Pakistan: Shehbaz Sharif a fost ales prim-ministru, într-o sesiune parlamentară boicotată de opoziție
Shehbaz Sharif a fost ales luni prim-ministru al Pakistanului în cadrul unei sesiuni a Adunării Naționale boicotate de opoziție, dar este puțin probabil ca tulburările politice din această țară cu 220 de milioane de locuitori să fi luat sfârșit, în condițiile în care Imran Khan nu intenționează să abandoneze lupta, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.
Liderul în vârstă de 70 de ani al Ligii Musulmane din Pakistan (PML-N), care este fratele mai mic al lui Nawaz Sharif, a primit 174 de voturi dintr-un total de 342 de locuri în Parlament.
El îi succede dlui Khan, în vârstă de 69 de ani, la conducerea republicii islamice. Fostul star al cricketului, ales în 2018, a fost demis duminică printr-o moțiune de cenzură, o premieră în istoria țării.
Sesiunea de luni a fost boicotată de marea majoritate a deputaților din partidul lui Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI, Mișcarea pentru Justiție din Pakistan), care și-au anunțat și ei demisia din adunare, la fel ca și fostul prim-ministru.
„Allah a salvat Pakistanul astăzi, datorită rugăciunilor a milioane de pakistanezi”, a declarat noul lider.
Sharif a primit sprijinul unei coaliții eterogene, care include, de asemenea, Partidul Popular Pakistanez (PPP) al lui Bilawal Bhutto Zardari, fiul fostului prim-ministru Benazir Bhutto, care a fost asasinată în 2007, și micul partid religios conservator Jamiat Ulema-e-Islam (JUI-F) al lui Maulana Fazlur Rehman.
PML-N și PPP, două partide bazate pe dinastii familiale, au dominat politica națională timp de decenii, împărțind puterea în perioadele în care țara, independentă din 1947, nu se afla sub regim militar.
Rămâne de văzut cum vor reuși să guverneze împreună acești doi rivali de lungă durată, care și-au unit forțele cu unicul scop de a-l răsturna pe Imran Khan.
„Istoria arată că nu există o convergență ideologică între ei”, a avertizat fostul ministru de externe Shah Mehmood Qureshi, care a fost candidatul PTI pentru funcția de prim-ministru, dar nu a reușit să obțină niciun vot. El a denunțat un „proces ilegitim”, înainte de a părăsi sala împreună cu aliații săi, înainte de vot.
Shehbaz Sharif este văzut ca fiind mai puțin carismatic decât fratele său Nawaz, dar și mai puțin rigid și mai dispus să facă compromisurile necesare pentru a rămâne la putere.
Acesta era considerat liderul opoziției cel mai acceptabil pentru armată, care rămâne cheia puterii politice într-o țară care a petrecut mai mult de trei decenii sub conducere militară.
La fel ca Nawaz, care a fost destituit în 2017 pentru presupuse fapte de corupție și încarcerat, apoi eliberat doi ani mai târziu din motive medicale și care de atunci trăiește în exil în Marea Britanie, Shehbaz Sharif a fost acuzat și el de mită și corupție. A fost arestat și încarcerat în septembrie 2020, dar a fost eliberat pe cauțiune aproape șase luni mai târziu. Procesul său este încă în curs de desfășurare.
Deteriorarea situației de securitate, cu atacuri tot mai dese din partea Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), talibanii pakistanezi, va fi, de asemenea, una dintre principalele sale preocupări.
El va trebui să decidă ce strategie să adopte în ceea ce privește calendarul electoral pentru următoarele alegeri parlamentare, care ar trebui să aibă loc până în octombrie 2023.
Imran Khan a afirmat în repetate rânduri că este victima unei „schimbări de regim” orchestrate de SUA din cauza criticilor sale la adresa politicii americane în Irak și Afganistan.
Khan, care intenționează să mobilizeze populația, a promis săptămâna trecută că nu va accepta niciodată „acest guvern de import”.
Shehbaz Sharif s-a angajat luni să lanseze o anchetă parlamentară asupra acuzațiilor și să demisioneze imediat „dacă se vor prezenta dovezi” împotriva coaliției sale.
Mulți pakistanezi, care în 2018 i-au dat votul lui Khan pentru că a denunțat corupția elitelor simbolizată de PML-N și PPP, rămân sensibili la acest discurs și sunt îngrijorați de revenirea în grație a celor două partide istorice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu