Orice persoană își poate crea cont pe paltforma de vaccinare anti-COVID, însă programările nu au început. Cine nu ajunge la vaccin se poate reprograma
Orice persoană își poate crea deja cont pe paltforma de vaccinare anti-COVID, însă programările nu au început, iar cine nu ajunge la vaccin se poate reprograma, precizează Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) într-un răspuns la întrebările G4Media.ro
STS a realizat platforma vaccinare-covid.gov.ro și asigură echipamentele și softurile necesare pentru transmiterea informațiilor, precum și securitatea datelor.
„Platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ a fost dezvoltată exclusiv de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). De asemenea, STS asigură suportul tehnic de specialitate pentru funcționarea sistemelor și echipamentelor IT&C puse la dispoziția CNCAV și autorităților medicale implicate în acțiunea de vaccinare a populației”, precizează sursa citată.
Datele care sunt introduse în această platformă sunt furnizate de Ministerul Sănătății, prin INSP și direcțiile de sănătate publică.
După ce la sfârșitul anului trecut, unii medici și farmaciști au reclamat că au avut probleme cu programarea pentru vaccinare, mai precis că au găsit centrele de vaccinare închise, G4Media.ro a solicitat STS să precizeze cum sunt introduse aceste date în platformă și cum se face actualizarea lor.
„Locurile de programare regăsite în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ sunt stabilite la nivelul centrelor de vaccinare împreună cu INSP/DSP. În funcție de locurile stabilite și de programările realizate de persoanele eligibile, platforma actualizează sloturile programabile în timp real. Spre exemplu, odată realizate toate programările disponibile pentru un anumit centru de vaccinare, dintr-un interval de timp, platforma permite înscrierea programărilor doar pentru alte intervale. Precizăm că intervalele de timp pentru care se realizează programări sunt definite din oră în oră.
Facem precizarea că toate programările din platforma informatică pot fi accesate de structurile medicale responsabile de activitatea de vaccinare, iar situația cu vaccinările realizate efectiv se regăsește în RENV (Registrul Electronic Național de Vaccinări).
Astfel vă comunicăm faptul că programarea în platforma informatică se finalizează prin generarea recipisei care conține centrul de vaccinare și coordonatele de timp (data și ora) la care se realizează vaccinul și rapelul.
Ulterior, persoana se deplasează în centrul de vaccinare la data și ora stabilite, iar după realizarea efectivă a vaccinului, personalul medical din centru accesează de pe tabletă aplicația RENV pentru a actualiza evidența vaccinărilor.”
Potrivit sursei citate, în situația în care o persoană nu se prezintă la vaccinare la data prevăzută în recipisă, programarea se anulează fără a mai fi nevoie de operațiuni suplimentare, fiind posibilă o nouă programare începând cu următoarea zi. De asemenea, sistemul permite ca persoanele înregistrate să anuleze programările efectuate deja, iar ulterior să realizeze programări pentru altă zi sau alt centru de vaccinare, după caz.
În prezent este în derulare etapa I de vaccinare, care cuprinde angajații din sistemul medical și social, însă orice persoană își poare crea deja cont pe această platformă, fără însă a putea să se programeze la acest moment.
„Pentru etapa 2 și etapa 3, programările la vaccinare nu sunt disponibile în acest moment. Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 va informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale.
Din punct de vedere tehnic, platforma informatică permite ca persoanele fizice sau juridice din aceste două etape să își poată crea conturi în platformă, însă opțiunea de programare efectivă va fi activă ulterior, după parcurgerea primei etape de vaccinare.
În procesul de înscriere în platforma de programare, potrivit cerințelor operaționale furnizate de CNCAV, fiecare cont creat are asociate o adresă de e-mail și un număr de telefon, care pot fi utilizate în relaționarea dintre autoritățile medicale și populație.”
Odată cu programarea pentru prima doză de vaccin se face și cea pentru rapel:
„Reiterăm faptul că programarea efectivă la vaccinare presupune alegerea centrului de vaccinare, precum și a datei și orei la care se dorește programarea pentru vaccin și rapel. După parcurgerea acestor pași, persoana poate vizualiza sumarul programării, iar la final sistemul generează recipisa care conține toate cele două tipuri de programări înregistrate (vaccin și rapel).”
Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că etapa a II-a de vaccinare, care cuprinde peste 5 milioane de persoane vârstnice și cu boli cronice, se estimează că va începe după 15 ianuarie, iar din aprilie va începe și vaccinarea populației generale.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii