G4Media.ro

Paginademedia.ro: Fake News printr-un spot aparent de interes public! 500 de români…

Paginademedia.ro: Fake News printr-un spot aparent de interes public! 500 de români s-ar îmbolnăvi zilnic din cauza pâinii nembalate. Cine e în spate?

Un spot scurt, de câteva secunde, a atras reacția severă a Departamentului pentru Situații de Urgență, dar și a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și a unui patronat din industria de panificație. Un spot care prezintă o realitate în baza unui studiu matematic, cu multe probabilități, scrie paginademedia.ro

„Zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de Covid-19 din cauza consumului de pâine neambalată”, spune spotul, care a rulat, de la sfârșitul lunii decembrie, pe toate posturile de știri din România. Este singurul text care apare pe ecran, însoțit de două nume de instituții (Autoritatea pentru Protecția Consumatorului și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).

Mic, pe ecran, scrie, cu steluță „conform studiului Universității Politehnice București din noiembrie 2020: https//pretuiestecalitatea.ro/raport-covid-19/”

Spotul nu este asumat de niciun producător. Din informațiile Paginademedia.ro, clientul este Asociația Prețuiește Calitatea. Surse din piața media au declarat pentru Paginademedia.ro că în spatele Asociației ar fi unul dintre jucătorii importanți de pe piața de panificație, informație care nu a putut fi confirmată până la ora redactării acestui articol.

Cifra din reclamă a atras reacția DSU, care a cerut posturilor TV să scoată spotul, pentru „manipularea și înșelarea publicului”, dar și a ANPC, care „nu și-a exprimat în niciun fel acordul cu privire la conținutul spotului publicitar” și anunță că a și anunțat CNA. (pozițiile, mai jos).

DSU a acuzat inclusiv forma spotului, care seamănă cu unul de interes public.

Înainte de alte detalii, spotul. De notat că este această captură are titlu informativ, iar numele postului nu contează. clipul a fost pe multe televiziuni (printre care România TV, Antena 3, Digi 24, B1, Realitatea Plus, Antena 1, chiar și pe posturile publice TVR 1 și pe TVR 2):

Reclama a rulat de la sfârșitul lui decembrie, iar cele mai multe posturi au scos-o deja, după reacții. Modul de funcționare al CNA (cu monitorizări mult după ce campaniile rulează) face tardivă și fără efect practic orice decizie a forului (poate decide doar să nu mai fie dat pe post de acum înainte).

Cine este Asociația Prețuiește Calitatea?

Asociația are o pagină de internet, dar la acea adresă este doar studiul Universității Politehnice care stă la baza reclamei. Nimic despre membri, nimic despre activitate. Președinte al Asociației este Adela Nuță, care a înlocuit-o, în noiembrie, pe Grațiela Iordache. În ultimele luni, declarațiile publice ale Asociației sunt legate doar de pâinea ambalată.

Fostul președinte, Grațiela Iordache, a declarat că nu mai este în această funcție din noiembrie și ca atare, nu poate vorbi în numele asociație și nu poate da detalii despre membri sau fondatori.

Contactată de Paginademedia.ro, actualul președinte, Adela Nuță, nu a declarat cine sunt fondatorii Asociației, „din motive de GDPR”. Sunt „date cu interes personal”.

De unde 500 de cazuri de covid pe zi din cauza pâinii?

Paginademedia.ro a consultat studiul care stă la baza acelei cifre. Studiul (extrem de stufos și matematic formulat) cuprinde, de fapt, simulări de scenarii de transmitere a virusului și nu sinteza unor date statistice.

Din studiul care poartă girul Universitatea Politehnică:

„Scopul acestui raport este de a realiza o analiză a modului în care virusul SARS-CoV-2 se transmite în diverse scenarii (cu aplicabilitate în realitate) prin intermediul obiectelor sau suprafețelor, cu accentul pus pe efectele transmiterii sale prin intermediul pânii neambalate”.

Scenariile sunt puse într-un „simulator de interacțiuni”. Sună tehnic, dar așa e în studiu, a implicat „prototiparea unui model de tip Machine Learning – Artificial Intelligence”.

Practic, s-au introdus „scenarii” și probabilități (că se pot infecta sau transmite virusul când pun mâna pe coș, când pun mâna pe pâine, când tușesc lângă stand etc) și a rezultat o serie de „posibilități”. Calculele sunt multe și complicate, vă dăm doar concluzia:

„Simulările efectuate au arătat că, dacă se presupune o rată de transmitere a virusului de 1% (apropiată de valorile reale), numărul de cazuri noi de infecție pentru o populație cu o rată statistică de infectare de 3 la 10.000 ar fi de ordinul a 500 de cazuri noi zilnic pentru un volum de desfacere la nivel național de 4 milioane de pâini pe zi.”

Și, spune chiar studiul: „Rezultatele sunt obținute prin realizarea unei aplicații informatice de tip mașină de învățare, la care au fost modificați parametrii modelului în funcție de anumite scenarii și ipoteze. Rezultatele obținute nu au fost validate prin măsurători fizice și statistice.”

Și atunci de ce această formulă?

„Nu se pot face experimente pe persoane. Adica nu pot fi invitațe cateva sute de persoane sa testeze painea contaminata si ulterior sa se analizeze câte s-au imbolnavit, cate au ajuns la ATI, etc. De aceea s-a folosit un aparat matematic, adică o metodologie clasica in asemenea situații”, explică Adela Nuță, președintele Asociației Prețuiește Calitatea.

Raed Arafat semnalează poziția DSU: Intențiile sunt malițioase

Departamentul pentru Situații de Urgență a sesizat CNA și cerut posturilor TV să sisteze difuzarea spotului până la decizia forului Audiovizual:.

Din documentul semnat de Raed Arafat și consilierul de Stat Andi Manciu:

„Apelăm la dvs cu rugămintea de a ne sprijini în sistarea materialului publicitar până când CNA se va pronuna referitor la legalitatea spotului.

Motivele pentru care am sesizat CNA și penru care apelăm la înțelegerea și susținerea dvs sunt legate de faptul că respectivul spot conține elemente ce au ca scop manipularea și înșelarea publicului, fiind folosite fără acord denumirile unor instituții publice sau guvernamentale precum și studii care nu au fundamentare științifică.

Semnalăm intențiile malițioase care au stat la baza realizării materialului publicitar, întrucât este realizat pentru a produce falsa senzație că a fost realizat de o instituție publică care face o recomandare pe care cetățenii să o respecte.

Acest material publicitar nu este girat sau validat la nivel guvernamental, scopul său fiind exclusiv comercial pentru a genera avantaj unor companii și pierderi altor companii.”

ANPC „nu girează și nu își asumă conținutul spotului”. Numele instituției, folosit abuziv

Reacție și de la Autoritatea Naționață pentru Protecția Consumatorului, care reclamă că numele i-a fost folosit abuziv (în spot apare Autoritatea pentru Protecția Consumatorului, fără „Națională”, ceea ce este cu totul altceva.)

Citește integral pe paginademedia.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. 😱
    Fake News la TV?

  2. Consiliul Concurentei. Parcă aşa-i zice. Cred ca el trebuie sa analizeze cine a scos clipul şi de ce. Cine câştigă, cine pierde.

  3. Dacă este o analiză de risc făcută că la carte valoarea probabilistică ar trebui să se apropie de valorile experimentale.
    Mă îndoiam că ar exista un studiu care sa justifice cheltuirea banilor pe acest spot.
    Dacă acest spot este făcut pentru a determina firmele de panificație să adopte măsuri suplimentare de securitate sanitară, nu poate fi nimic rău.

    • Mda favorizează producătorii de ambalaje pentru pâine… De parca toți când cumpăra painea o pipăie o adulmeca.. Cretini

  4. VELPITAR! wow ce descoperire mare…

    Cine e în spate, auzi ce prostie nesimțită…

    Adică, 4-5 instituții cu mii de angajați și plătiți regește nu reușesc să-și dea seama sau să afle INSTITUȚIONAL cine e în spatele unei reclame care să-i prostească pe neștiutorii de carte/captivii ecranelor. Mda, penibil.

    Hai că acum v-am zis eu. Poate reușiți să faceți ceva. Un kkt eventual.

  5. Faptul ca Politehnica se pricepe la biologie, medicina, etc. ma face sa astept un studiu privind prelucrarea (h)aurului elaborat la Facultatea de Medicina.
    D-nii profesori par sa fi cercetat TOTUL din domeniile lor de activitate, asa ca au luat-o razna pe câmpiile patriei.
    Pe când un studiu despre riscurile tâmpirii datorate lecturii prostiilor?

  6. Da’, @râmil și retardații din laboratorul de la Kișinău, de ce nu comentează/postează aici?
    Unde e spirtul, pardon șprițul, off, nu iese…. Unde e spiritul de echipă , tovărășia aia sovietică de pe vremuri?
    🤔 ?

  7. Bun, am inteles, au simulat matematic, probabilistic si tot tacamul. Dar daca tuseste cineva la raft pe painea ambalata, nu se mai lipeste virusul? Sau cum?

    • Nu, pentru că nu mănânci ambalajul… Dar te poți totuși contamina pe mâini etc. Asta e o scăpare in simulările alea, ar trebui să mai bage niște „posibilități” 🙂

  8. Pot sa pariez ca e vorba de Velpitar. Au avut si mai pe la inceputul pandemiei o reclama la TV cu un mesaj asemanator si au fost obligati sa o dea jos.

  9. De ce numai CNA? Nu e caz penal, n-ar trebui sa se sesizeze procuratura?
    Da, stiu, are sefi debili pe care Stelian Ion nu vrea sa-i schimbe, dar or fi 1-2 procurori cu coloana vertebrala pe-acolo…

  10. Habibbi Arafat, noi vrem sa stim daca stiintific este adevarat, nu daca spotul lezeaza nu stiu ce companii de panificatie. Asta nu ne piveste. Dar, stiintific cred ca exista o doza de realitate aici.

    • Pai, na, exista, teoretic poti lua virusul de pe orice produs (paine ambalata sau neambalata) de pe raftul magazinului…

  11. Velpitar a umblat cu astfel de chestii inca de la inceputul pandemiei pt ca sunt tare suparati pe cota de piata a producatorilor care fac paine ce se coace direct in magazine si pe care cumparatorii o iau calda. ANPC i-a aplicat deja cateva amenzi si le-au interzis cateva spoturi din Martie 2020 pana acum. Acum se pare ca s-au smecherit. Au platit profesorii de la Politehnica sa faca cica un studiu si acum dau spot-ul asta mincinos. O sa-si ia amenda si pt asta. Practici comerciale ilegale.

    Asta e Velpitar. Eu unu’ nu cumpar paine de la ei tocmai din cauza ca stiu ca daca oamenii care conduc acea companie se dedau la astfel de practici atunci sigur nu vor o problema sa minta clientul si pe etichetele ambalajelor si sa nu spuna cat conservanti pun in painile lor, cate E-uri contin samd.

    • Si eu cred asta, parca imi aduc aminte de niste reclame de la velpitar din primavara. Probabil ca au gasit o modalitate in care sa nu fie implicat numele companiei… dar se pare ca nu le merge nici asa

    • Nu e numai asta. Daca te uiti pe eticheta, si asta e valabil pentru toti producatorii mari, continutul piini este intreg tabelul lui Mendeleev. Mult prea multe chimicale. Pâinea trebuie sa ramina o afacere mica, gen brutarii de cartier.

    • @costa

      Nu stiu ce paine cumperi tu. Eu cumpar de la Lidl paine produsa de Lidas si LaLoraine si pe etichetele astora scrie simplu: faina, drojdie, apa. Eu tind sa cred ca nu mint pt ca painea aia e buna cat e proaspata. Daca o lasi pana dimineata e complet uscata iar peste alte 2 zile e si mucegaita. Daca repeti experimentul cu painea de la VelPitar, aia nu pateste nimic de la cate E-uri are in ea. Ca si hamburgerii de la McDonalds.