G4Media.ro

Pactul dintre Trump și Netanyahu: Sub acoperirea “planului de pace”, președintele american…

Sursa Foto: Facebook/ Benjamin Netanyahu

Pactul dintre Trump și Netanyahu: Sub acoperirea “planului de pace”, președintele american și premierul israelian s-au angajat de fapt să facă totul pentru ca și unul și celălalt să fie realeși

Intervenția președintelui Trump și a premierului Netanyahu de pe 28 ianuarie de la Casa Albă va intra, fără îndoială, în istorie. Nu pentru “planul de pace” cu aspect de declarație de război contra poporului palestinian din partea unei alianțe americano-israeliene de o agresivitate inedită. Ci pentru că rareori doi lideri au arătat lumii un asemenea pact personal de o solidaritate de nezdruncinat și asta în detrimentul unei a treia părți, somată să capituleze în fața diktatelor lor. În acea zi nu mai era vorba, desigur, de diplomație, de drept internațional, ci de un angajament reciproc de a face totul pentru ca unul să contribuie la alegerea celuilalt. Sheldon Adelson, mare sponsor al celor doi politicieni, avea privilegiul să stea jos în primul rând atunci când această adunare de masculi alfa se scula în picioare la intervale regulate pentru a se aplauda cu căldură și a se autocongratula pentru reușită.

Un plan înainte de orice electorialist

Acest “plan de pace” a fost prezentat în plin proces de destituire a lui Trump (în care a fost de atunci achitat) și în aceeași zi în care inculparea lui Netanyahu pentru corupție, fraudă și abuz de încredere a devenit oficială. Dar manevra merge dincolo de aceste coincidențe tulburătoare în sine, ea urmărește să consolideze baza electorală de 20 – 30% de susținători care ar trebui să permită menținerea la putere a lui Netanyahu, după alegerile din 2 martie, și a lui Trump, după prezidențialele din noiembrie. Baza unui asemenea pact este reprezentată în Statele Unite de”sioniștii creștini”, adică dreapta evanghelică deschis reacționară, al cărei antisemitism latent îl deranjează cu atât mai puțin pe Netanyahu cu cât este însoțit de un sprijin constant pentru colonizarea Cisiordaniei, calificată drept “adevăratul Pământ Sfânt” (real Holy land).

Evreii americani sunt dimpotrivă foarte divizați în privința acestei înșelătorii, cu excepția unei mâini de miliardari ale căror favoruri, ca al lui Adelson, și le-au asigurat Trump și Netanyahu.

Paradoxul este că anexionismul trecut în “planul de pace” al lui Trump, chiar când îi unește pe susținătorii cei mai revanșarzi ai președintelui american, pare să divizeze blocul lui Netayahu: susținătorii faptelor împlinite, satisfăcuți să continue  să ronțăie din teritoriile palestiniene se îngrijorează de excesele extremei drepte mesianice, care îi vor constrânge să oficializeze discriminările impuse de facto populației arabe. Prim-ministrul, care a privilegiat tot timpul, în timpul celor zece ani de la putere, faptul împlinit pe seama anexării deschise, a înclinat în favoarea acesteia pentru a scăpa de capcana judiciară. O asemenea alunecare, direct răspunzătoare de anunțul “planului de pace” amânat de doi ani deja, nu pare, în acest stadiu, să-i fi convins pe alegătorii israelieni.  Vom ști, pe 2 martie, dacă al treilea scrutin general într-un an îi va da în sfârșit o majoritate clară lui Netanyahu, întărind partidul său în legătură cu “planul” lui Trump.

Provocarea din ziua de după

Dincolo de aceste considerații de politică ieftină, ar fi motiv de meditație incapacitatea lui Trump de a asigura susținere pentru declarațiile sale răsunătoare.

Recunoașterea de către el, în 2017, a Ierusalimului drept capitală a Israelului a dus la mutarea ambasadei americane în Orașul sfânt, un precedent urmat până astăzi… doar de Guatemala. Acest efect de atragere cel puțin limitat se regăsește în “planul de pace” care rămâne virtual, chiar și pentru că niciodată, niciun palestinian nu va putea să-și asume clauzele sale. Ușurința cu care Trump și-a abandonat recent partenerii kurzi din lupta împotriva Daesh se agravează cu acceptarea de facto de către el a protectoratului Iranului asupra Irakului, semănând tulburare până și în regimurile arabe cele mai fidele Statelor Unite. Refuzarea “planului de pace” de către Liga arabă a surprins vizibil la Washington, care subestimase opoziția Iordaniei, amenințată de toată revizuirea statu quo-ului privind locurile sfinte de la Ierusalim.

Dacă există un termen pe care Trump l-a repetat pe 28 ianuarie alături de Netanyahu, e cel al “alianței” pentru apărarea “securității” Israelului, un angajament care contrastează cu brutalitatea președintelui american față de aliații istorici ai Statelor Unite în Europa și în cadrul NATO. Reacția călduță a unor asemenea alianțe față de un plan care amenință chiar bazele dreptului internațional nu e decât cu atât mai de neînțeles. Franța și Uniunea Europeană ar crește preluând inițiativa sau cel puțin amintind valorile și principiile care le sunt proprii, față de un “plan” al cărui eșec se profilează deja, la 20 de zile după proclamare. E vorba de viitorul Orientului Mijlociu și deci de securitatea lumii, mai curând decât să fie lăsaţi doi iresponsabili legați printr-un pact de supraviețuire politică de foarte mică durata să atragă toată regiunea spre prăpastie.

Articol preluat din Le Monde, via Rador / Autor: Jean-Piere Filiu / Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/cciulu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Oare cine putea scrie un asemenea articol decat un francez?
    Francezii, mari admiratori ai comunismului, dar care se mira cand le-o trage Putin, desi sunt in pat cu el.
    Francezii, care incurajeaza migratia din culturi incompatibile, dar care se mira cand mor pe strazi impuscati, injunghiati sau striviti de camioane, cand bisericile le sunt vandalizate si preotilor li se taie gatul in altar.

    • Ce usor sunt unii de pacalit

    • Articolul e scris ciudat, presupun ca este o traducere proasta, dar titlul e corect.
      Trump isi asigura sustinerea in randul evanghelistilor din SUA (care din varii motive vor sa vada „pamantul sfant” la israelieni), si sunt multi, iar Netanyahu se poate lauda la electoratul lui cu ce acord bun a obtinut. Pe de alta parte, din moment ce nu are sanse sa fie implementat, nu stiu daca o sa obtina ce doresc.

  2. Sunt familiarizat destul de bine cu ”sionismul creștin.” Aș vrea și eu să știu cum sunt acești oameni ”antisemiți latenți” în condițiile care sunt printre cei mai înverșunați susținători ai Israelului.

    • Pentru ca in principiu vor ca evreii sa moara, doresc revenirea „pamantului sfant” la ei pentru asta ar duce la apocalipsa (aka sfarsitul lumii). Si nu stiu daca ar duce la apocalipsa, dar la un razboi tot ar duce.

  3. Oribil articol. Parca m-am întors in timp su răsfoiesc “scânteia”… “ brutalitatea președintelui american față de aliații istorici“ și alte deliruri sovietice… ce brutalitate? Ca le-a cerut milogilor sa își plătească amărâții aia de 2 la suta pentru apărare? Mi se pare grotesc ca Franța, marea colaboaratoare a nazistilor la holocaust sa ne explice cum sta treaba cu antisemitismul. De toată jena ca țara in care radicalii islamiști sunt infiltrați in poliție și servicii secrete sa predice “imparțialitatea” in problema palestinei. Francezii, niște lepre fățarnice și lase pana la capăt.

  4. „Camarazilor” mei, comentatorii diverselor clanuri de pe aici.

    O serie de studii arată că – atunci când oamenii știu că nu vor fi trași la răspundere pentru ceea ce spun, tind să nu mai proceseze informațiile îndelung și devin predispuși la a aplica tipare din gândirea lor, evaluând superficial aspecte și situații complicate, așa cum a concluzionat psihologul Philip Tetlock în repetate studii efectuate de-a lungul a decenii de observare a responsabilității cu care ne exprimăm opiniile.

    Psihologul cognitiv Alfred Bandura a descoperit că, pe măsură ce responsabilitatea personală devine tot mai difuză în cadrul unui grup, oamenii tind să-i dezumanizeze pe ceilalți și să devină agresivi față de ei.

    A bon entendeur …(ca am sesizat ca va plac „francejii”). Da’ daca, tot nu ati întels, mai jos, si mai pe sleau, acelasi adevar, exprimat altfel, mai pe apropou’ nostru :

    „Reţelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivităţii. Erau imediat puşi sub tăcere, în timp ce acum au acelaşi drept la cuvânt ca şi un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”, spune Umberto Eco, potrivit gazetaromânească.com.

    Rog sa transmite-ti acest messaj la 20 de persoane cunoscute. Daca no so face-ti o sa aveti necazuri mari in viata.