Organizațiile Declic și Funky Citizens cer audierea șefilor de servicii în Parlament pentru a da explicații despre campania lui Călin Georgescu
Organizațiile civice Declic și Funky Citizens au cerut joi audierea șefilor de servicii secrete în Parlament pentru a da explicații despre campania lui Călin Georgescu, potrivit unui comunicat. De asemenea, cele două organizații cer și altor instituții să explice modul în care au gestionat amenințările la adresa acestei campanii.
Comunicatul celor două organizații:
Ieri dimineață, alături de alte 12 organizații civice, am cerut desecretizarea de urgență a informațiilor discutate în ședința CSAT din 28 noiembrie 2024. Ieri seară, 5 documente din partea Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe și Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Telecomunicații Speciale au fost declasificate.
Știm că aceste documente arată clar și definitiv că finanțarea campaniei unui candidat la alegerile prezidențiale a fost ilegală și nedeclarată. Mai mult, campania sa pe rețelele de socializare a fost neconformă cu regulamentele platformelor sociale, în care se menționează clar obligativitatea de a marca conținutul electoral, și împotriva deciziilor Biroului Electoral Central. Astfel vizibilitatea candidatului a crescut exponențial și nenatural pe platformele de socializare. În egală măsură de o campanie similară pe social media a beneficiat și Partidul Oamenilor Tineri (POT). În documente se precizează că toate aceste acțiuni au amploarea și resursele specifice unui actor statal, iar că linia de comunicare promovată e similară unor campanii desfășurate în Ucraina și Republica Moldova.
Până în acest moment, nu au existat în spațiul public anunțate măsuri care au fost sau vor fi luate de autorități în legătură cu aceste evenimente. Credem că este absolut necesar să existe consecințe drastice ca urmare a acestor fapte, însă acestea trebuie să fie ferm ancorate în legislația existentă.
Solicităm de urgență audierea în fața comisiilor parlamentare de specialitate a Serviciului Român de Informații, Ministerului de Interne și al Serviciului de Informații Externe pentru a da explicații.
Solicităm de urgență Curții Constituționale să verifice și să comunice în ce măsură și-a respectat atribuția consfințită de art. 146 f) din Constituția României care spune că aceasta: „veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului”.
Solicităm de urgență întrunirea Consiliului Superior al Magistraturii pentru a analiza în ce măsură autoritățile competente – Parchet General, DIICOT au investigat cu celeritate acuzațiile extrem de grave privind finanțarea campaniei electorale a unuia dintre candidați. În plus, autoritățile competente trebuie să răspundă în ce fel securitatea națională este în pericol, în acord cu prevederile Codului Penal.
Situația de incertitudine cu doar 1 zi înainte de începerea turului 2 al alegerilor prezidențiale (în diaspora) și cu doar 3 zile înainte de alegeri pe tot cuprinsul țării ne face îngrozitor de mult rău. Considerăm că instituțiile statului, prin non-acțiune, pot distruge încrederea în corectitudine alegerilor democratice în România. Este timpul să le vedem acționând transparent și dând toate explicațiile de care cetățenii au nevoie.
România pare că este în război hibrid. Este o greșeală să credem că în război nu este nevoie de respectarea statului de drept. Mai ales atunci trebuie să ne ancorăm cât mai mult în ceea ce este corect. Singurul lucru care ne poate salva în fața amenințării unui regim autocratic este să îi contrapunem democrația autentică, ce presupune și voința populară, dar și instituțiile puternice care își fac treaba.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank