G4Media.ro

Orice persoană cu studii superioare poate să predea în școli, fără module…

FOTO: Photo by Moose Photos from Pexels

Orice persoană cu studii superioare poate să predea în școli, fără module de pregătire sau masterat didactic, prin excepția introdusă în noul proiect de lege

Orice persoană cu studii superioare ar putea să devină cadru didactic, chiar dacă nu a urmat programele de formare psihopedagogică sau nu are masteratul didactic, potrivit unei excepții din proiectul Legii învățământului preuniversitar. Aceștia ar urma să susțină o probă de verificare a cunoștințelor pedagogice, probă organizată de CNFDCD (Centrul Național de Formare si Dezvoltare in Cariera Didactică), după cum apare în documentul citat.

Iată ce prevede art. 127 din proiectul de lege:

(1) Studenţii şi absolvenţii de învăţământ superior care optează pentru cariera didactică au obligaţia să absolve cursurile unui masterat didactic cu durata de 2 ani ori programele de formare psihopedagogică de nivel I, respectiv II, acreditate conform legii.

(2) Prin excepție, pot opta pentru cariera didactică și absolvenți ai învățământului superior care nu au parcurs formarea inițială prevăzută la alin.(1), sub condiția susținerii și promovării unei probe suplimentare de examinare a cunoștințelor teoretice de pedagogie pentru debutul în stagiatura didactică, organizat de CNFDCD la nivelul structurilor teritoriale.

Astfel, traseul este mult mai ușor pentru cineva care nu are formarea inițială și pregătire în domeniu, decât pentru cei care se pregătesc pentru asta prin modulele psihopedagogice, masterat didactic sau facultate de specialitate.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Si asa, dezastrul va fi complet. Nu ca formarea de pana acum ar fi fost mai buna, cu notiuni vagi de pedagogie si psihologie, cu practica pedagogica sumara. Cei care erau, pana acum, considerati suplinitori necalificati vor deveni profesori calificati. Ura! Chiar si pentru profesorii care au facut psihopedagie serios, plus cursuri de formare exista provocari, pentru ca s-a schimbat profilul educabililor in ritm cu lumea. Chiar si pentru ei e nevoie de formare continua serioasa, nu doar pentru adeverinte necesare la dosar.

  2. Veste buna pt absolventii de spiru si alte fabrici de diplome

    • @Cornel, pai cum domnu Cornel, peste tot privatu are cele mai bune rezultate, plus valoare, eficienta etc si tocmai aici este o exceptie??!! Ca nu mai inteleg. Cele mai bune gradinite, scoli gimnaziale, licee sunt private si tocmai la invatamantul superior este o exceptie? Pai ori suntem profesionisti ori nu mai suntem? Sau vreti iar sa ne spuneti ca era mai bun invatamantul comunist si profesorii comunistoidi, care incepeau cu Trei culori

    • @C: privatul e cel mai eficient, inclusiv in desconspirarea tarabelor de diplome.

      Confunzi privatul de calitate cu privatul tip chinezarie. In privat, sunt doua feluri de calitate si se deosebesc in mod facil. La Stat, doar una. Ghicesti care? 😈

  3. Culmea civilizaatiei umane sunteti dumneavoastra, care intr-o problema serioasa despre invatamantul national vedeti niste probleme care nu au nici-o legatura cu situatia aceasta.

  4. Ce treabă are ce se spune cu ce inepții spui tu? Se vede educația ta când te referi la educația sexuală că se vorbește doar de sex sau avort. Educația sexuală e necesara sa ajungi la avort. Cred că ești crescut în vârf de munte.

  5. Foarte buna legea, sa fie clar ca nu ne pasa de educație.

  6. Atunci care mai este rostul unui modul de psihopedagogie, facultate de pedagogie? Cred ca cei care fac asta in prezent sunt cu moralul la pământ știind ca unu care a terminat orice facultate poate sa ii ia locul. Eu unu as renunța :))

    • Pai o desfiineaza ca sa reduca fondurile. nu-i mai bine asa? la ce atata risipa? oricum directia este clara.

  7. Super tare.. Pentru voi. Toți cei care nu aveți altceva de făcut.. Decât sa trambitati la infinit..
    Ura și la gara pentru voi.

  8. Chiar nu vă dați seama 6tot ceea ce facem noi,, POATE FI GREȘIT,. Sau poate nu…

  9. Fabricile de diplome sunt susținute de către haitele politrucilor pentru a asigura locuri de muncă vânzătoarelor cu studii superioare; asigurându-se dezastrul total în învățământ.

  10. Din prostie în prostie. Sa ne lămurim : pentru a deveni profesor trebuie sa parcurgi un masterat didactic sau stagii de pregătire didactica, dar… nu-i musai. Bine o fi și fără, dacă au ceva cunoștințe teoretice de pedagogie.
    Le doresc celor care propun și votează asa ceva sa fie operați, dacă e nevoie, de orice absolvent de medicina, care dovedește ca are cunoștințe teoretice de chirurgie.

  11. O masura extraordinara in actuala degradare totala a invatamantului romanesc.
    Poate se aduce un suflu nou in modul de pregatire al elevilor .
    Actuala preocupare a dascalilor, daca nu au o mica afavere comerciala pe linga scoala, indeosebi in provinvie, sunt meditatiile de la orice materie .
    Neimpozitate.
    Ar trebui vaxuta realitatea cu privire la gtadul de pregatire profesionala al dascalilor , si a cea ce svot dupa bancile scolii .
    O disolutie totala a invatamantului romanesc.
    Asa a fost dups 1990, asa este, si nu va fi schimbat nimic.
    Fabrici de diplome .
    Si beneficii, beneficii, si numai beneficii si dinecuti .
    Foartr multi analfabeti .

  12. Cine este Ioana Lazăr? Adică în afară de tatuaj și mutare de colo colo prin agenții și ministere, ce mai știți despre ea? Ce o recomandă ca să ne recomande sau mai bine zis să ne comande?

  13. Vesti bune pentru cei cu relații la partide.