(P) VIDEO INTERVIU Adrian Wiener, candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Arad: Principalul lucru cu care am ieșit în fața arădenilor este construcția unui nou spital municipal
„Primăria nu s-a implicat mai deloc în sistemul local de sănătate public, e momentul să o facă!”, susține Adrian Wiener, candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Arad, care declară, în cadrul unui interviu pentru G4Media, că iubește Aradul și că dorește să se implice în reconstrucția lui ca primar. Senator din partea USR și medic coordonator al spitalului dedicat COVID-19 din Grădiște, Arad, Adrian Wiener mărturisește că își propune să le câștige încrederea arădenilor, care nu mai cred în politicieni, „prin onestitate, prin a nu-i minți, prin a fi deschis”. În viziunea sa, la următoarele alegeri „este nevoie, într-adevăr, de o revoluție a votului”.
Aș dori să vă întreb, înainte de toate, cum le răspundeți celor care afirmă că a fost vorba de o numire politică în cazul preluării conducerii spitalului din Arad de către dumneavoastră?
Adrian Wiener: Funcția este una de coordonare medicală, a fost una practic de asumare a unei situații foarte grave. Nu am semnat niciun contract de achiziții, nu am fost parte în procesul de angajări a cuiva, nu am avut nicio responsabilitate administrativă. Singurul lucru pe care l-am făcut: am coordonat din punct de vedere medical și ca medic m-am implicat în efortul ăsta colectiv, la rugămintea și la insistențele conducerii Spitalului Județean Arad și a conducerii PNL a Consiliului Județean. Nu are nicio legătură cu apartenența politică, ci cu calitățile mele profesionale pe care le-am dovedit în mai multe instanțe, ocupând și în anii trecuți, înainte de a intra în politică, funcții manageriale în spital.
Ce deficiențe a scos la iveală această pandemie în spitalele din Arad?
Adrian Wiener: Sistemul de sănătate public și-a arătat limitele. Popularea cu personal este insuficientă, infrastructura de sănătate nu face față. Adaptabilitatea sistemului la presiuni este limitată. Nu mai vorbesc de specialiștii foarte puțini în Secții de Terapie Intensivă, asta este principala vulnerabilitate a sistemului în context COVID. Acolo se va vedea pentru prima dată când sistemul, să zic, va da pe afară în Secțiile de Terapie Intensivă. Sunt foarte, foarte multe probleme de sistem, politizarea excesivă.
În ce măsură un primar poate să corecteze toate aceste probleme?
Adrian Wiener: În principiu, sistemul de sănătate public este undeva într-o zonă intermediară. În 2010 a început descentralizarea sistemului, o mare parte dintre spitale au trecut de la Ministerul Sănătății în grija autorităților locale, fără a fi urmată de o modificare de viziune în ceea ce privește descentralizarea fiscală și decizională în sistem. O mare parte dintre autoritățile locale, și aici mă refer la primăriile de mari municipii, care de obicei au bugete de două/trei ori mai mari decât consiliile județene, nu au preluat niciun spital în acest proces de descentralizare, le-au considerat o vulnerabilitate și de imagine, și o povară financiară. Exact ăsta este și cazul Aradului.
Astfel, reforma sistemului, refacerea infrastructurii, investițiile au fost foarte lente. Acest lucru trebuie să se schimbe! Evident, Primăria Municipiului Arad are o responsabilitate în ceea ce privește sănătatea propriilor cetățeni. Sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute și în geometria financiară, trebuie crescute cotele defalcate pentru autoritățile locale astfel încât să poată într-adevăr reforma fiecare substructură a sistemului. Primăria trebuie să își asume o mare parte din aceste investiții, care trebuie particularizate în funcție de profilul social, patologic al fiecărei unități administrativ-teritoriale.
În ce moment v-ați hotărât să candidați la Primăria Arad, ce v-a determinat să intrați în cursa electorală?
Adrian Wiener: Simțul de responsabilitate față de comunitatea și localitatea în care m-am născut, m-am format care, din punctul meu de vedere, este o feudă, este condusă de 16 ani de aceiași oameni. S-a structurat politico-economic în interesul unei clientele de partid și acest lucru, pentru orașul nostru, este o frână în dezvoltarea lui. Cred că a fost o decizie, până la urmă, firească datorită deciziei pe care am luat-o acum patru ani de a mă implica în politică, în momentul în care simțul meu civic s-a transformat în instinct politic.
Afirmați, la un moment dat, că Aradul se află “în feudalismul târziu al unei administrații care l-a amanetat intereselor unei oligarhii”. La ce vă referiți mai exact?
Adrian Wiener: Arădenii știu exact despre ce vorbesc. Administrația Falcă, repet, care de 16 ani conduce destinele acestui oraș. Practic a nivelat și Aradul instituțional, a politizat absolut toate instituțiile, clientela de partid este împărțită între PSD și PNL în ceea ce privește toate deconcentratele, descentralizatele din Arad. Proiectele care se dezvoltă sunt făcute cu firme de casă. Societatea civilă a fost în permanență anexată politic, media este una anexată politic. Lucrurile în Arad se destramă sub această administrație și este evident structurată piramidal exact ca o feudă. Arădenii nu au reușit niciodată să creeze o masă critică care să aducă schimbarea.
De ce această masă critică nu s-a format până acum? Oamenilor le este teamă să iasă în față?
Adrian Wiener: Sunt mai multe motive. Pe de-o parte este neîncrederea generală în decidenții politici, într-o clasă politică care, timp de 30 de ani, s-a dovedit a manipula, a-și arăta limitele prin faptul că în permanență viitorul României este furat. S-a pierdut o mare parte din comunicarea cu votanții. Vedem cum oamenii politici trec cu atâta ușurință de la un partid la altul, că nu există principii, nu există perseverență în ceea ce privește decența de a reprezenta, până la urmă, pe cel care te-a votat cu onestitate în orice structură te-a votat să îl reprezinți.
Pe de-o parte există această neîncredere de fond, iar de pe de altă parte, sigur, cum spuneam, în momentul în care independența presei este cum este în România, în momentul în care posibilitățile de exprimare ale societății civile sunt, printr-un mijloc sau altul, ori anexate politic, ori decredibilizate prin mașinăriile de partid, sigur că acest lucru este foarte dificil. Este nevoie, într-adevăr, de o revoluție a votului. Pe de altă parte, avem o masă inertă de români care sunt practic dependenți de promisiunile oamenilor politici, care în fond nu schimbă nimic: nu duce la dezvoltare durabilă, nu duce la perspective mai bune pentru tineri altfel încât ei să rămână în localitățile lor.
Cum vă propuneți concret să schimbați această percepție a oamenilor?
Adrian Wiener: Doar prin onestitate, prin a nu-i minți, prin a fi deschis. Nu cred că trebuie făcute eforturi extraordinare în sensul ăsta, ci de a promova oameni onești, prin depolitizarea instituțiilor, prin faptul că nu mai este necesar să fii membru de partid pentru a te implica în construcția instituțională din Arad sau din România, prin transparența decizională, prin faptul că oamenii ar trebui să se simtă implicați, prin respectul față de banul public. Toate aceste lucruri la un loc cred că, în timp, pot să câștige încrederea oamenilor.
Spuneați, într-un interviu, că “nu există soluții de manual pentru Coronavirus”. Există pentru o administrație eficientă?
Adrian Wiener: În principiu există niște lucruri generale de care un primar sau orice reprezentant democratic al unei comunități ar trebui să țină cont. E vorba de transparență, onestitate, să nu furi și să nu minți oamenii. Onestitatea unei administrații și faptul că ea este în totalitate orientată către interesul public trebuie să îl dovedești zi de zi prin profesionalizarea instituțiilor, prin digitalizare, prin aducerea administrației publice din România în secolul 21.
Ce obiective v-ați setat ca primar, încă din primul an de mandat?
Adrian Wiener: Pe lângă schimbarea felului în care se face administrație în România, prin transparentizarea tuturor deciziilor, prin implicarea cetățenilor, prin buget participativ, prin depolitizarea instituțională, pe lângă aceste lucruri, trebuie stratificate niște nevoi imediate pentru care trebuie începute toate demersurile. Principalul lucru cu care am ieșit în față arădenilor este construcția unui nou spital municipal, actuala clădire este absolut improprie actului medical, părți din ea au 240 de ani, o clădire în care nu se pot face foarte mari investiții. Primăria, cum spuneam, nu s-a implicat mai deloc în sistemul local de sănătate public, e momentul să o facă!
De la felul în care sunt asfaltate străzile, de la găurile de canal, lucruri care pot părea triviale, dar sunt un coșmar pentru orice arădean. Siguranța oamenilor pe stradă, Aradul nu mai este un oraș sigur, nu mai este cum îl știam când eram copil sau adolescent. Aradul e devenit un oraș nesigur, străzile din Arad nu mai sunt o destinație în sine pentru arădeni, sunt doar zone de tranzit dinspre locuințe spre serviciu sau invers.
Nu se oprește nimeni în Arad, deși are un potențial turistic uriaș. Avem o cetate foarte frumoasă care dacă ar intra în circuitul civil și ar fi reabilitată, ar fi un centru de atracție extraordinar. Mureșul care este o destinație în sine, cu parc natural, cu Lunca Mureșului, are toate premisele pentru a deveni o destinație de city break, un loc în care să îți facă plăcere și dacă nu ești arădean să vii.
La capitolul investiții, pe lângă construcția unui nou spital, ce alte priorități v-ați mai setat?
Adrian Wiener: Trebuie ca cetatea să intre în circuitul civil și să înceapă a fi amenajată în parteneriat public-privat și cu fonduri nerambursabile astfel încât să devină un nou centru al Aradului. Gândim și un campus preuniversitar ethnic în care să se dezvolte pentru piața muncii o parte din tinerii Aradului.
Foarte multe dintre școli au mobilierul acela vechi de 30 de ani, ne gândim chiar la dublarea sumei prin care primăria participă la finanțarea complementară a sistemului de educație. Trebuie refăcute foarte multe lucruri în ceea ce privește infrastructura de transport public. Avem un program de guvernare locală pe care vrem să îl punem în practică și pe care noi am început să îl comunicăm capitol cu capitol.
Ce v-au spus arădenii în discuțiile pe care le-ați purtat cu ei?
Adrian Wiener: Reacția este una pozitivă. Foarte multora dintre arădeni cred că le-am câștigat încrederea prin faptul că de ani mă implic activ și îmi asum lucruri, în virtutea acestui simț civic și a faptului că îmi iubesc semenii și orașul, sentimentul este unul care îmi dă încredere și curaj. Mi-am asumat în totalitate această candidatură și sper să conving cât mai mulți dintre arădeni.
Cum va arăta Aradul la finalul celor patru ani de mandat cu dumneavoastră la primărie?
Adrian Wiener: Eu sper să avem un nou spital municipal construit în Arad, în care oamenii să fie tratați decent de către medici și personalul medical, cărora să le facă plăcere să lucreze în această clădire. Sper să nu mai avem treceri la nivel în care să ne rupem mașinile, sper ca ștrandul să devină din nou o atracție, să avem poate un aquapolis nou în care și iarna arădenii, datorită faptului că avem apă termală, să poate să iasă din casă și, în general, oamenilor să le facă mult mai multă plăcere să iasă din casă în orașul lor decât se întâmplă acum.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.