Pachetul american de ajutor pentru Ucraina ar putea ajuta Kievul să încetinească avansul Rusiei
Președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Camera Reprezentanților din SUA pentru că a aprobat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari, după luni de întârzieri. El a declarat că ajutorul ar putea salva mii de vieți, scrie BBC.
Pentru Ucraina, așteptarea de șase luni a acestui pachet militar a fost pe cât de costisitoare, pe atât de frustrantă.
Epuizarea munițiilor a costat vieți și teritoriu.
Așadar, ce conține acest pachet?
Este probabil să includă sisteme de apărare aeriană, rachete cu rază medie și lungă de acțiune și obuze de artilerie.
Lipsa recentă a acestor arme și muniții a dus la capturarea de către forțele rusești a altor sute de kilometri pătrați de teritoriu.
Atunci când ajutorul va sosi, Ucraina va putea, potențial, să sfideze superioritatea aeriană a Rusiei, săle zădărnicească liniile de aprovizionare și să încetinească înaintarea trupelor Moscovei.
Pentru Vitali, un soldat cu care BBC a discutat în centrul Kievului, este important să se concentreze asupra aspectelor pozitive. „Fiecare cent contează”, spune el. „Este foarte necesar. Avem nevoie de tot. De fiecare cartuș, de fiecare cent, de fiecare gând pozitiv. Avem nevoie de tot”.
În regiunea Donețk, luna trecută, soldații povesteau că majoritatea zgomotelor de artilerie veneau dinspre partea rusă. Orașe precum Kostiantinivka și Kramatorsk se pregăteau pentru ceea ce ar putea urma. Acest ajutor ar putea salva aceste orașe.
Nu va oferi Ucrainei mijloacele instantanee pentru a începe să elibereze teritoriul și să forțeze Rusia să se retragă – dar oferă o fereastră pentru ca acest lucru să se întâmple în viitor.
Consensul la Kiev și la Washington este că, fără acest ajutor american, Ucraina ar pierde.
„Mai bine mai târziu decât niciodată”
În metroul din Kiev, Maxim este bucuros că ajutorul american a fost în sfârșit aprobat.
„Mă bucur foarte mult”, spune el. „Sunt doar un pic dezamăgit că a durat atât de mult. Oricum, mai bine mai târziu decât niciodată.”
Maxim este frustrat de dezbaterea tot mai mare cu privire la faptul dacă Ucraina ar trebui să negocieze pacea cu Rusia în detrimentul teritoriului.
„Rusia nu vrea să negocieze”, explică el. „Ei nu vor acest teren de mijloc despre care Europa și SUA cred că va pune capăt acestui război. Ei vor totul”.
Ultimele șase luni nu au dezvăluit doar dominația Rusiei, ci și incapacitatea Europei de a oferi același nivel de sprijin ca și SUA.
„Trebuie să ne gândim la ipoteza că următorul pachet de ajutor din partea SUA ar putea să nu treacă”, spune Mikola Bieleskov, cercetător la Institutul Național Ucrainean pentru Studii Strategice.
„De aceea, depinde de Marea Britanie și de Europa continentală să crească producția de armament pentru a satisface cerințele Ucrainei.”
În ceea ce privește un obiectiv realist în acest an pentru Kiev, Mikola speră că acest ajutor american va contribui la stabilizarea liniilor de front.
În ciuda revenirii unității occidentale în spatele ei, problema pentru Ucraina a fost întotdeauna timpul necesar pentru ca ajutorul să ajungă.
Președintele rus Vladimir Putin cu siguranță nu trebuie să negocieze la fel de multe obstacole politice atunci când vine vorba de cheltuieli militare.
Întârzierile democratice nu sunt exclusive pentru aliații de peste mări – Ucraina are propriile sale probleme în ceea ce privește mobilizarea unui număr suficient de oameni pentru efortul său de război. O lege controversată privind conscripția tocmai a fost adoptată după luni de dezbateri și amendamente.
Provocarea pentru președintele Zelenski este acum de a menține politica separată de luptă, mai scrie BBC.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank