Pacienții care suferă o intervenție chirurgicală au mai puține complicații dacă medicul lor este stresat în sala de operație, arată un studiu
Pacienții care suferă o intervenție chirurgicală au mai puține complicații dacă medicul lor este stresat în sala de operație, a constatat un nou studiu, scrie Euronews.
Modul în care pacienții se descurcă după o intervenție chirurgicală depinde de o serie de factori, printre care vârsta, starea de sănătate și gravitatea afecțiunii lor – însă nivelul de stres al medicului lor poate fi, de asemenea, important, potrivit studiului, care a fost publicat în revista JAMA Surgery.
Analiza a inclus 793 de intervenții chirurgicale efectuate de 38 de medici la patru spitale din Lyon, Franța.
Cercetătorii au folosit monitoare toracice pentru a urmări modificările ritmului cardiac al medicilor – un indicator al stresului – în primele cinci minute ale operației și apoi au urmărit rezultatele pacienților o lună mai târziu.
Ei au constatat că un nivel mai ridicat de stres a fost asociat cu mai puține complicații majore ale intervenției chirurgicale, dar nu și cu o ședere mai scurtă în unitatea de terapie intensivă sau cu un risc mai scăzut de deces.
„Fiziologia chirurgului contează pentru pacienți”, a declarat pentru Euronews Health dr. Jake Awtry, autorul principal al studiului și rezident în chirurgie la Brigham and Women’s Hospital din SUA.
El a adăugat că șederile la terapie intensivă și decesele au fost rare în studiu și că aceste rezultate ar putea fi diferite dacă ar fi fost incluși mai mulți pacienți.
Tipuri de stres
Constatările par să contrazică cercetările anterioare care sugerează că stresul chirurgilor ar putea fi periculos pentru pacienți.
Într-un studiu din 2003, de exemplu, chirurgii au făcut mai multe greșeli atunci când au operat în condiții care induc stres, cum ar fi zgomotul de fond puternic, în timp ce o lucrare din 2018 a constatat că un chirurg a avut performanțe mai slabe atunci când a fost supus unui „stres mental acut”.
O posibilă explicație pentru noile rezultate contraintuitive este că nivelurile moderate de stres ar putea ajuta medicii să intre într-o „stare de flux” de concentrare profundă, în timp ce stresul „excesiv” ar putea duce la mai multe greșeli, au declarat cercetătorii.
Nivelul de experiență al medicului și tipul de operație ar putea juca, de asemenea, un rol. În cadrul studiului, majoritatea operațiilor au fost proceduri elective, în timp ce chirurgii erau toți medici curanți cu mai multe responsabilități.
Acest lucru i-ar putea face mai bine echipați pentru a face față stresului fără a fi copleșiți, se arată în studiu.
Măsura pentru stresul medicilor este „puțin nespecifică, încât nu putem indica un singur lucru care a condus la această stare”, a spus Awtry.
„Dar spunem că oamenii de aici sunt la un nivel optim de performanță, iar acest lucru se reflectă în rezultatele pacienților lor”.
În viitor, a spus Awtry, cunoașterea nivelului de stres al unui chirurg ar putea fi utilizată pentru a îmbunătăți rezultatele asistenței medicale. De exemplu, nivelul de stres al unui medic ar putea fi afișat pe perete în timpul unei operații, semnalând în timp real dacă este sigur ca cineva să întrerupă chirurgul cu o întrebare.
El a adăugat că sportivii de top din lume își urmăresc markerii fiziologici pentru „a-și ghida antrenamentul, recuperarea și modul în care se așteaptă să performeze într-o anumită zi”.
„Dacă am putea avea o perspectivă similară pentru chirurgi, ar fi foarte valoros”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.