G4Media.ro

Păcatul mândriei: Cum a contribuit Joe Biden la revenirea spectaculoasă a lui…

Sursa foto: Mandel NGAN / AFP

Păcatul mândriei: Cum a contribuit Joe Biden la revenirea spectaculoasă a lui Donald Trump la Casa Albă

Nu, Donald Trump nu este o „aberație temporară”: predarea cheilor de la Casa Albă republicanului va fi o umilință uriașă pentru președintele demisionar Joe Biden, acuzat că a facilitat această revenire senzațională din orgoliu, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Când democratul în vârstă de 81 de ani a anunțat începerea primei sale campanii prezidențiale de succes în 2019, el a făcut o analiză a rivalului său care s-ar putea să-l bântuie astăzi.

„Cred că cei patru ani ai acestui președinte și tot ceea ce reprezintă el vor intra în istorie ca o aberație trecătoare”.

Propriul său mandat este acum paranteza dintre două președinții Trump, odată cu victoria zdrobitoare a republicanului în vârstă de 78 de ani asupra vicepreședintelui Kamala Harris.

Tranziția

Biden l-a sunat pe Donald Trump pentru a-l felicita și a-l invita la Casa Albă, pentru a asigura o „tranziție lină”.

„Trump este din nou președinte, iar democrații se pot răzbuna pe ego-ul lui Biden”, a titrat USA Today.

Acest lucru este departe de „Mulțumesc Joe!” scandat de democrați la fiecare apariție publică a președintelui îmbătrânit de la retragerea sa din cursa pentru Casa Albă la sfârșitul lunii iulie.

„Acest dezastru democrat este în mare parte vina lui Joe Biden. El nu ar fi trebuit să încerce niciodată să candideze din nou la vârsta de 80 de ani”, afirmă Larry Sabato, politolog la Universitatea din Virginia.

În primăvara anului 2023, președintele democrat, încurajat de rezultatele peste așteptări la alegerile legislative din toamna precedentă, a anunțat că își dorește un al doilea mandat.

Promisiunea sa de a servi drept „punte” pentru o nouă generație a fost uitată.

“Uitați-vă la mine”

Încă de la început, Joe Biden a fost chinuit de problema vârstei sale. Pentru o lungă perioadă de timp, singurul său răspuns a fost să spună „Uitați-vă la mine”, unei țări care îl vedea îmbătrânind în direct, cu mersul său înțepenit și vorbirea încețoșată.

Alex Keena, profesor de științe politice la Virginia Commonwealth University, semnalează „aroganța” președintelui demisionar și a anturajului său, subliniind că, dacă ar fi predat frâiele, Partidul Democrat ar fi putut produce un candidat puternic prin intermediul unor alegeri primare. „A fost o ocazie ratată”.

În timpul campaniei sale furtunoase, candidata democrată nu s-a despărțit niciodată de acest președinte extrem de nepopular, pe care americanii îl acuză pentru costul ridicat al vieții.

În timpul unui interviu, Kamala Harris a declarat că nu ar fi făcut „nimic” diferit față de Joe Biden, un pasaj pe care republicanii l-au rostogolit apoi pe rețelele de socializare.

Deplângând „înfrângerea devastatoare”, un membru al echipei candidatei a declarat miercuri pe X că echipa sa de campanie a încercat să scoată democrații dintr-o „groapă adâncă”, fără a reuși cu adevărat.

Președintele democrat a întreprins proiecte economice uriașe și este probabil ca republicanii să păstreze o parte dintre ele, într-un moment în care se construiesc fabrici și se renovează poduri.

20 ianuarie, umilința

Dar aceste proiecte majore i-au lăsat indiferenți pe americanii epuizați de inflație.

Și toate eforturile lui Joe Biden de a reface alianțele diplomatice ale Statelor Unite, afectate de Donald Trump, sunt acum la mila republicanului.

Campania eșuată a președintelui octogenar se încheiase deja într-un mod deosebit de jalnic. Pe 27 iunie, el a pierdut complet echilibrul în fața lui Donald Trump în timpul unei dezbateri televizate.

Dar Joe Biden, convins de șansele sale de victorie în ciuda unor sondaje puțin încurajatoare, a rezistat încă câteva săptămâni, sub ochii increduli ai simpatizanților și ai partidului său.

A încercat apoi să joace un rol în cursa pentru vicepreședinție, dar s-a dovedit a fi mai degrabă un obstacol decât un susținător eficient, în special prin faptul că i-a calificat public pe susținătorii lui Donald Trump drept „gunoaie”.

Umilința finală urmează să vină.

Democratul s-a angajat deja să participe la ceremonia de învestitură a lui Donald Trump, pe 20 ianuarie, care a evitat-o pe cea a lui Biden în 2020, convins că alegerile i-au fost furate.

După o jumătate de secol în Senat, la vicepreședinție și apoi la Casa Albă, va fi „un mod teribil de a părăsi viața politică”, spune Alex Keena.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Joe Biden n-ar mai fi trebuit să candideze de la bun început… dar așa-i uneori cu orgoliul.

    Alt candidat ar fi fost trecut prin tot procesul intern de alegere și s-ar fi prezentat mai bine la aceste alegeri.
    Kamala Harris a plecat din start cu un mare minus: mulți au considerat că a fost impusă candidat și nu aleasă, pierzând astfel sprijinul / energia unei mase critice din propriul partid.

  2. Pe 26 își primește Donald sentința, dacă îi dă cu executare nu e clar dacă se amână mandatul. Dacă îi dă muncă în folosul comunității poate se întoarce pe mașina de gunoi… dar dacă îi dă arest la domiciliu atunci clar se duce la Casa Albă.

  3. un decrepit se bate cu un penal