G4Media.ro

Pâinea şi produsele de panificaţie fabricate şi comercializate de către agenţii economici…

Pâinea şi produsele de panificaţie fabricate şi comercializate de către agenţii economici din România nu reprezintă un vector de transmitere a coronavirsului, afirmă preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase

Reprezentantul ROMPAN, Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase a transmis că pâinea şi produsele de panificaţie fabricate şi comercializate de către agenţii economici din România nu reprezintă un vector de transmitere a coronavirsului.

„Nu trebuie să alarmăm populaţia şi să transmitem informaţii false în ceea ce priveşte transmiterea virusului prin intermediul alimentelor, cu atât mai mult prin intermediul pâinii, un produs prezent pe masa oricărui român. Toate produsele de panificaţie se fabrică cu respectarea tuturor regulilor de siguranţă alimentară, iar la comercializarea produselor de panificaţie ambalate sau neambalate se aplică măsuri suplimentare la locurile de vânzare, în sensul că vânzarea se realizează cu respectarea regulilor de igienă impuse”, a precizat Aurel Popescu pentru Agerpres.

Declaraţia preşedintelui ROMPAN vine în urma apariţiei în spaţiul public a unui studiu potrivit căruia virusul Sars-Cov-2 s-ar putea transmite prin consumul de pâine neambalată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) au transmis că până în prezent nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov 2 s-ar transmite prin consumul de alimente, respectiv prin pâine.

În acest context, ROMPAN solicită celor de la Universitatea din Bucureşti care au prezentat astfel de informaţii să retragă ceea ce au comunicat în prezent şi să precizeze că sunt nişte rezultate parţiale, care nu sunt validate de către OMS sau de către EFSA.

„Deşi rezultatele studiului au fost parţiale şi nevalidate, acestea au fost făcute publice fără nici un fel de responsabilitate faţă de populaţie şi faţă de întreaga industrie de panificaţie. Studii de acest gen trebuie să fie realizate de către specialiştii în domeniu, rezultatele să fie asumate, avizate şi validate de către autorităţile competente. Simplul fapt că pe o suprafaţă de plastic poate să ajungă pe cale virală virusul Sars-Cov-2 nu este suficient ca acesta să se transmită, el trebuie să fie viabil şi să aibă un anumit suport de multiplicare. Coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ele au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica”, a subliniat Popescu.

De asemenea, preşedintele ROMPAN consideră că apariţia unor astfel de informaţii „total neadevărate” ridică suspiciuni că ar exista şi alte interese legate de creşterea vânzărilor de pâine ambalată şi în special a produselor de panificaţie din import.

„Pâinea este un aliment de bază şi este de neacceptat să fie pusă în contexte negative care produc neîncredere şi panică în rândul populaţiei. Eforturile care s-au făcut în domeniul alimentar, inclusiv în panificaţie, pentru garantarea siguranţei, au fost uriaşe şi vor rămâne în continuare la acelaşi nivel – de la producători, până la comercianţi. Respectarea măsurilor de igienă şi siguranţă alimentară atât în rândul producătorilor, al distribuitorilor, al vânzătorilor şi al consumatorilor este principala cale de a reduce riscul de contaminare. Este de datoria noastră ca reprezentanţi ai industriei de panificaţie din România să asiguram populaţia că astfel de zvonuri nu sunt adevărate. Mai mult de atât avem suspiciunea că sunt alte interese prin comunicarea acestor ştiri total neadevărate, pentru a beneficia astfel de creşterea vânzărilor de pâine ambalată şi în special a produselor de panificaţie din import”, a subliniat preşedintele ROMPAN.

În urmă cu puţin timp a reacţionat şi directorul general al Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, care a afirmat, la rândul său, că nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, iar rezultatele preliminare ale studiului prezentat de Universitatea din Bucureşti contrazic declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

De asemenea, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis sâmbătă într-un comunicat că nu există informaţii disponibile privind prezenţa şi supravieţuirea pe alimente a virusului Sars-Cov 2, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor, COVID-19 fiind o boală respiratorie.

Sursa Foto: pâine/pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Nu-mi doresc copii si familie.

    sa fie haituiti 🙂

    Asa cum ma haituiesc pe mine.

    🙂 🙂 🙂

  2. Toata mizeria asta cu painea e finantata pe bani grei de VelPitar. Au inceput chiar imediat dupa ce a aparut pandemia cu un clip publicitar pe televiziuni in care unu’ stranuta pe paini in fabrica si se laudau ca numai ei vind paine igienica pt ca e ambalata.

    Dupa CNA a interzis acel clip la sesizarea altor producatori de paine acum VelPitar a schimbat tactica. L-a platit pe profesorul ala universitar de la Universitatea Bucuresti pt un asa-zis studiu si ala a iesit in presa pe televiziuni si in online sa spuna ca virusul si painea neabalata si bla bla bla.

    I mean, care sunt sansele ca la Carrefour, Auchan, Lidl, Kaufland, Profi, Mega si alte magazine dupa ce painea este scoasa din cuptoare (de la 200 de grade – deci fara niciun virus) si asezata pe rafturi, ca ea sa fie contaminata. Trebuiesc 2 lucruri: 1. un infectat sa puna mana pe paine – apropo, infectatii de SarsCOV2 sunt rari prin supermarketuri. Uitati-va pe statisticile de pe judete. Si 2. Infectatul sa nu ia painea aia pt el ci s-o reaseze in raft si deci alt client sa vina mai tarziu sa ia painea respectiva.

    Inca un lucru de mentionat: Oamenii tre sa poarte manusi sau clesti cand iau painea din raft, dar ok, sa zicem ca in rare ocazii unii nu o fac. Cati din aia au si COVID sa ne spuna Univ. Bucuresti si VelPitar. Si cati pun painea atinsa prima innapoi in raft? Care e probabilitatea?

    • ” Oamenii tre sa poarte manusi sau clesti cand iau painea din raft, …”
      Glumesti!?
      Daca nu stii, informeaza-te, Romanii sunt pe ultimul loc in UE la consum de sapun, detergenti, pasta de dinti, DECI Igiena nu e deloc punctul lor forte iar in magazinele de care vorbesti FOARTE putini folosesc clestii, majoritatea iau DIRECT cu mana produsele de patiserie sau panificatie, ma ingrozesc cand vad la Lidl cum branzoaicele cu barnza si stafide (care neplac foarte mult, dar NU cumparam de frica!) sunt atinse DIRECT cu mana, NU sta nici dracu’ sa foloseasca Clestele!
      Si asa fac mandrii romani si cu painea si cu TOATE Produsele NEambalate, le pipaie si ALEG dupa ce si-au pus mizeria de pe maini pe cat mai multe produse!
      Romania e campioana UE la Bolnavi de Hepatita A, „boala mainilor murdare”, la Hepatitele B si C, asa ca lasa-ma cu teoriile tale!
      Produsele AMBALATE ne feresc de Bacteriile si Virusii care se transmit prin atingerea cu mainille murdare, purtatoare de astfel de microbi si bacterii si Virusi periculosi!
      Ai auzit de PREVENTIE si de RISC, eu prefer produsele AMBALATE decat sa consum un produs pe care un mandru roman infectat si-a pus amprentele murdare!
      Mai citeste!!!!

    • A-propos, de acel Clip al VELPITAR cu painea ambalata, poti sa imi spui DE CE l-a INTERZIS CANul?!
      Ce LEGE au incalcat cei de la VELPITAR, ca sa-i amendeze?!
      Te rog sa specifici clar, sa stim si noi, nestiutorii!!
      O amenda se emite cand e incalcata o lege, iar CNA da amenzi cand se incalca Legea audiovizualului nr 504/2002!
      Ce articol din aceasta Lege a incalcat VELPITAR?!

      In opinia mea, Painea NEAMBALATA ar trebui INTERZISA, e transmitator de BOLI, de Hepatita, mai ales, e numita Boala mainilor murdare!
      Uita-te in toate supermarketurile cum mandrii romani NU folosesc Clestele de paine pentru a ALEGE si a pune in punga diferite produse de patiserie, tot cu manile murdare prefera oamenii sa le puna!
      E greu de inteles?!!!

      Am vazut la Discovery Channel emisiunea „How It’s Made”, adica „Cum se fabrica” si la TOATE Produsele Alimentare IDEEA pe care o accentua Producatorul respectiv era ca Produsul respectiv NU vine in contact DIRECT cu Muncitorii, adica NU exista RISC de Contaminare de la cei care lucreaza, totul era Automatizat, la final aparea Painea Ambalata si pusa in sistemele de transport la clienti!
      Painea nu era atinsa de OM!
      Si tu iei apararea painii(si a produselor) NEAMBALATE atinse de mandrii romani intr-o veselie, cu mainile MURDARE!

    • @Elena
      – Ai vreo statistica din care sa reiasa cat de rari sunt bolnavii de COVID-19 prin supermarketuri?
      – Oamenii de obicei isi aleg painea care le convine, iar asta presupune sa atinga si alte paini din acel container/raft.
      – Cumparatorul care contamineaza o paine nu trebuie neaparat sa fie bolnav de COVID. E probabil ca mainile sale au atins deja o multime de alte produse din diverse sectiuni ale supermarketului pana in acel moment. Daca unul din ele a fost contaminat si apoi atinge painea, nu-ti doresc sa ajungi sa mananci din ea.
      – Angajatii care manipuleaza painea pe tot traseul ei din cuptor pana pe raftul din supermarket nu sunt deloc imuni nici la COVID, nici la alte boli transmisibile prin diverse secretii corporale (stropi de tuse, stranut) sau pe cale fecal-orala (da, exista ajgajati care nu se spala pe maini dupa ce ies de la WC – mai tii minte scandaluli laptelui infestat de acum cativa ani?)
      – Dupa ce e luata de pe raft, painea ajunge intr-un cos care a mai fost folosit si de altii. Apoi, tot in stare dezambalata, ajunge pe o banda la casa de marcat. O sa spui ca aceste suprafete sun dezinfectate periodic, doar ca o dezinfectie de efect e un proces mult mai complex decat cel facut de angajatii din supermarketuri.
      – Ultima oprire a painii dezambalate e in mainile casierei, prin care trec mii de produse zilnic. Un singur produs contaminat va contamina manusile casierei, cu care va continua sa atinga produsele altor clienti.

      Vestea buna e ca odata ajuns pe obiecte, virusul rezista doar un timp limitat in conditii ambientale obisnuite. Problema e ca acest timp variaza de la cateva ore pana la o saptamana (unii zic chiar 9 zile), iar un om de rand nu poate spune cu certitudine cat rezista intr-un caz concret.

      Mai mult, in frigider si pe produsele de acolo rezista chiar 4 saptamani (apropos de frigiderul de acasa dar si de vitrinele frigorifice din supermarketuri). In congelator, un virus din familia coronavirusilor ramane viabil 2 ani (sau pana cand aparatul frigorific se opreste pentru dezinfectare)! Asa ca nu doar painea e afectata.

      Chiar si asa, principala cale de transmitere Sars-cov-2 ramane cea aeriana.