G4Media.ro

Osemintele Reginei-mamă Elena a României vor fi repatriate, pentru a fi reînhumate…

Sursa Foto: Digi24.ro

Osemintele Reginei-mamă Elena a României vor fi repatriate, pentru a fi reînhumate la Curtea de Argeş / Iohannis: Repatrierea osemintelor Reginei-mamă, un act de dreptate istorică

Regina-mamă Elena va fi repatriată vineri pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I, Familia Regală anunţând doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Casei Regale, o aeronavă a Forţelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena vineri, la ora 11,00, pe Aeroportul Internaţional Otopeni.

La aeroport va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care vor fi prezenţi Custodele Coroanei Române, Margareta, membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

La ora 11,45, cortegiul funerar va pleca de la aeroport spre Palatul Elisabeta, unde sicriul va fi depus în Sala Regilor, între orele 12,00 – 12,45. Familia Regală se va ruga la catafalc. La acest moment publicul va avea acces în faţa palatului.

În intervalul orar 12,45 – 16,00, cortegiul funerar se va deplasa către Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13,00), Titu (ora 13,45), Găeşti (ora 14,10), Topoloveni (ora 14,40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15,05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16,00), precizează sursa citată.

Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală vineri, la ora 16,45.

Începând cu ora 17,15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.

Şi sâmbătă, de la ora 8,00 la ora 10,00, va continua pelerinajul la catafalcul Reginei Elena.

Casa Regală precizează că nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. „Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mănăstire). Majestatea Sa Margareta îi roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-Mamă.

În aceeaşi zi, la ora 12,00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12,40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă „Mihai Viteazul”, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

O carte de condoleanţe a fost deschisă încă de vinerea trecută la Palatul Elisabeta şi va fi la dispoziţia publicului până luni. Condoleanţele pot fi transmise şi online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/.

Regina Elena a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu ocazia repatrierii Reginei-Mamă Elena a României:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, apreciază demersul Casei Regale de a repatria osemintele Reginei-Mamă Elena a României (1896-1982) ca fiind un act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară și de patriotism civic. Președintele Klaus Iohannis consideră că organizarea acestui eveniment național arată că poporul român își respectă istoria și pe cei care au contribuit la devenirea României de astăzi.

Regina-Mamă Elena reprezintă un puternic simbol de demnitate, onoare și curaj și un reper deosebit de conduită morală în întunecatul secol XX. După 71 de ani, ea se întoarce acasă, în pământurile Patriei pe care a iubit-o și apărat-o în vremuri de restriște, unde se va odihni la loc de cinste, în panteonul Regilor și Reginelor României.

Aducerea acasă, lângă fiul ei, Regele Mihai I, este nu doar un act de dreptate istorică și demnitate, ci un demers necesar pentru recuperarea și întregirea valorilor României contemporane. 

În perioade tulburi și crude pe care le-a traversat țara noastră, Regina-Mamă a dat dovadă de tărie de caracter și claritate morală. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Regina-Mamă s-a implicat cu hotărâre pentru salvarea evreilor și romilor persecutați, suferinzi și chinuiți. Pentru rolul său direct și abnegația cu care i-a ocrotit pe cei asupriți, Regina-Mamă Elena a primit postum titlul de „Drept între popoare”.

Perioadele exilului pe care le-a traversat nu au reușit să o îndepărteze sufletește de România, rămânând alături de fiul ei, Regele Mihai I, și de poporul român. 

Alături de Mihai I, Regina-Mamă Elena s-a opus atât abuzurilor regimului de inspirație fascistă, cât și celui de inspirație sovietică  și a susținut ferm principiile democrației autentice. 

Martoră a unor vremuri frământate, Regina a rămas fidelă valorilor europene înrădăcinate puternic astăzi în societatea românească, condusă de credința că eforturile de a se opune acțiunilor extremiste și iraționale nu vor fi în zadar. 

Societatea românească trebuie să aibă grijă ca moștenirea Reginei-Mamă Elena, simbol al României europene, să nu se piardă, să fie cinstită și onorată cum se cuvine, prezervată și transmisă generațiilor viitoare, mai ales de acum înainte, când Regina a revenit acasă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Idee prosteasca a lui Duda probabil.
    El se pare e ,,cu cultura” in familie:

    ,,….Sicriul Reginei Elena va fi depus în CATEDRALA ISTORICA EPISCOPALA SI REGALA….(DE LA INTREA IN MANASTIRE)….”

    Poti sa intrebi orice Arhitect si acela o sa-ti spuna ca ,,Mausoleul Regilor Carol al II-lea si Mihai I” nu arata in nici un caz a fi O CATEDRALA la Poarta Manastirii
    Curtea de Arges.
    E de fapt in forma de cort din caramida si beton + pereti de sticla.
    Arata a Biserica Reformata Modernista sau a Capela Modernista sau a Mausoleu Modernist (ceea ce este de fapt).

  2. Pamet
    Acesta nu e niciun eveniment.
    Este doar propaganda facuta de asazisa casa regala pentru a mentine discutia ca daca e bine sau cat e de bine ca romania sa fie monarhie. Il auzeam ieri la b1 pe nicolae zicand ca el ar trebui sa fie urmasul la tron potrivit constitutiei din 1923. NU, aceasta este o MINCIUNA. Potrivit constitutiei din 1923, daca regele nu avea baiat, se oprea succesiunea la tron. Si nicio constitutie a romaniei nu prevedea altceva. Nici madam margareta nu reprezinta nimic din punct de vedere a mostenire dinastica. Nu e decat o impostoare care minte si emite pretentii profitand de relatiile ei cu psd si de interesele lor comune. Odata cu trecerea in nefiinta a lui mihai, discutia cu regalitatea in romania si cu mostenitorii lui mihai s-a terminat. E drept ca mihai a zis ca ramane margareta ca succesor, dar el nu avea dreptul asta, de unde rezulta ca si mihai era un impostor, arogandu-si drepturi pe care nu le avea. E ca si cum basescu ar hotara ca fiica sa sa fie presedintele romaniei pe viata.
    Statul roman plateste ILEGAL o multime de bani asazisei case regale, iar asazisa casa regala are bani sa plateasca presa ca sa ii faca reclama.
    In tarile nordice unde exista monarhii sunt discutii intense cu privire la renuntarea la monarhie. Dar in romania nu se spune asta.
    Monarhia e o forma de guvernamant nedemocratica deoarece nu toti oamenii sunt egali. Sunt umii mai smecheri, cei din casa regala cate au mai multe drepturi inca de la nastere, iar ceilalti, chiar daca sunt infinit mai destepti, inteligenti si valorosi nu pot ocupa locul lor in stat.
    I
    Monarhia e o forma de guvernamant invechita, specific germana, deci nespecifica poporului romam. Sa nu uitam ca in tarile romane, domnitorul era ales, ca un presedinte si nu era o succesiune dinastica asa cum era in monarhii si chiar atunci cand fiul unui domnitor ajungea sa conduca tara, el era tot ales, nu mostenea tronul

    • Esti prost ca Veorica, pui de comunist.

    • Pamflet
      @Comanescu
      Daca aveai argumente, ma contraziceai cu arbumente. Dar asa, nu faci decat sa imi confirmi ca am dreptate, odata ce am deranjat un pesedisto-regalist ca tine.
      Multumesc pentru confirmare

  3. Yeap… o latura publicitara pt adunatura de pripas supranumita „cassa-regala”.
    Incercare de deturnare a „sfintei”-paraschieva cu acelasi tip de „ramasite-sfinte”.
    Cum jurnalismul ar trebui sa fie in primul rand acurat, repatrierea, in adevaratul sens al termenului, ar fi fost in Grecia, deoarece acolo s-a nascut.
    Dar… gurnalizmul, asa cum in rssh tzigania nimic nu este si nu poate fi ceea ce ar trebui sa fie, o tot lalaie cu „cassa-regala” sperand la zero-virgula market-shit, deoarece, nu-i asa, „scorul” scuza mijloacele.