G4Media.ro

Orientul Mijlociu stă pe un butoi cu pulbere: SUA fac eforturi diplomatice…

Sursa foto: ATTA KENARE / AFP

Orientul Mijlociu stă pe un butoi cu pulbere: SUA fac eforturi diplomatice pentru a evita un atac iranian „iminent” asupra Israelului / Care sunt șansele ca Teheran să intre oficial în conflict

Întregul Orient Mijlociu stă pe un butoi cu pubere, după ce tensiunile dintre Iran și Israel au crescut la un nivel fără precedent, în urma atacului asupra consulatului iranian din Damasc și uciderea a trei fii ai unui lider important al grupării teroriste Hamas, susținută de Teheran.

Armata israeliană (IDF) și Agenția de Securitate a Israelului (ISA) au eliminat miercuri trei agenți ai aripii militare a Hamas în centrul Fâșiei Gaza, Ambasada Israelului. IDF a confirmat că cei trei agenți sunt fiii lui Ismail Haniyeh, președintele biroului politic al Hamas.

Această mișcare escaladează tensiunile deja ridicate din Orientul Mijlociu și crește șansele implicării Iranului în conflict.

SUA și aliații săi cred că sunt iminente atacuri majore cu rachete sau drone din partea Iranului sau a proxy-urilor republicii islamice împotriva unor ținte militare și guvernamentale din Israel, în ceea ce ar însemna o extindere semnificativă a războiului care a început acum șase luni între Tel Aviv și gruparea teroristă Hamas, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Serviciile de informații americane și occidentale indică faptul că un atac din partea Iranului și a proxy-urilor sale nu ar putea veni neapărat din nordul Israelului, unde este stabilit Hezbollah, aliatul Teheranului în Liban, au afirmat sursele respective.

Misiunile diplomatice străine se pregătesc deja pentru potențiale lovituri, făcând planuri de urgență pentru evacuare, pe fondul solicitărilor autorităților israeliene cu privire la provizii de urgență precum generatoare și telefoane prin satelit, a mai spus una dintre surse.

Sprijinul SUA pentru Israel este „de neclintit”, afirmă Biden

Președintele Joe Biden a promis Israelului un sprijin „de neclintit” din partea SUA, pe fondul temerilor că Teheranul ar putea lansa represalii pentru un atac care a ucis iranieni de rang înalt, relatează BBC.

Biden a avertizat că Iranul amenință să lanseze un „atac semnificativ” după ce Israelul a lovit consulatul iranian din Siria în urmă cu 10 zile.

„Vom face tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului”, a adăugat el.

Anterior, miercuri, liderul iranian a declarat că atacul israelian din Damasc a fost echivalent cu un atac asupra Iranului însuși.

„Când au atacat zona consulatului nostru, a fost ca și cum ne-ar fi atacat teritoriul”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei într-un discurs televizat: „Regimul malefic trebuie să fie pedepsit și va fi pedepsit”.

Nu este clar ce formă va lua un eventual atac de represalii.

SUA cere miniștrilor de externe din Orientul Mijlociu să discute cu Iranul

Emisarul american pentru Orientul Mijlociu i-a sunat pe miniștrii de externe din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Irak pentru a le cere să transmită un mesaj Iranului, îndemnându-l să reducă tensiunile cu Israelul.

Brett McGurk le-a cerut oficialilor să îl contacteze pe ministrul iranian de externe pentru a transmite un mesaj prin care Iranul ar trebui să detensioneze relațiile cu Israelul, lucru pe care aceștia l-au făcut, a o sursă, care a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului.

Ministerul iranian de externe a declarat miercuri că miniștrii de externe din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Irak au vorbit la telefon cu ministrul iranian de externe și au discutat despre tensiunile regionale.

Lufthansa prelungește suspendarea zborurilor spre Teheran

Compania aeriană germană Lufthansa, deschide o nouă filă, a prelungit joi suspendarea zborurilor sale spre și dinspre Teheran până probabil pe 13 aprilie, din cauza situației din Orientul Mijlociu, notează Reuters.

O agenție de știri iraniană publicase o relateare în arabă pe platforma de socializare X în care se spunea că tot spațiul aerian deasupra Teheranului a fost închis pentru exerciții militare, dar apoi a eliminat postarea și a negat emiterea unei astfel de știri.

Un purtător de cuvânt a declarat că a decis să nu opereze un zbor de la Frankfurt către Teheran la sfârșitul săptămânii trecute pentru a evita ca echipajul să fie nevoit să debarce pentru a petrece noaptea la Teheran.

Lufthansa și filiala sa Austrian Airlines sunt singurii doi transportatori occidentali care zboară spre Teheran, care este deservit în principal de companii aeriene turcești și din Orientul Mijlociu.

Austrian Airlines, care este deținută de Lufthansa și care zboară de la Viena la Teheran de șase ori pe săptămână, a declarat că plănuiește în continuare să zboare joi, dar că a ajustat orarul pentru a evita o escală peste noapte.

Spațiul aerian iranian este, de asemenea, o rută de survol cheie pentru zborurile Emirates și Qatar Airways către America de Nord.

Rusia le recomandă cetățenilor săi să evite deplasările în Orientul Mijlociu

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei le-a recomandat joi cetăţenilor ruşi să evite deplasările în Orientul Mijlociu, în special în Israel şi în teritoriile palestiniene, dar şi în Liban, mai scrie Reuters.

„Situaţia tensionată din regiunea Orientul Mijlociu persistă”, a subliniat ministerul rus, care a mai emis o primă atenţionare în octombrie, în care le recomanda ruşilor să evite deplasările în Israel şi teritoriile palestiniene după ce Hamas a atacat Israelul.

„Situaţia din zona de conflict palestiniano-israelian, precum şi în zona ‘Liniei Albastre’ dintre Liban şi Israel, rămâne instabilă”, atenţionează Ministerul de Externe rus.

„Le recomandăm insistent cetăţenilor ruşi să evite deplasările în regiune, mai ales în Israel, Liban şi teritoriile palestiniene, exceptând cazurile de extremă necesitate”, se subliniază în comunicat.

Totodată, Rusia spune că situaţia din Iordania rămâne stabilă.

Riscul unui atac

Dacă Iranul ar lovi direct Israelul ar risca o escaladare și mai mare a conflictului, iar analiștii au declarat că Iranul nu are capacitatea militară pentru o confruntare semnificativă.

O posibilă alternativă este un atac prin intermediul unui reprezentant iranian, cum ar fi gruparea teroristă Hezbollah, care a făcut schimb de lovituri cu rachete cu Israelul peste granița din Liban aproape zilnic, începând din 8 octombrie. Aceste schimburi s-au intensificat în ultimele săptămâni.

„Hezbollah este foarte capabilă, sute de mii de rachete acolo, la graniță, care pot ajunge până în sudul Israelului”, a declarat pentru BBC Joe Buccino, fost director de comunicare la Comandamentul Central al armatei americane.

„Hezbollah este mult mai capabilă decât Hamas. Așa că ar avea capacitatea de a face pagube semnificative în Israel”, a adăugat el.

Duminică, un oficial iranian a avertizat că ambasadele Israelului „nu mai sunt în siguranță”, sugerând că o clădire a consulatului ar putea fi o posibilă țintă.

Experții au sugerat, de asemenea, că Iranul ar putea viza Israelul cu un atac cibernetic.

Treisprezece persoane au fost ucise în atacul din 1 aprilie asupra clădirii consulatului iranian, inclusiv lideri militari iranieni de rang înalt. Printre aceștia se număra generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, un comandant de rang înalt al Forței de elită Quds a Iranului în Siria și Liban.

Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar se consideră în general că a fost în spatele acestuia.

Forțele americane și israeliene din regiune au fost plasate în stare de alertă maximă în zilele care au urmat. Săptămâna trecută, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anulat concediile soldaților care serveau în unitățile de luptă și au chemat rezerviști pentru a consolida unitățile de apărare aeriană.

Ministrul israelian al afacerilor externe, Israel Katz, a răspuns pe rețelele de socializare la comentariile ayatollahului Khamenei spunând că, dacă Teheranul ar ataca de pe teritoriul său, Israelul ar reacționa și „ar ataca în Iran”.

Între timp, șeful forțelor americane din regiune, generalul Michael Kurilla, va discuta despre amenințarea unui posibil atac iranian în cadrul unor discuții cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, și cu șeful Statului Major al armatei, generalul-locotenent Herzi Halevi, joi, în Israel, potrivit presei israeliene.

Comentariile lui Biden au fost făcute în timp ce vorbea miercuri în fața jurnaliștilor la Casa Albă, alături de premierul japonez Fumio Kishida.

„Așa cum i-am spus premierului [Benjamin] Netanyahu, angajamentul nostru față de securitatea Israelului împotriva acestor amenințări din partea Iranului și a reprezentanților săi este de neclintit – permiteți-mi să o spun din nou, de neclintit”, a spus Biden.

Comentariile președintelui american vin la o zi după ce a fost difuzat un interviu, înregistrat în urmă cu o săptămână, în care Biden l-a îndemnat pe Netanyahu să „ceară pur și simplu o încetare a focului” în Gaza și în care a spus că nu este de acord cu strategia de război a premierului.

„Cred că ceea ce face el este o greșeală. Nu sunt de acord cu abordarea sa”, a spus el în interviul acordat rețelei americane Univision.

De asemenea, interviul are loc la câteva zile după o convorbire telefonică tensionată între Biden și Netanyahu, în urma uciderii de către Israel a șapte lucrători umanitari în Gaza.

Biden și-a ascuțit retorica cu privire la comportamentul Israelului în războiul de aproape șase luni declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie și și-a exprimat frustrarea tot mai mare față de Netanyahu. Iranul susține Hamas, iar oficialii iranieni au lăudat atacul în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane și 253 au fost luate ostatice în Gaza.

Oficialii americani au încercat să le transmită iranienilor mesajul că, în ciuda diferențelor de opinie dintre Biden și Netanyahu, orice atac asupra Israelului va fi întâmpinat cu un răspuns agresiv din partea SUA.

În încercarea de a reduce tensiunile, miniștrii de externe din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Irak au vorbit cu omologul lor iranian în această săptămână, potrivit Axios.

Miniștrilor li s-a cerut să transmită un mesaj din partea consilierului principal al lui Biden pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, cu privire la necesitatea de a detensiona situația.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, administrat de Hamas, peste 33.000 de persoane – majoritatea femei și copii – au fost ucise în ofensiva israeliană, declanșată de atacul Hamas.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu se lasa Bibi pana nu ii trage pe americani in conflict, escaladeaza cat poate si la umbra conflictului mai fura niste pamant din Cisiordania. O mai fi mult pana il dau jos?