(P) VIDEO Internet of Things și digitalizarea casei tale încep cu contorul inteligent. 5 mari beneficii
Vă mai amintiți de telefonul fix cu disc? Dar de televizorul alb-negru fără telecomandă, dat ”pe bulgari” sau ”pe sârbi”? Ei bine, cam asta e și soarta bătrânelor contoare cu disc, înlocuite în ritm tot mai accelerat de E-Distribuție cu noile contoare inteligente. Pe măsură ce obiectele banale din jurul nostru devin tot mai conectate și ușor de manevrat ori programat, și tehnologia din distribuția de energie electrică se schimbă rapid.
Internet of Things (IoT) nu mai e viitorul, ci prezentul. E lângă noi, zilnic, prin zecile de gadgeturi care ne transformă viața. Iar accesul la utilizarea lor mai facilă este înlesnit de adoptarea noilor contoare inteligente, care pot înregistra mai multe indexuri sau mărimi electrice, care permit conectarea la rețeaua inteligentă a orașului sau îi transformă pe consumatori în producători, dacă au montate panouri solare sau instalații care folosesc energia geotermală.
Nu întâmplător, contorul inteligent e în centrul rețelei electrice a orașelor smart ale viitorului. Cu ajutorul lui îți poți programa marii consumatori casnici (mașina electrică, mașina de spălat etc.) să funcționeze la orele la care tariful e cel mai scăzut.Tot cu contorul inteligent îți poți monitoriza consumul din gospodărie.
- Până la finalul acestui an, peste 671.000 de clienții E-Distribuție vor avea sisteme de contorizare inteligentă, după investiții cifrate la 53 de milioane de lei. Companiile de distribuție din cadrul grupului Enel sunt dealtfel cele mai avansate în ceea ce privește instalarea contoarelor inteligente în România, după numărul de aparate montate.
Iată cele mai importante 5 beneficii ale contoarelor inteligente:
Consumul e citit automat și permite tarife diferențiate. Trimiterea indexului se face automat, securizat și fără greșeli, ceea ce înseamnă că furnizorul va factura consumul real, nu cel estimat.
Consumatorul poate monitoriza și controla permanent consumul de energie. În acest fel, orice client își poate programa și modifica modul în care consumă pentru a economisi energie și bani.
Protecție față de incidente. Contorul inteligent e astfel construit încât protejează clienții de supratensiuni.
Permite măsurarea energiei produse. Consumatorii care și produc energie electrică nu mai sunt o curiozitate. Tot mai mulți români își instalează panouri solare sau mici instalații eoliene cu care pot alimenta rețeaua de distribuție, iar contorul inteligent va măsura separat energia livrată în rețea.
Economie de timp și birocrație redusă la eventuala schimbare a furnizorului. Contorul inteligent permite ca schimbarea furnizorului, conectările, deconectările, tarifele, închiderea sau transferul de contract să fie realizate de la distanță.
Foto: Enel România
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.