Organizatorii curselor de ciclism propun introducerea unei mașini de siguranță, pe modelul celei din Formula 1
În cadrul adunării generale care a avut loc vineri în Italia, organizatorii curselor de ciclism au prezentat o serie de soluții pentru a contribui la îmbunătățirea siguranței, actuala lor prioritate. Printre acestea se numără posibilitatea de a folosi o mașină de siguranță, așa cum există în Formula 1, pentru a garanta desfășurarea curselor cât mai bine până la final, transmite L’Equipe.
În timp ce profesioniștii se întorc încet cu încet la antrenamente, sezonul 2025 se apropie cu pași rapizi, iar Asociația Internațională a Organizatorilor de Curse Cicliste (AIOCC) și-a ținut adunarea generală vinerea aceasta la Riva del Garda (Italia).
Aproape o sută de membri au participat la eveniment, majoritatea la fața locului, iar o mică parte online, cu o singură prioritate: siguranța.
„Pentru toți organizatorii, siguranța va continua să fie o prioritate fundamentală în 2025 și după”, a explicat Christian Prudhomme, directorul Turului Franței și președintele AIOCC.
„Dincolo de comportamentul sportivilor și de munca organizatorilor, este absolut necesar să se reducă viteza prin măsuri adecvate: cicliștii merg prea repede! Cu cât merg mai repede, cu atât riscul este mai mare și se pun mai mult în pericol pe ei înșiși și pe ceilalți”, a conchis acesta.
Decizii vor fi luate săptămâna viitoare
Propunerile concrete vor fi discutate săptămâna viitoare la seminarul World Tour de la Nisa, unde se vor reuni toate familiile ciclismului (organizatori, echipe, Uniunea Ciclistă Internațională) și abia în cadrul acestei reuniuni vor fi adoptate sau nu anumite măsuri.
Însă, într-un interviu acordat Rai, Renzo Oldani, organizatorul în special al Trois Vallées Varesines, a avansat o idee pentru a se asigura că întrecerile vor avea loc, lucru care nu s-a întâmplat în cursa sa din 2024, care a fost oprită din cauza vremii nefavorabile.
Italianul a avansat posibilitatea introducerii unei mașini de siguranță, asemănătoare cu cea utilizată în Formula 1, pentru ca întrecerile să se poată desfășura până la capăt.
Temporar sau până la final? Și ce ar trebui făcut atunci când există evadări sau cei care au abandonat? Toate acestea vor fi discutate săptămâna viitoare înainte, poate, de a fi adoptate.
AIOCC meeting today in Riva del Garda, chaired by president Christian Prudhomme. The agenda includes discussions on introducing a ‘safety car’ in cycling for situations like last year’s Tre Valli. Talks will also focus on implementing a budget cap (Gazzetta).
— La Flamme Rouge (@laflammerouge16) November 22, 2024
Context
Cursa masculină Tre Valli Varesine din octombrie 2024 a fost suspendată și apoi oprită cu 110 km înainte de final din cauza ploii torențiale și a unui risc crescut de accident, potrivit Cycling News.
Cursa a început conform planului, cu o distanță redusă de 170 km, dar ploaia a continuat să se intensifice, apa ajungând pe șosea în mai multe zone, iar canalizările s-au revărsat.
Piloții, inclusiv campionul mondial Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), s-au oprit în zona de sosire din centrul orașului Varese pentru a discuta cu organizatorii cursei după trei tururi, iar apoi cursa a fost abandonată. Echipele au confirmat vestea prin intermediul rețelelor de socializare, postând imagini și videoclipuri ale condițiilor meteorologice extreme.
„Am încercat să concurez și am făcut o cursă bună cât am putut. Apoi, în ultimul tur, pe coborâre, eram pe locul al doilea, în spatele lui [Alessandro] Covi, și nu mai vedeam unde mergeam”, spunea Pogačar după abandonarea cursei
„Toată lumea voia să se oprească. Era doar o chestiune de timp până când cineva ar fi căzut. Când există apă pe drum, nu este bine. Înțelegem organizatorii – că vor să se finalizeze cursa – dar, până la urmă, cicliștii au luat decizia corectă de a nu continua. Suntem triști că respectiva cursă nu a continuat, dar asta este. Am discutat cu organizatorii, din fericire, toată lumea a fost înțelegătoare.”
Organizatorul cursei, Renzo Oldani, a vorbit pe scurt și a recunoscut că siguranța primează.
„A fost o decizie dificilă. Siguranța este pe primul loc pentru piloți și pentru spectatori”, a declarat Oldani în urma incidentului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank