Organizatorii festivalului Nostalgia vând deja bilete pentru ediția de anul viitor, tot în incinta federației de tir sportiv din Băneasa / Locuitorii din zonă au reclamat în weekend zgomotul infernal / De ce astfel de evenimente nu au nevoie de autorizație
Organizatorii festivalului Nostalgia vând deja bilete pentru ediția de anul viitor, care, potrivit site-ului pe care se pot achiziționa bilete, se va desfășura la finalul lunii iunie, tot în incinta Federației Române de Tir Sportiv, care se află în nordul Capitalei, lângă grădina zoologică din Băneasa. Festivalurile care sunt organizate în spații private nu au nevoie de nicio autorizație, iar amenzile pentru zgomot sunt modice pentru un astfel de eveniment, fiind echivalentul a prețului plătit pentru 10-15 bilete.
Ediția 2023 a festivalului a avut loc weekendul trecut, începând de vineri, iar locuitorii din nordul Bucureștiului și din localitățile din jur au reclamat la poliție zgomotul infernal.
”E infernal, nu am putut dormi toată noaptea. Mă întreb cum merge a doua zi la job un doctor sau un pilot după o noapte în care ne-au bubuit boxele non-stop”, a declarat pentru G4Media o rezidentă din zonă. Ea a spus că a sunat în zadar la poliția din București și din Ilfov, ba chiar și la serviciul de urgență 112. ”Ne-au răspuns că nu au ce face. Dar legea nu o mai respectă nimeni în țara asta?”
Locuitorii din zonă s-au plâns de zgomotul infernal de vineri noapte inclusiv pe pagina de Facebook a evenimentului, dar au fost îndemnați să își cumpere ferestre termopan. Detalii aici.
Răspunsurile autorităților
Duminică, Poliția București, Poliția Ilfov, Jandarmeria București și brigada mobilă de jandarmi au aruncat de la una la alta răspunderea pentru modul în care sunt tratate zecile de plângeri ale locuitorilor din nordul Bucureștiului, deranjați de zgomotul produs două nopți la rând de festivalul Nostalgia Disco. Purtătorii de cuvânt de la fiecare dintre cele patru instituții, aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne condus de Cătălin Predoiu, au trimis reporterul G4Media către celelalte instituții, spunând că nu au nici o responsabilitate față de respectarea legii. Detalii aici.
Poliția Ilfov a comunicat, luni, la solicitarea G4Media, că a dat amenzi organizatorilor în baza legii 61/1991, însă nu a precizat cuantumul acestora.
Răspunzând unei solicitări G4Media, Primăria Municipiului București a precizat că are atribuții doar în autorizarea manfestărilor care se desfășoară pe domeniul public:
„Din evidențele secretariatului Comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice,
constituită în baza Legii nr. 60/1991, republicată, vă informăm cu nu avem nicio cerere în acest
sens (de autorizarea a desfășurării festivalului Nostalgia, n.red.).
Totodată, vă comunicăm că membrii Comisiei analizează și avizează solicitări numai pe domeniul
public al Municipiului București”, se arată în răspunsul primăriei.
Ce spune legea
Indiferent de numărul de participanți, manifestările cultural-artistice, așa cum sunt festivalurile de muzică, se pot desfășura fără nicio autorizație dacă sunt organizate într-un spațiu privat sau unul deținut de o persoană juridică de interes public.
Astfel, articolul 3 din legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice prevede:
„Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum și cele care se desfășoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile dețin indicii sau date că desfășurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori că ar putea să ducă la manifestări violente, au obligația să solicite din timp primarilor, unităților de jandarmi competente teritorial și poliției locale sprijin de specialitate.”
Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice prevede, prevede la articolul 2 alineatul 27 că reprezintă contravenție „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”. Sintagma „în mediul urban” din acest articol a fost declarată neconstituțională în iulie 2022.
Potrivit legii 61/1991, organizarea de astfel de petreceri se sancționează cu amendă între 2.000 și 3.000 de lei. Repetarea contravențiilor într-un interval de 24 de ore se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității.
Acestea sunt singurele măsuri pe care le pot lua autoritățile. În condițiile în care un abonament în super pre-sale pentru ediția din 2024 costă 219 lei, o amendă între 2.000 și 3.000 de lei este modică pentru un fesival la care participă mii de oameni și nu are niciun efect pentru locuitorii din zonă, care sunt nevoiți să suporte zgomotul infernal pentru câteva nopți la rând.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii