G4Media.ro

OUG pentru modificarea legii alegerilor parlamentare: Românii vor putea vota, pe liste…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

OUG pentru modificarea legii alegerilor parlamentare: Românii vor putea vota, pe liste suplimentare, la orice secție din țară sau străinătate. Diaspora va avea la dispoziție trei zile pentru a merge la urne, iar numărul parlamentarilor aleși de românii din străinătate va fi dublat. Care este miza PNL

UPDATE: Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat în debutul ședinței de guvern modificările anunțate de G4Media.ro la legea alegerilor parlamentare.

Știrea inițială:

Guvernul intenționează să modifice prin ordonanță de urgență legea alegerilor parlamentare, astfel încât românii să poată vota, pe liste suplimentare, la orice secție din țară sau străinătate, indiferent de unde au domiciliul, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

De asemenea, va fi introdusă prevederea de la prezidențiale care va permite ca votul din diaspora să se desfășoare vreme de trei zile. Tot prin acest OUG va fi dublat numărul parlamentarilor care vor reprezenta diaspora, de la 6, câți sunt în prezent, la 12. Vor fi 8 deputați și 4 senatori.

Ordonanța vizează și reglementări în caz de alegeri anticipate. Una dintre ele prevede reducerea la jumătate termenului de aducere la cunoștință a datei alegerilor, care în prezent este de trei luni:

  • Art. 6 (2): Aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.

Premierul Ludovic Orban a anunțat și oficial marți modificările referitoare la alegerile anticipate.

”A rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la anticipate. În legislația actuală nu sunt prevederi concrete referitoare la anticipate. E necesară o updatare datorită termenului de 90 de zile care e prevăzut expres în Constituție. Paza bună trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiți situația care poate apărea. Eu nu mă aștept ca PSD să obțină voturile necesare la moțiunea de cenzură, dar este bine să fim pregătiți”, a spus Orban.

Ordonanța de urgență de modificare a legii alegerilor parlamentare se află pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern de astăzi.

Potrivit estimărilor liberalilor, modificările aduse de OUG vor aduce la urne un plus de peste un milion și jumătate de votanți. Ei se bazează pe statisticile de la precedentele scrutine:

  • Prezidențiale 2019 al doilea tur – 2 milioane de votanți pe listele suplimentare
  • Prezidențiale 2019 primul tur – 1,7 milioane de votanți pe listele suplimentare
  • Europarlamentare 2019 – 1,5 milioane de votanți pe liste suplimentare

Surse guvernamentale au explicat pentru G4Media.ro că votul la parlamentare pe liste suplimentare nu va încuraja turismul electoral datorită sistemului electronic de înregistrare a celor care se prezintă la urne.

În ceea ce privește faptul că parlamentarii sunt aleși în circumscripții județene, sursele citate arată că votul pentru Senat și Camera Deputaților este unul proporțional, iar a doua etapă de distribuire a mandatelor este, oricum, la nivel național.

Potrivit legii în vigoare, la alegerile parlamentare românii pot vota doar la secția de care aparțin sau în județul în care își au domiciliul, iar dacă sunt în alt județ în ziua scrutinului nu își pot exprima opțiunile electorale:

  • 84 (1): Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința, conform prezentei legi. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Lipseste prevederea cu maxim 300 parlamentari

    • Gigicule, trebuie modificata Constitutia pentru ce spui tu si…ghici ce? Constitutia nu se modifica prin OUG.

    • Dacă nu a apărut acum, înseamnă că nici nu o să mai fie ! Era un moment unic pentru PNL – puteau da o lovitură masivă PSD-ului dacă băgau asta: perspectiva de a avea doar vreo 50-60 de parlamentari ar fi tensionat enorm Ciuma înainte de alegeri.
      Să vedem ce partid are curajul să facă o campanie solidă pe tema 300, înainte de alegeri.

    • Gabone nu trebuie modificata decat norma de reprezentare, nu scrie nicaieri in Constituttie fix 300! Stii tu ceava dar se refera la doua camere ale parlamentului si asta da, e clar trecut in Constitutie

    • Adica, draga Gabi, pentru scaderea numarului la 300 trebuie modificata constitutia, dar pentru adaugarea a inca sase para… pardon, parlamentari merge si OUG? Parca ceva nu se invirte rotund aici, ce zici?

  2. Deci incepeam sa am o sila fata de PNL aproape la fel de mare ca si fata de PSD.. Dar daca introduc treaba cu listele suplimentare.. WOW.. nu ma asteptam si am postat doar ca sa le spun Bravo! daca nu mai credeam inca Romania mai are o sansa daca intra si astia de la USRPLUS in scena , le acordam votul meu doar pentru legea asta. bravo inca o data

    • :)) hai ca esti amuzant rau. Oricine poate vota oriunde la parlamanetare orice, practic desfiinteaza colegiul si legatura intre parlamentar si judet, dar daca ai flotant mai devreme de 60 de zile nu poti la locale ca…plm?! e turism electoral?! ORBANE, UNDE E ALOCATIA MARITA A FIICEI MELE, DERBEDEULE!

    • Ion din Balon: „…unde e alocatia ca vreau sa imi iau rachiu si sa imi bat nevasta!”

  3. Ioane, vinde-ți balonul și vei avea bani. sugestia mea este să-ți mai iei un loc de muncă, până vine creșterea alocației, mai e vreme nu glumă. Tot așa le luai apărarea celor din Ditrău, du-te angajează-te acolo în locul unui sirilanchez, ce zici? Ioane, am glumit, să nu ți se spargă balonul. Succes cu alocația!

    • Ia-ti peneleul si bagati-l in c…! Aceleasi smecherii cu alegerile pedeliste dupa care o sa urle peste 2 ani ca nu sunt democratice cand nu le mai convin ca le pierd, cu uite seful la regii nu mai e seful etc Si looserilor, eu sunt microintreprindere, de ce sa ma angajez de 2 ori la firma mea?! CA TOT VENI VORBA, SINGURII CARE AU AJUTAT FIRMELE MICI REAL A FOST P$D! Inainte de P$D nu se putea nimic: nici tva la incasare, nici impozit pe dividende mic, nici impozit pe venit mic, nici prestari servicii cu impozit pe venit la fel ca la restul caen-urilor, nici impozite pe munca diferentiate, totul era prea dificil de implementat, neconstitutional, distrugeau economia tarii…hai gata cu pedeleul vostru vopsit!

    • Ioane, tu si balonul tau votati psdeu’, ca-i bun, si gata, ce te iei tu in gura cu noi, care nu votam ca tine? Esti liber sa votezi psd.

  4. O masura foarte buna, din ce stiu eu la parlamentare nea Caisa din Salaj are in fata aceasi lista ca nea Pruna din Mehedinti , deci de ce ar fi trebuit sa merg acasa ca sa votez ?? Bravo PNL si pt marirea nr de reprezentanti ai Diasporei .

    P.s aici sigur e si mana USR ( poate + Plus ) 🙂

    • nu are aceeasi lista, are partidul plus numele tuturor candidatilor. Un pic mai multa hartie consumata, dar masura e absolut normala

  5. Bravo !

  6. Bravo! Este ceva normal ca procesul de votare sa fie in felul asta!!!

  7. Ordonanta va fi atacata la CCR pentru ca este neconstitutionala. Parlamentaru trebuie sa reprezinte pe cei din circumscriptie si nu pe altii, pentru ca el este candidatul pe circumscriptie si nu candidat pe tara. Astia judeca?

    • Scrie clar in articol de ce nu este neconstitutionala. Romania are un sistem de reprezentare mixt. Votam uninominal, dar o parte din voturi se redistribuie. Deci oricum o parte din parlamentari au in spate voturi din mai multe circumscriptii. Fostul sef al senatului, motociclist cu nspe neveste, nu iesise pe locul 4 in circumscriptie la ultima runda de alegeri parlamentare?

    • Nu votam uninominal votam pe liste pe circumscriptii. Cand se redistribuie voturile, parlamentarul beneficiar al redisribuirii reprezinta in continuare circumscriptia unde a fost inscris. Este vorba ca eu alegator din circumscriptia x ma duc sa votez in circumscrptia y. Parlamentarii partidului iesiti victoriosi in circumscriptia y ma reprezinta pe mine? Sau cei din circumscriptia x?

  8. miza este ca oamenii sa poata vota …….
    psd-ul a facut totul posibil in ultimele decenii ca la alegerile care conteaza (si care le pot castiga) oamenii sa nu poata vota, sau sa fie ingraditi

  9. Din partea mea sa puna de 10 ori mai multi parlamentari in diaspora, dar ma tem ca in loc de 300 sau 600 vom avea la urma 650! Astia nu scad din cei din Romania sa-i puna in Diaspora, ei adauga la cei 600 si cati or fi de trantori!

    • Democratie 100%. Cine e de vina ca sunt trantori? Daca ar fi 300 sau 100 in loc de 600, romanii s-ar trezi la realitate si nu ar mai vota partide de infractori?

  10. Stai sa vezi cum o sa avem pe liste suplimentare peste 1 milion de oameni, cum am avut si la europarlamentare. Rezultatele si cine a furat masiv la europarlamentare, le stim cu totii.

  11. eu zic sa se dea o OUG, ceva, fiecare Roman sa aiba dreptul sa voteze cel putin odata. asa ar fi dreptate. si da, voturile din diaspora sa conteze dublu’ pentru ca sunt mai democrate si cu banii din truda lor s-a inaltat tara asta: turnulete prin mehedinti, viloaie prin maramures, gipane prin gorj – fiecare cu ce a putut.

  12. Ian ai votat la europarlamentare????daca da atunci ai vazut ca persoana care ti.a luat cartea de identitate sau pasaportul avea o tableta??????ghici ce facea cu tableta????? Verifica CNP ul tau sa vada daca ai votat de mai multe ori….

    • nuanta era alta: nu „repari” tara in doua ore si 25 de ordinante. ca vin altii si „o repara la loc”