Orientul Mijlociu și oboseala războiului reduc donațiile private către Ucraina
Analiză a publicației spaniole El Mundo, preluată de Rador Radio România:
Pe măsură ce se prelungește în timp, și în contextul noului conflict din Orientul Mijlociu, războiul din Ucraina își pierde interesul pentru opinia publică și miile de ONG-uri, care au apărut pentru a ajuta armata și civilii care sunt victimele războiului, văd ca fiind tot mai dificil să atragă voluntari și să strângi fonduri.
„În mod normal, am primit mai mult de o mie de dolari pe lună în donații; luna aceasta abia voi ajunge la o sută de dolari”, a declarat pentru EFE David Brymer, un medic de luptă israeliano-american care lucrează ca voluntar în Ucraina, instruind soldați în medicina tactică.
Brymer își plătește din buzunar o bună parte din cheltuieli și compensează pierderile cu donații private din Statele Unite, care suferă acum de așa-zisa oboseală de război și apariția unor noi situații de urgență în Orientul Mijlociu.
„Majoritatea donațiilor mele provin de la sinagogi, iar acum că acest conflict a izbucnit în Israel, multe dintre ele își direcționează ajutorul către organizații care au nevoie de sprijin în Orientul Mijlociu”, explică el.
„Toată lumea s-a săturat de război și mulți oameni nu au capacitatea financiară să continue să doneze”, spune el despre un alt motiv al scăderii veniturilor. Această uzură este observată și în Ucraina.
„La începutul războiului, toți cei din grupul nostru de fani ai fotbalului erau dispuși să ajute și să facă ceva pentru proiectul nostru, dar, pe termen lung, oamenii au început să aibă grijă de munca lor și de lucrurile lor și eram doar cinci dintre noi pe deplin implicați”, a declarat pentru EFE un profesionist în sectorul agricol din Kiev, Andri Gulo.
Gulo lucrează cu prietenii săi din comunitatea de fani Dinamo Kiev pentru a găsi și cumpăra, din banii săi și cu donații care sunt din ce în ce mai greu de strâns, SUV-uri pe care soldații le folosesc pentru a transporta provizii în apropierea frontului.
De la începutul războiului, inițiative ca aceasta au achiziționat un număr mare de vehicule pentru armată în interiorul și în afara Ucrainei, ceea ce a redus drastic oferta de SUV-uri în Europa continentală.
După ce le-au cumpărat multe luni în Polonia și în alte țări din Europa continentală, Gulo și prietenii săi au fost nevoiți să înceapă să le caute în Marea Britanie, fapt care reprezintă o cheltuială suplimentară la transportul lor.
Stagnarea unei linii de front care nu a cunoscut schimbări semnificative de multe luni este un alt factor care contribuie la apatia donatorilor. Pe de o parte, lipsa progresului ucrainean are un efect demoralizant.
Faptul că cucerirea rusă a unor orașe, precum Kiev sau Odesa, nu mai este o posibilitate plauzibilă înseamnă că unii ucraineni încetează să mai acorde atenție războiului și trăiesc cât mai normal în absența oricărei perspective de încheiere a conflictului.
Mulți voluntari și ONG-uri își încep cererile de ajutor cu acest mesaj: Amintiți-vă că războiul continuă!
Fundația Prytula este cel mai mare contributor privat al armatei ucrainene. Șefa sa de presă, Maria Pisarenko, explică pentru EFE că numărul donațiilor rămâne constant, dar că suma lor s-a redusă la jumătate.
„Oamenii încă vor să ajute, dar este evident că nu au mai mulți bani acum decât aveau anul trecut”, spune Pisarenko.
Reprezentanta Fundației Prytula percepe o „toleranță” mai mare în opinia publică internațională față de atacurile rusești devenite normale datorită frecvenței lor și subliniază importanța decisivă a ajutorului militar privat acordat Armatei.
Pisarenko dă ca exemplu dronele FPV (sau de vizualizare de la distanță) pe care Fundația Prytula le achiziționează în masă pentru soldați. Acest tip de dronă face posibilă atacarea țintelor inamice și compensarea inferiorităţii ucrainene ca număr de soldați și sisteme de artilerie în bătălii, precum cea care se desfășoară în orașul asediat Avdivka.
Într-un interviu acordat EFE în vară, actorul și șeful Fundației, Serhi Pritula, s-a referit la oboseala războiului care provoacă prelungirea conflictului: „Situația este foarte dificilă pentru toată lumea, dar nu poate fi comparată cu munca pe care o face armata”.
„Dacă ei obosesc, va fi foarte înfricoșător”, a adăugat acest popular comediant devenit voluntar cu normă întreagă. „Trebuie să fim la nivelul lor”, a subliniat el. (Traducerea: Rodezia Costea)
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Și ce urmărim pe social media contează.