G4Media.ro

Pădurarii vor fi înarmați și vor primi cinci salarii compensatorii la ieșirea…

Pădurarii vor fi înarmați și vor primi cinci salarii compensatorii la ieșirea la pensie. Decizia vine pe fondul crimelor și agresiunilor comise împotriva mai multor pădurari în ultima perioadă

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a decis miercuri, cu unanimitate de voturi (232 de voturi), ca personalul silvic cu atribuţii de pază să fie dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal, amendând astfel un proiect de lege privind modificarea statutului personalului silvic inițiat de PSD și ALDE.

Una dintre modificări prevede că „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor”.

O altă modificare menţionează că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

Decizia Parlamentului vine pe fondul creșterii alarmate, în ultimii cinci ani, a agresiunilor împotriva pădurarilor.

Potrivit Romsilva, de la începutul acestui an s-au înregistrat 16 agresiuni asupra personalului silvic care asigură paza fondului forestier, iar între 2014 şi 2018 au avut loc alte 168 de astfel de atacuri, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Masuri proaste, facute pe jumatate.

    Armata trebuie adusa si pusa sa pazeasca padurile, e nevoie de soldati antrenati, nu amatori.

    • comentariu de cocalar prost….

    • @asistat
      Are dreptate in principiu. Nu-i de ajuns sa le dai arme letale.
      Trebuie si un antrenament specific si o selectie. Nu trebuie sa fie miltari, dar trebuie sa fie instruiti si motivati. Poate ca nu toti cei de acum fac fata la o astfel de presiune.
      Padurar nu inseamna sa te plimbi prin padure si sa fluieri doine.
      Nu trebuie sa se incurce in pusca dar nici sa omoare oameni nevinovati, dintr-o sperietura.

    • Da, sigur, ca de aia avem armata de profesionisti, ca sa pazeasca padurea, nu? Sa-i antrenze cum trebuie pe padurari, ca sa poata sa-si faca bine treaba. Ca rangerii americanilor, de exemplu. Dar aia inseamna sa dispara burtosii si cei fara prea multa minte, ca altfel, daca le dau si arme letale, va fi mai rau. Teste psihologice cum trebuie, in care sa arate cum rezolva situatiile limita, pregatire suficienta si adecvata, si apoi va merge treaba.

  2. Un pas in directia buna dar nu de ajuns. Padurarii trebuie antrenati fizic, mental si emotional. Inarmarea cu arme letale si neletale pune aceasta profesie in categoria fortelor armate. Romania are nevoie de ei ca de aer. Fara paduri nu este o optiune. Guvernul trebuie sa legifereze pedepse majore pentru hotii de paduri.

    • Comentariu pertinent. O spune un fost silvicultor care a emigrat în 2002. Nu din motivul comentat, dar bun cunoscător al serviciului de pază a pădurii.

    • Deci tot mai simplu să trimiți niște militari.

    • @Marian
      Tot n-ai inteles.
      Armata nu-i politie. Nu are treaba cu infractorii.
      Fiecare trebuie sa faca treaba pentru care este pregatit si respectiv sa fie pregatit pentru treaba pe care s-a angajat sa o faca.

    • Inceputul este bun, sa nu uitam ca aici avem probleme foarte mari structurale, dar si de mentalitate in zona asta.

      Important este, ca padurarii care isi fac jobul serios, sa fie protejati si dotati corespunzator.

      Reforma mare nu se poate face peste noapte, aici trebuie o legislatie moderna si bine gandita in favoarea protejarii padurilor, dar si al mediului.

    • Un pas in directia buna numai pentru naivi, pentru cei care nu cunosc cum stau lucrurile cu adevarat. De fapt padurarii sint agentii principali ai mafiotilor care barbieresc padurile Romaniei. Cazurile de padurari batuti sau chiar omoriti sint, de cele mai multe ori, rezultatele confruntarilor dintre mafiotii autorizati si concurenta.

  3. Atat?
    Cursuri pentru folosirea armei?
    Teste psihologice periodice?

  4. Pai, hai s-o punem repede de-o dictatura militara, ce-o mai lungim cu democratia?
    De hoti se ocupa politia, nu armata.

  5. @Inapasevedeinvers care e problema ca se implica armata, atata timp cat e o problema de siguranta nationala? ai impresia ca padurarii nu sunt mana in mana cu hotii?
    sau esti si tu unul de-al lor care se simte amenintat ca nu mai poate fura? in Romania tebuie implicata armata! nici politia nici padurarii nu sunt cababili sa apere padurea.. altfel nu am mai vorbi acum aici.

  6. Sa se mărească schema la jandarmerie cu o noua structura de paza a pădurilor cum au făcut și cu paza conductelor de produse petroliere.
    Ce va face un pădurar singur într-o altercație cu mai mulți hoți de lemne… Chiar și înarmat??
    Va păți ce au pățit și polițiștii de la Vâlcea…
    Paza cu jandarmi silvici… În echipe de 3-4 luptători.. ?

    • Asta da, mai degraba. Jandarmii pot sa fie detasati pe langa padurari, cu pregatire speciala.
      Lasati armata sa fie armata.

    • Nu stiu daca trebuie trupe separate de Jandarmeriei pentru paza pădurii sau trebuie patrulat in coordonare, însă ar fi foarte important ca acești padurari înarmați sa primească mijloace cu care să poată comunica cu centrele de coordonare ale Jandarmeriei care se ocupă de zona lor – adică nu telefoane mobile ca sunt multi coclauri unde nu e semnal … Tetra ceva, sau ce au Jandarmii.

  7. Asa cum exista jandarmii montani pe la partii de schi de ce naiba nu infiinteaza departamentul forestier la jandarmerie? Cred ca si padurarul n ar mai putea face anumite combinatii cu unul sau doi jandarmi de fata…ms

  8. Intrebare(pare stupida) : Se aplica si celor deja iesiti la pensie ? … Ar trebui … In Romania orice-i posibil.

  9. Armata are alta misiune decat sa pazeasca padurile zi de zi.
    @Oarecare: cand nu ai argumente te repezi cu insulte.
    Faptul ca vrei sa folosesti armata impotriva populatiei este foarte grav. Vorbiti aiurea, de parca armata ar trebui sa va stearga si la …
    Daca sunt angajati oameni cu pregatire corespunzatoare pot fi mai eficienti decat armata.
    De cate efective crezi ca ar fi nevoie pentru apararea padurilor? din ce arma si cu ce instructaj si armament specific?
    Padurarii sunt de regula localnici / sau ar trebui sa fie / si cunosc (sau ar trebui / toate coclaurile si padurea cu toate ale ei. Faptul ca nu exista o conducere competenta la nivelul lor de comanda nu justifica implicarea armatei ci reorganizarea cu oameni competenti si eliminarea celor corupti.
    Daca aduci din armata (probabil dilibau, sau care?) oameni de care te poti lipsi din sistemul actual de aparare iti da siguranta ca ei vor fi incoruptibili?
    Spun doar ca e un lucru fara sens si o atingere grava la principiile pe care este formata armata.

  10. Multumesc tovarasa monica pentru lectia de patriotism socialist dar eu nu mai vreau sa vad armata pusa la muncile campului si nici sa fie scoasa pe strada ca mijloc de presiune.
    Apararea resurselor naturale nu se face cu armata si punct.
    Daca ai dovada ca „politia si jandarmeria nu au reputatie de forte corecte, ci mai degraba corupte” atunci da-i afara pe toti si inlocuieste-i cu oameni orecti, nu infiinta un nou organ de represiune, care va urma, in aceleasi conditii, aceeasi cale.
    Nici armata nu este scutita din oficiu de astfel de suspiciuni; vezi schimburile de terenuri din care s-a imbogatit nea GigiBecali.
    Si, vorbim acolo despre ditamai generalii, care au jurat sa apere pamantul tarii, nu ca sa-l dea la schimb.

  11. Poate ca unii padurari si-au facut treaba dar judecand dupa volumul de lemn furat tind sa cred ca vor folosi pustile din dotare ca sa le pazeasca spatele celor care fura consimtit. Acele salarii compensatorii care se dau neconditionat prin lege par mai mult o forma de mita, ar trebui sa se dea bonus de performanta acolo unde fenomenul taierilor incetineste vizibil. Atunci cand are informatii despre un furt de lemne si intentioneaza sa organizeze flagrant ar fi logic sa nu se duca de unul singur ci sa ceara suport de la politie sau chiar trupele speciale. Pana la urma, rolul padurarului este de a depista noile trasee ale lemnului furat, eventual de a anticipa urmatoarele miscari ale hotilor si nu de a se lupa singur cu ei.

  12. lege facuta de hoti imbecili!
    padurarul ala a fost impuscat in cap cu propria arma si n-a apucat pensia!
    deci legea care prevede inarmarea si pomeni la pensie nu l-ar fi ajutat cu nimic!

  13. Unii padurari care au „facut” treaba buna in ultimii 29 ani, vor iesi la pensie si va trebui sa fie cumva „recompensati”.
    Unii militari au iesit la pensie dupa varsta de 45 de ani. Trebuiau „recompensati” cu pensie pe viata plus cazari ieftine, mese ieftine, in aproape toate orasele ca dee…a fost militar si a dus razboaie grele (gen revolutia din ’89). Cine-a tras in noi dupa …”22″? Off mama lor de masa votanta…

  14. Armata nu poate fi utilizata in chestiuni interne, e scris si in lege daca nu ma insel. Exista jandarmerie, politie pentru asta. Si nu e nevoie de patrulare continua cind exista sateliti, e nevoie doar de vointa politica pentru a proteja padurile. PSD-acii au avut vointa politica, vointa politica de a-i proteja pe briganzi.

  15. Buna seara !
    Padurarii au fost inarmati din totdeauna cu arme de serviciu atat letale cat si neletale.Pina in 90 arma de baza era ZB-ul si cele de vanatoare, iar dupa,AKM fara foc automat cat si pistoale cu glont sau cu gaze.In unele judete au fost retrase la ordin iar alta parte din personal renuntase de bunavoie la arme datorita reglementarilor regimului de armelor si munitiilor si prevederile normelor uzului de arma care sunt stufoase si interpretabile.
    Daca va informati,liceele silvice de prestigiu functionau intr-un regim semimilitarizat (uniforma,plantoane,sectoare,inviorare,trageri,probe sportive,raport la inceputul orei,bilet de invoire si altele)nu mai zic de nivelul de pregatire si promovabilitate.
    In zilele noastre,bineinteles ca si calitatea profesionala a tuturor meseriilor a scazut in toate domeniile si bineinteles si in silvicultura datorita fabricilor de diplome care a infestat toate domeniile la toate nivelurile.Mai intervine si intelegerea proasta a democratiei si nivelul de educatie a tinerei generatii care lasa de dorit.
    Despre jaful din paduri nu se spune o vorba despre detinatorul acestora.Padurile statului administrate de RNP sunt intacte, fenomenul taierilor ilegale fiind infim.Aici padurea se conduce dupa prevederile amenajamentelor silvice ce se reinoiesc din 10 in 10 ani.Acestea pot prevede anumite feluri de taieri printre care si taieri rase in functie de specie,varsta si altele.
    Problemele negative mediatizate sunt in paduri cu alti detinatori in care interesul pentru profit imediat primeaza sau unde suprafetele sunt lasate de izbeliste de proprietari sau de mostenitorii acestora.
    ,, Padurarul,, pe care tot il huliti in aceste expuneri,are in primire o anumita suprafata de padure, in functie de expunere si de relief,de care raspunde,justifica sau plateste fiecare arbore taiat ilegal.Personal,lucrez in acest domeniu de cateva zeci de ani.Mi-ar placea sa invit pe cei mai inversunati,care ne desconsiderati si ne improscati cu noroi, sa veniti cu mine o luna de zile, zi de zi,sa vedeti in ce consta aceasta meserie.Nu spun ca e grea sau usoara.E cea care mi-am ales-o si am considerat ca ma reprezinta inca din copilarie.
    -Va astept ! Nu ofer cazare si masa.