G4Media.ro

Pacientul din Geneva: un nou caz de remisie HIV după un transplant…

Pacientul din Geneva: un nou caz de remisie HIV după un transplant de măduvă osoasă

Un bărbat infectat cu HIV, cunoscut sub numele de „pacientul din Geneva”, se află în remisie pe termen lung după ce a primit un transplant de măduvă osoasă care nu conține o mutație cunoscută pentru blocarea virusul, o veste care ar putea deschide noi căi de cercetare, scrie Le Figaro.

Cazul său a fost prezentat joi, 20 iulie, la Brisbane, înainte de Conferința Societății Internaționale privind SIDA, care se deschide duminică în Australia.

Absența mutației rare 

Anterior, cinci persoane fuseseră deja considerate susceptibile de a fi vindecate de infecția cu HIV după ce au primit un transplant de măduvă osoasă. Toți pacienții vindecați aveau în comun o situație foarte specifică. Aceștia sufereau de cancere de sânge și au beneficiat de un transplant de celule stem care le-a reînnoit complet sistemul imunitar. Însă, în fiecare caz, donatorul lor avea o mutație rară a unei gene cunoscute sub numele de CCR5 delta 32, o mutație genetică cunoscută pentru faptul că împiedică intrarea HIV în celule.

Situația este diferită pentru „pacientul din Geneva”: în 2018, pentru a trata o formă deosebit de agresivă de leucemie, a primit un transplant de celule stem. Dar, de data aceasta, transplantul a provenit de la un donator care nu era purtător al faimoasei mutații CCR5. Astfel, spre deosebire de celulele altor persoane considerate vindecate, cele ale donatorului au permis, teoretic, reproducerea HIV.

Niciun virus detectat timp de douăzeci de luni

Și totuși, virusul rămâne nedetectabil la 20 de luni după ce acest pacient, care este monitorizat la Spitalele Universitare din Geneva în colaborare cu Institutul Pasteur, Institutul Cochin și consorțiul internațional IciStem, a încetat să mai ia tratament antiretroviral. Tratamentul său antiretroviral a fost redus treptat și, în cele din urmă, a fost oprit în noiembrie 2021.

Analizele efectuate în cele 20 de luni de la încetarea tratamentului nu au detectat nicio particulă virală, niciun rezervor viral activabil și nicio creștere a răspunsurilor imune împotriva virusului în organismul acestei persoane. Echipele științifice nu pot exclude posibilitatea ca virusul să persiste încă, dar consideră că este vorba de o nouă remisie a infecției cu HIV.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează