Pactul „secolului” anunțat de Trump prevede un stat palestinian şi control evreiesc asupra Ierusalimului / De ce acordul este respins de palestinieni
Preşedintele SUA, Donald Trump, a dezvăluit, marți, la Casa Albă, „Acordul secolului” propus de el, împreună cu premierul Benjamin Netanyahu, transmite The Jerusalem Post, citat de Rador.
Planul de pace, despre care Trump spune că a primit deja susţinerea premierului Benjamin Netanyahu şi a principalului său rival, şeful mişcării Albastru şi Alb, Benny Gantz, ar acorda Israelului controlul deplin asupra aşezărilor şi capitalei sale nedivizate de la Ierusalim.
„Dacă ei sunt realmente pregătiţi să facă pace cu statul evreu”, a spus Netanyahu, „Israelul va fi acolo. Israelul va fi gata să negocieze pacea imediat”.
Trump a spus că SUA vor recunoaşte suveranitatea israeliană asupra oricărui teritoriu despre care „viziunea mea prevede că face parte din statul Israel” şi vor cere palestinienilor să recunoască Israelul ca stat evreiesc şi să fie de acord cu reglementarea problemei refugiaţilor din afara Israelului.
Planul prevede de asemenea un stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est.
În cadrul planului, Trump va dezvălui o hartă care delimitează frontierele de stat israeliene şi palestiniene. El a spus că harta va arăta clar „sacrificiile teritoriale pe care Israelul este dispus să le facă pentru pace”.
Trump a spus că planul va acorda „teritorii mai mult decât duble palestinienilor… Niciun palestinian nu va fi dezrădăcinat din casa sa”.
În plus, el a spus că deşi Israelul va păstra controlul asupra Ierusalimului, statu-quo-ul de la Muntele Templului va rămâne şi Israelul va conlucra cu Iordania pentru ca toţi musulmanii care vor să se roage la moscheea Al-Aqsa să o poată face.
Preşedintele a spus că, dacă palestinienii optează pentru acceptarea planului, acest nou stat palestinian va beneficia de o infuzie de aproximativ 50 de miliarde de dolari.
„Sunt multe ţări care vor să participe la asta”, a spus el. „Rata sărăciei palestiniene va fi redusă la jumătate şi PIB-ul lor se va dubla şi tripla”. Apoi el a făcut apel la „pace şi prosperitate pentru poporul palestinian”.
Trump a apropiat inamicii istorici din această regiune şi măsurile lui promovează normalizarea relaţiilor dintre Israel şi vecinii săi. La recepţia de miercuri vor fi prezenţi ambasadori din Emiratele Arabe Unite, Oman şi Bahrein.
Prezenţa lor la ceremonia de prezentare a planului a fost considerată un pas relevant şi un semn că aceste ţări susţin planul care a fost denunţat de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.
Totuşi, Trump a notat că planul va „face mult pentru palestinieni, altfel nu ar fi corect”.
Dar, a spus el, tranziţia la soluţia celor două state nu va prezenta „riscuri de securitate sporite pentru statul Israel, de niciun fel.”
„Pacea necesită compromis, dar noi nu vom cere niciodată Israelului să-şi compromită propria sa securitate”, a continuat el.
Concret, planul prevede un stat palestinian demilitarizat care să trăiască în pace alături de Israel, în care Israelul să-şi păstreze responsabilitatea pentru securitatea regiunii din vestul râului Iordan. Conform viziunii lui Trump, cu timpul, palestinienii vor conlucra cu SUA şi cu Israelul pentru a-şi asuma mai multă responsabilitate în domeniul securităţii.
În discursul său, Netanyahu a spus că este de acord cu negocierea păcii cu palestinienii pe baza planului de pace al lui Trump. Premierul a remarcat mai multe motive de bază, spunând că în loc să „vorbească despre securitatea Israelului”, preşedintele „recunoaşte că Israelul trebuie să aibă suveranitate în locurile care permit Israelului să se apere prin forţe proprii”.
„Prea mult timp, inima Israelului a fost calificată în mod scandalos drept teritorii ocupate ilegal”, a continuat Netanyahu. „Astăzi, dle preşedinte, dvs contraziceţi această mare minciună. Recunoaşteţi suveranitatea Israelului asupra tuturor comunităţilor evreieşti din Iudeea şi Samaria – mari şi mici deopotrivă.”
Israelul a fost de acord cu o îngheţare pe patru ani a teritoriilor pentru a asigura posibilitatea unei soluţii a celor două state.
În acelaşi timp, Israelul îşi va aplica imediat suveranitatea asupra Văii Iordanului şi altor zone pe care planul le recunoaşte ca fiind israeliene.
Les echos: Palestinienii, marii absenți ai planului de pace american
Organizațiile palestiniene consideră că în planul de pace american nu se regăsește niciuna din revendicările lor, și deci refuză planul de pace în întregime. Ele cer comunității internaționale să îl boicoteze și așteaptă o reacție fermă din partea țărilor arabe, transmite Les Echos, citată de Rador.
Mahmud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, a refuzat în ultimele luni să discute planul cu președintele american după ce a văzut în text elemente care i se par strigător de favorabile statului Israel. Pentru OEP, planul încalcă toate liniile roșii, deoarece preconizează anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania, precum și a văii Iordanului (adică o treime din Cisiordania), fără a preconiza măcar formal crearea unui stat palestinian.
Premierul palestinian, Mohammed Shtayyeh, a subliniat luni că drepturile palestinienilor «nu sunt de vânzare», aluzie la singurul gest în favoarea lor, un plan de investiții de 50 de miliarde de dolari din fonduri saudite. «Acest plan vizează protejarea lui Trump de destituire și protejarea lui Netanyahu de condamnare», a declarat acesta. «Nu este un plan de pace pentru Orientul Mijlociu».
Reprezentantul Autorității Palestiniene în Marea Britanie, Hussam Zomlot, a calificat planul drept «un regim de apartheid».
«Nu vor exista discuții cu americanii atâta timp cât ei nu vor recunoaște soluția celor două state», adică un stat palestinian viabil alături de Israel, a indicat un responsabil palestinian, sub acoperirea anonimatului. Liderii palestinieni au tăiat orice acord formal cu Casa Albă de când Donald Trump a recunoscut, în decembrie 2017, Ierusalimul ca fiind capitala statului Israel, în vreme ce palestinienii speră să facă din Ierusalimul de Est – sector al Orașului Sfânt ocupat și anexat în 1980 de către Israel în contradicție cu rezoluțiile ONU – capitala statului la care aspiră.
Palestinienii au apelat la comunitatea internațională să boicoteze planul și, semn rarisim de unitate, mișcarea islamistă Hamas a acceptat, marți, o reuniune de urgență consacrată planului împreună cu mișcarea Fatah a lui Mahmud Abbas, deși cele două organizații sunt vechi rivale și chiar s-au înfruntat militar în 2006-2011 pentru controlul fâșiei Gaza. Hamas controlează de atunci această enclavă de două milioane de locuitori.
Mii de manifestanți au protestat marți împotriva planului Trump la Gaza, precum și la Nabluz și Ramallah, în Cisiordania.
Palestinienii trebuie de asemenea să aibă discuții cu responsabilii statelor arabe pentru a formaliza reacțiile fiecăruia la acest proiect. Există riscul unor susțineri de formă, deoarece Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Oman au inițiat o apropiere de Israel în fața inamicului comun, Iranul.
Sursa: The Jerusalem Post/ Les Echos/ Rador/ Traducerea: Adriana Buzoianu, Andrei Suba
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii