G4Media.ro

„Pactul pentru lectură”, anunțat de Asociația Editorilor din România împreună cu un…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

„Pactul pentru lectură”, anunțat de Asociația Editorilor din România împreună cu un calendar de evenimente pentru a reveni în rândul țărilor care prețuiesc lectura și educația / România se situează pe ultimul loc în UE la consumul de carte

Asociația Editorilor din România a anunțat că va lansa „Pactul pentru lectură” împreună cu un calendar de evenimente pentru anul 2023, care să aducă soluții pentru a reveni în rândul țărilor care prețuiesc lectura și educația, în condițiile în care România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de carte.

Pactul pentru lectură va fi lansat pe 15 februarie, de Ziua Lecturii, și va fi urmat de mai multe evenimente.

Cititul este o activitate terapeutică şi intelectuală prin care omul își cultivă reflexele necesare pentru a relaționa în mod util cu cei din jurul său, dar și pentru a se orienta în cultura lumii. Studii ample au arătat că satisfacția economică a indivizilor este mai ridicată în rândul celor care au crescut cu o bibliotecă în casă, dobândind astfel reflexul de a citi, precizează asociația.

Conform statisticilor, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte. Cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri din comercializarea de carte, România este depășită de toate țările din Uniunea Europeană, fiind la o distanță astronomică de Germania, cea mai mare piață de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro.

Asociația Editorilor din România (AER) reia semnalele de alarmă transmise de-a lungul timpului și, mai mult, are în vedere ca în acest an să deruleze un program susținut de dezbateri, dialoguri, conferințe de presă și să lanseze Pactul pentru lectură, la care sunt chemați să adere personalități ale lumii culturale contemporane, decidenți politici și administrativi, scriitori și cititori, așadar toți cei interesați de îmbunătățirea acestei realități dureroase”, se arată în comunicatul asociației.

Asociația Editorilor din România propune, pentru 2023, un calendar al dezbaterilor pe teme actuale, precum și evenimente expoziționale de anvergură dedicate cărții, în mai multe orașe din țară, și în Chișinău, capitala Republicii Moldova.

Cel dintâi eveniment va avea loc la Librăria Humanitas Lipscani, pe 15 februarie, dată declarată prin lege Ziua Lecturii și care „riscă să fie, din nou, doar un trist prilej de a ne reaminti cât de îngrijorătoare sunt statisticile, fără ca această îngrijorare episodică să fie urmată de un plan concret de acțiune”. Acesta este motivul pentru care, cu acest prilej, AER va lansa Pactul pentru lectură.

Următorul dialog este programat pe 27 martie, iar tema va fi starea literaturii române de o parte și de alta a Prutului, în contextul sărbătoririi Zilei Unirii Basarabiei cu România pe 27 martie, și al eforturilor continue ale editorilor din România și Republica Moldova de a crea o piață comună a cărții de limba română, inclusiv prin intermediul Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău (programat în acest an în perioada 30 august – 3 septembrie).

A treia întâlnire va avea ca punct de pornire sărbătorirea, la 23 aprilie, a Zilei Cărții și Drepturilor de Autor, și va încerca să aducă în fața publicului problemele specifice ale acestui domeniu, în special pirateria, concurența neloială și plagiatul, care au căpătat în ultimii ani accente dramatice.

Calendarul dezbaterilor din primul semestru al anului 2023 va fi încheiat în spațiile special amenajate la Salonul Internațional de Carte Bookfest de la București (24-28 mai, Romexpo). Pe agendă sunt discuții despre literatura pentru copii și importanța decisivă a lecturii în dezvoltarea lor; dezbateri despre corelația fatală dintre lipsa educației și sărăcie; prezentarea unui pachet de soluții punctuale, pe termen scurt, și de perspectivă, pentru ca România să revină în rândul țărilor care prețuiesc lectura, educația, performanța culturală.

Edițiile Bookfest din țară vor fi, de asemenea, gazdă pentru dezbateri similare:

  • Bookfest Timișoara, ediția a X-a (30 martie – 2 aprilie 2023): Centrul Regional de Afaceri CRAFT;
  • Bookfest Târgu Mureș, ediția a VIII-a (29 septembrie – 1 octombrie 2023): Teatrul Național din Târgu Mureș (eveniment în curs de confirmare)
  • Bookfest Cluj-Napoca, ediția a X-a (5-8 octombrie 2023): Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Simion Bărnuțiu;
  • Bookfest Brașov, ediția a VII-a (19-22 octombrie 2023): Aula Universității Transilvania din Brașov.

Asociația Editorilor din România este cea mai veche asociație profesională din mediul editorial, fondată în 1991 și reunește cele mai importante edituri din România. AER este organizatorul Salonului de Carte Bookfest, care are ediții în România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara) și în Republica Moldova (Chișinău).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Prima condiție pentru a citi este sa îți permiți să cumperi o carte. Prețul mediu al unei cărți în România comunistă era de 5 lei, in timp ce acum prețul mediu al unei cărți este de peste 50 de lei. Salariul mediu era cam același, cu precizarea că după plata facturilor de utilități românilor le rămâneau mai mulți bani de cheltuială înainte de 1989. Acum, puneți mâna pe carte, dacă vă permiteți!

  2. Dacă românii sunt cei mai săraci din Europa, le dă Ciucă-Ciolacul bani de cărți?

  3. Faptul că românii sunt cei mai săraci din Europa, ce înseamnă? Ca avem cea mai coruptă și mizerabilă clasă politică din Europa. Nimeni nu-i egalează pe acești ne. norociți.

    • S-au perindat mulți trădători până când țara a devenit o colonie bună de exploatat în interesul străinilor: iliescu, nastase, basescu, dan voiculescu, iohannis, dragnea, țiriac și mulți alți trepăduși, ciocoi parveniți au pus umărul la prăbușirea țării.

  4. Adevăratele elite au fost prigonite și eliminate sistematic. A rămas pleava care ne-a imprimat direcția. Și uite unde am ajuns. Rezultat previzibil când elitele nu mai există.

  5. În curtea editurilor se găsește soluția pentru creșterea consumului de carte, așa se întâmplă în toată lumea civilizată cu economie de piață. Sunt metode multiple pentru așa ceva: lansări de carte în școli, și alte instituții publice și private, în mediul urban și rural cu invitarea scriitorilor, bonusuri pentru diferite categorii de cititori țintă. Dacă se continuă cu marketingul numai la târgurile anuale de carte și numai cu participanți cititori convinși și critici de carte declinul este asigurat. În cadrul instituțiilor guvernamentale editurile pot face lobby pentru a convinge aceste instituții despre necesitatea achiziționării de carte pentru bibliotecile publice cu reduceri substanțiale relativ la mărirmea achiziției.

  6. trebuie publicate carti de consum. ca Irina Binder… trebuie sa existe sute de autori de genul acesta.

    publishingul este o industrie, trebuie facut cu gandul la maximizarea pietei si deci a profitului.

    cu cartarescu si liiceanu nu dezvolti piata de carte. astia sunt pentru elita elitelor… maxim cateva mii de oameni in toata tara.

    • Că bine le mai zici. Ha, ha, ha…

    • Efectiv sunt sute de autori străini pe gustul oricărui om!

  7. Cu învățători și profesori de limba română (și nu numai) care vorbesc cu „decît”, cu un curriculum strict, care impune lecturi depășite, cum să se formeze gustul pentru citit?!
    Copiii îi copiază pe părinți. Părinții nu citesc => copiii nu citesc.
    Sînt cărți minunate pe piață, pentru toate vîrstele și pentru toate buzunarele.
    Și, la oraș, ca la oraș. Dar la țară, biblioteca comunală e în clădirea primăriei, la etajul 2 sau 3 (m-aș mira să nu aibă și alte utilizări), bibliotecara are 10 clase + 2 făcute pe repede-nainte că altfel nu puteau s-o angajeze, dar face orice altceva decît să aibă grijă de cărți. Și oricum nu vine nimeni să ceară vreo carte.

  8. Ando22 isi cumpara carti numai de la editurile foarte cunoscute, de aia se plange ca sunt scumpe. La carrefour gasesti si la 3 euro bucata, cateodata carti premiate la Booker, adica foarte bune. Sunt in drumul tau la cumparaturi, trebuie doar sa arunci o privire si sa ai ce alege. Lectura placuta! Frumos articol, da, am auzit si eu de biblioterapie. Citesti si scapi de of-uri.😆

  9. Au librăriile niște prețuri de te ia groaza! Prefer sa iau cărți de la anticari. Și nu mai spun că lasă de dorit valoarea culturală a cărților din ziua de azi! Iar dacă vreau neapărat niște cărți noi, comand online la edituri. Plus că pe net găsesc pdf-uri in română sau franceză sau engleza! Evoluția tehnologiei nu mai avantajează cărțile tipărite.