cheltuiască acești bani sau o fac pentru cheltuieli cu greu de justificat. Mai important, într-un context general de creșteri de prețuri și scăderi ale veniturilor reale, sumele exorbitante alocate partidelor politice sunt o sfidare morală la adresa tuturor cetățenilor”, arată organizațiile semnatare.

Acestea propune mai multe măsuri, între care plafonarea subvențiilor de stat și returnarea banilor nefolosiți la finalul anului.

Comunicatul integral:

Opriți alocările arbitrare de subvenții pentru partidele politice!

Organizațiile semnatare protestează împotriva aprobării în comisiile de specialitate a unui amendament la Legea bugetului pe 2022 care permite modificarea criteriilor după care se alocă subvențiile pentru partidele politice. Considerăm că această modificare nu este justificată și generează impredictibilitate și criterii arbitrare cu privire la legislația privind finanțarea partidelor politice. Modificarea vine în contextul în care, din nou, prin legea bugetului se alocă sume exorbitante din bani publici pentru partidele politice. Solicităm renunțarea la aceste propuneri și aplicarea cu strictețe a principiului finanțării partidelor în funcție de voturile primite de la cetățeni.

Reamintim că potrivit raportului emis de Comisia pentru buget, finanţe şi bănci pe 22 decembrie s-a avizat pozitiv un amendament care permite ca în 2022, prin derogare de la prevederile Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, trei sferturi din banii alocați pentru subvenții să fie împărțiți partidelor politice care aveau cel puțin un deputat sau senator afiliat unui grup parlamentar la finalul primei sesiuni parlamentare a anului 2021. Conform formei actuale a legii, doar partidele care au participat la ultimele alegeri parlamentare și au trecut pragul electoral sau au obținut 50 de mandate de consilier județean sau general la alegerile locale au dreptul să primească subvenții potrivit numărului de voturi obținute. Remarcăm faptul că acest amendament servește exclusiv Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), cei patru inițiatori ai amendamentului fiind membri afiliați grupului PSD din Camera Deputaților. Reamintim că PPUSL a obținut aproximativ 1% din voturi la alegerile parlamentare din 2020.

Situația este similară cu cea din 2020, când prin derogare banii s-au distribuit pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020, chiar dacă nu au participat la alegeri. Astfel au primit fonduri Partidul Pro România și Forța Națională. De menționat că și în acest an s-a propus acest criteriu, de către aceeași inițiatori, însă acel amendament a fost respins; probabil ar fi defavorizat PNL.

Este inacceptabil ca partidele politice să folosească tot felul de derogări pentru a schimba regulile pentru finanțarea partidelor politice după propriul plac. Modul în care se calculează subvenția, prin hotărâre AEP, se realizează tot prin derogare. Utilizarea continuă a derogărilor încalcă principiul constituțional al securității juridice.

Proiectul de buget pentru 2022 se remarcă și prin subvențiile foarte mari, la limita plafonului maxim prevăzut de lege, pentru partidele politice. Nu mai puțin de de 234 de milioane de lei (47 de milioane de euro) au fost alocați pentru acest capitol, la același nivel cu alocările finale din 2021 (amintim că în anul curent, au fost alocați inițial 160 de milioane de lei, la care s-au adăugat 87 de milioane de lei prin rectificarea bugetară). Partidele politice nici măcar nu reușesc să cheltuiască acești bani sau o fac pentru cheltuieli cu greu de justificat. Mai important, într-un context general de creșteri de prețuri și scăderi ale veniturilor reale, sumele exorbitante alocate partidelor politice sunt o sfidare morală la adresa tuturor cetățenilor.

Dacă Parlamentul dorește să modifice legislația privind finanțarea partidelor și subvențiile în special, ar putea începe cu alte priorități, care să conducă la echilibrarea modului de alocare a fondurilor și creșterea transparenței cheltuirii acestora. Suntem de părere că partidele politice trebuie să primească fonduri, însă în anumite limite, în mod transparent și echitabil, servind la dezvoltarea acestora în beneficiul public. Reiterăm câteva dintre propunerile deja formulate, inclusiv prin documentul de poziție al Coaliției Cod Electoral ACUM!:

  • Plafonarea subvențiilor de stat. Organizațiile neguvernamentale au făcut numeroase solicitări în acest sens în ultimii ani. EFOR a cerut pe 10 decembrie scăderea alocărilor de la 234 de milioane de lei, fără a primi niciun răspuns
  • Scăderea pragului pentru obținerea de subvenții la nivel local
  • Considerarea alocării de subvenții și unor partide care nu au trecut pragul electoral, însă au obținut un număr reprezentativ de voturi
  • Creșterea ponderii (momentan 25%) din subvenție acordată pentru rezultatele obținute la alegerile locale, pentru a crește capacitatea partidelor politice fără resurse și pentru a diversifica piața electorală
  • Returnarea banilor nefolositi la finalul anului, conform recomandărilor Curții de Conturi
  • Nu în ultimul rând, subliniem faptul că aprobarea bugetului de stat s-a făcut într-un timp mult prea scurt și nu a permis nicio dezbatere publică reală asupra priorităților și posibilelor amendamente.

 

Organizații semnatare

 

Centrul pentru Studiul Democrației

Centrul pentru Inovare Publică

Expert Forum

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

(Membri ai Coaliției Cod Electoral ACUM! (www.codelectoralacum.ro)

ActiveWatch

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Si care e problema, nu trebuie sa manance si domn profesor, Labea, Hadea si restul?

  2. Nu mai pot ei politicienii de cheltuirea banului public. Îi doare exact în față bascheților. Inițiativa organizațiilor civice este de admirat dar doar atât. Nimic nu-i face pe mafioți să devină persoane normale. Cu simț civic.

  3. Cea mai mare greseala care ne-ar costa de zeci de ori mai mult daca s-ar reduce subventiile pentru partide. E nevoie sa li se dea atat cat ar primi ca mita de la mafiotii care le-ar subventiona contra contracte favorabile. Pagubele pentru bugetul statului ar fi de zeci de ori mai mari decat subventiile acordate legal.

    • Asta ai înțeles tu? Nu este de mirare că România este ultima în UE , când are asemenea „cetateni” !

  4. Ciudat raționament ! Deci după mintea unora se pot aloca fonduri fara discernamant. Justificarea ar fi ,vezi doamne , că oricum ei apeleaza la diverse alte forme de compesare a nevoilor acestora .
    Legea e lege . Cine nu respecta la pușcărie . Și trebuie respectata de la vladica la opinca . Astfel de metode de tip mafiot sunt posibile . Guvernele slabe și corupte apelează la astfel de argumente . Partidele corupte la fel .
    Grav este când simplul votant ,plânge de mila politicului , in schimb el , votantul , nu are ce pune pe masa propriilor copii o masa decentă și fără grija zilei de mâine !
    Grav este când politicul este permanent în huzur , asigurat cu pensii speciale total nemeritate , iar el votantul , este sărăcit și exfoliat in permanență de veniturile pe care le merita , necondiționat .

  5. Eliminati-le când s-au propus și s-au aprobat justificarea era că partidele politice sunt la începutul activității și nu aveau fonduri, acum ar cam trebui să trăiască din subvenții și cotizațiile membrilor de partid, dacă stai să te uiți la ce averi au ar cam fi de bun simț. Plus încă o întrebare dacă tot se dau bani din bugetul de stat curtea de conturi ce păzește?

  6. astfel de articole nu fac cinste meseriei de jurnalist.

  7. trebuie sa fim constieinti de faptul ca partidele politice trebuie sa primeasca un ajutor din partea statului.

  8. astfel de articole sunt unele denigratoare si scrise din rautate.

  9. sa fim mai solidari unii cu altii si mai buni mai iertatori pentru ca numai asa putem trece peste tot.

  10. ong urile protesteaza degeaba ca nu au un temei legal.

  11. Contribuabilii americani ar fi satisfacuti sa afle ca slaariatii lor se ocupa cu maruntisurile astea? Dan Vociulescu nu a facut nimic rau occidentalilor, cel mult l-a sacait pe Basau.