„Oscarurile științei”: Cercetătorii care au creat tehnologiile ce au stat la baza inventării vaccinurilor anti-COVID pe bază de ARN mesager au câștigat majoritatea Premiilor Breakthrough din acest an
Cercetătorii care au creat tehnologiile ce au stat la baza inventării vaccinurilor anti-COVID pe bază de ARN mesager au câștigat majoritatea Premiilor Breakthrough din acest an.
Susținute de șefi din Silicon Valley, precum Mark Zuckerberg, Sergey Brin și Yuri Milner, premiile Fundației Breakthrough se doresc a fi „Oscarurile științei” și, în general, câștigătorii sunt invitați la o ceremonie strălucitoare, în California, însă evenimentul din acest an a fost amânat până în 2022 din cauza pandemiei.
Premiile celei de a zecea ediții totalizează 15,75 milioane USD. Distincțiile se acordă pentru descoperiri inovatoare realizate în domeniile Fizică Fundamentală, Ştiinţele Vieţii şi Matematică.
Potrivit unui comunicat al fundației, la categoria Științele Vieții, printre laureați se numără biochimistul Katalin Karikó, de la Biontech și Universitatea Pennsylvania, și imunologul Drew Weissman, de la aceeași universitate.
Cei doi cercetători au lucrat împreună, în anii 1990, pentru a revolva problema răspunsului imun la ARN mesager – utilizarea modificărilor nucleozide pentru a obține ARNm în interiorul celulelor umane fără a declanșa sistemul de apărare al organismului. În ciuda respingerii unanime la acel moment a acestei ipoteze, Katalin Karikó și Drew Weissman și-au continuat cercetările și au descoperit cum să producă ARN mesager astfel încât acesta să indice celulelor cum să facă proteine specifice. Descoperirile lor au stat la baza dezvoltării vaccinurilor produse de Pfizer/BioNTech și Moderna împotriva maladiei COVID-19.
Între laureți se află și cercetătorii Shankar Balasubramanian şi David Klenerman de la Universitatea Cambridge şi Pascal Mayer (Alphanosos), ale căror descoperiri sunt, de asemenea, esențiale în contextul pandemiei de COVID-19.
„Identificarea și caracterizarea aproape imediată a virusului, dezvoltarea rapidă a vaccinurilor și monitorizarea în timp real a noilor variante genetice ar fi fost imposibile fără tehnologiile de secvențiere de următoare generație inventate de Shankar Balasubramanian, David Klenerman și Pascal Mayer. Înainte de invențiile lor, re-secvențierea unui genom uman complet putea dura multe luni și costa milioane de dolari; astăzi, se poate face în decurs de o zi, la costul a aproximativ 600 USD. Acest lucru a dus la o revoluție în biologie, permițând evidențierea unei diversități genetice nebănuite, cu implicații majore, de la biologia celulară și a microbiomului la ecologie, medicină legală și medicină personalizată”, se arată în comunicat.
Jeffery W. Kelly, de la Scripps Research Institute, este laureat tot la categoria Științe ale Vieții, pentru elucidarea bazei moleculare a bolilor neurodegenerative și transtiretinei cardiace și pentru dezvoltarea tafamidis, un medicament care încetinește progresia acestora.
Lista tuturor laureaților poate fi consultată aici.
Foto: Drew Weissman, Katalin Kariko / sursa: penntoday.upenn.edu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii