G4Media.ro

Pacienții care au nevoie de transplant pulmonar pot face operația în străinătate…

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Pacienții care au nevoie de transplant pulmonar pot face operația în străinătate fără a mai obține o negație din partea medicilor din România / Acreditarea centrului de transplant de la Spitalul Sf. Maria a expirat, o nouă cerere va fi depusă „după încheierea valului 3” al pandemiei

Consilierul onorific din Ministerul Sănătății, Mihăiță Bariz, a precizat că pacienții care au nevoie de transplant pulmonar pot face operația în străinătate fără a fi necesară o negație de transplant din partea echipei de medici din România, după ce acreditarea centrului de transplant pulmonar de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” a expirat.

Mihăiță Bariz a explicat că prevederile ordinului 50/2004 permit ca pacienții cu nevoie de transplant pulmonar trebuie să depună un dosar la DSP, împreuna cu un raport medical și ultima evaluare, iar la raportul medical este necesar să se precizeze că “intervenția nu se poate face în România” și că este o urgență medicală.

„Ministerul Sănătăţii – România a anunțat deja toate DSP-urile încă din data de 10.03.2021 că centrul de transplant de la Spitalul Clinic „Sfanta Maria” nu mai este acreditat și că nu mai este nevoie de negație de transplant din partea echipei de transplant pulmonar
De când pacienții au sesizat neregulile, Ministerul Sănătăţii – România a avut mai multe discuții cu mai multe Ambasade în vederea transplantului pulmonar, printre care: Ambasada Franței, Italiei.
S-a semnat acordul cu Italia, acord prin care pacienții romani pot fi primiți in mai multe centre din Italia. Primele dosare ale pacienților fiind trimise de săptămâna aceasta.
Totodată Ministerul Sănătăţii – România a reluat discuțiile cu Franța, cu specialiștii spitalului Universitar din Foch, unul din dintre cele mai importante spitale din Europa. Discuțiile fiind abandonate după plecarea domnului ministru Victor Costache”, a precizat consilierul onorific pe Facebook.

Mihăiță Bariz a ținut să sublinieze că acreditarea centrului de transplant pulmonar de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” nu a fost retrasă de către Ministerul Sănătăţii, ci a expirat, și că, în acest moment, nu există niciun dosar depus pentru reacreditare.

Spitalul Clinic Sf. Maria din Bucureşti: Atât transformarea Clinicii ATI a spitalului în unitate suport COVID-19, cât şi trimiterea pacienţilor români pentru transplant în străinătate sunt decizii asumate exclusiv de Ministerul Sănătăţii

Spitalul Clinic Sf. Maria din Bucureşti a precizat, joi, într-un comunicat de presă, că efectuarea de transplant pulmonar nu a mai fost posibilă, după ce, în cursul anului 2020, Clinica de ATI a spitalului fiind desemnată ca unitate COVID-19 de Ministerul Sănătăţii.

„Referitor la expirarea acreditării care permite efectuarea de transplant pulmonar, începând cu 9 martie 2021, vă informăm că Spitalul Clinic Sf. Maria are pregătit dosarul de acreditare şi intenţionează să îl depună la Agenţia Naţională de Transplant imediat după încheierea valului 3 al pandemiei de COVID-19. În acest fel, personalul medical din cadrul spitalului înţelege să îşi facă datoria faţă de pacienţii forme grave de COVID-19 pe care îi are în îngrijire, lăsându-i totodată Ministerului Sănătăţii opţiunea pe care o preferă, respectiv de a trimite pacienţii care necesită transplant pulmonar în străinătate”, precizează comunicatul de presă al Spitalul Clinic Sf. Maria.

Începând din luna martie 2018, şi pe parcursul anului 2019, în cadrul spitalului s-au efectuat cu succes 8 transplanturi pulmonare.

„Aşadar, atât transformarea Clinicii ATI a Spitalului Clinic Sf. Maria în unitate suport COVID-19, cât şi trimiterea pacienţilor români pentru transplant în străinătate, sunt decizii asumate exclusiv de către Ministerul Sănătăţii”, mai precizează sursa citată.

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pe real asa ceva costa vreo 200-250 de mii de euro. Poate servisurile chinezesti repara mai ieftin… Puneti jos tigara, ca nu merita. Mai bine va ingrasati un pic si apoi tineti foamea dupa.