G4Media.ro

Pakistanul desfășoară Armata în capitală și în două regiuni, după protestele violente…

Sursa foto: Imran Khan . Twitter

Pakistanul desfășoară Armata în capitală și în două regiuni, după protestele violente generate de arestarea fostului premier Khan

Soldați au fost desfășurați joi în capitala Pakistanului, unde arestarea fostului premier Imran Khan în urmă cu două zile a provocat proteste violente ale susținătorilor săi, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Khan, în vârstă de 70 de ani, care a fost demis în aprilie 2022, dar care rămâne popular și speră să revină curând la putere, a fost arestat preventiv miercuri pentru opt zile de către un tribunal special din Islamabad, sub acuzația de corupție.

El a fost reținut marți după luni de criză politică în care a sfidat tot mai deschis puternica armată.

Arestarea fostului star de cricket a stârnit indignarea susținătorilor partidului său, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI, Mișcarea pakistaneză pentru justiție), care au intrat în conflict cu forțele de securitate.

Într-un gest rar întâlnit în Pakistan, aceștia au atacat simboluri ale puterii militare, acuzând armata că a ajutat la înlăturarea lui Khan de la putere, lucru pe care armata îl contestă.

„Dacă ei cred că arestarea lui Imran Khan ne va demoraliza, se înșeală amarnic”, a declarat unul dintre susținătorii săi, Niaz Ali, în orașul Peshawar din nord-vestul țării.

„Suntem alături de Imran Khan și îl vom susține până la moarte”, a adăugat el.

Cel puțin șapte oficiali de rang înalt ai PTI au fost arestați. Aceștia sunt acuzați că au orchestrat violențele, a declarat joi dimineață poliția din Islamabad.

Guvernul a dat undă verde miercuri să trimită soldați în capitală și în două provincii, inclusiv în Punjab (centru-est), cea mai populată din Pakistan, pentru a restabili calmul.

Agravarea crizei

Poliția din Islamabad a confirmat joi că trupele au fost de atunci poziționate în „zona roșie” a capitalei, care găzduiește instituții guvernamentale cheie.

Cel puțin șase persoane au murit în incidente legate de proteste, potrivit poliției și spitalelor.

Sute de polițiști au fost răniți în confruntările din întreaga țară, iar peste 2.000 de protestatari au fost arestați, în principal în provinciile nord-vestice Punjab și Khyber Pakhtunkhwa, a declarat poliția.

Autoritățile au tăiat internetul mobil și au restricționat accesul la rețelele de socializare precum Twitter, Facebook și YouTube, a anunțat Autoritatea pentru Telecomunicații din Pakistan.

De asemenea, acestea au ordonat închiderea școlilor din întreaga țară. Examenele de sfârșit de an au fost suspendate.

Arestarea lui Khan a fost făcută la cererea Biroului Național Anticorupție (NAB).

El este „bine dispus”, dar a fost lovit la ceafă și la picior când a fost arestat, a declarat miercuri avocatul PTI Sher Afzal Marwat.

Ultimele evoluții marchează o escaladare dramatică a unei crize care se pregătește încă de la răsturnarea lui Khan. Acesta a fost înlăturat din funcție printr-un vot de neîncredere, după ce a pierdut sprijinul armatei, care îl sprijinea discret de când a venit la putere în 2018.

Khan a organizat apoi o serie de mitinguri de amploare pentru a face presiuni asupra guvernului să organizeze alegeri anticipate înainte de termenul limită din octombrie, într-o țară care se confruntă, de asemenea, cu o criză economică severă.

„Extremă reținere”

De asemenea, el s-a lansat în diatribe din ce în ce mai virulente împotriva succesorului său, Shehbaz Sharif, și a establishmentului militar.

Armata exercită o influență politică considerabilă în Pakistan. Aceasta a organizat cel puțin trei lovituri de stat de la independența din 1947 și a deținut puterea timp de peste trei decenii.

Dar criticile directe la adresa armatei sunt rare, deoarece sunt considerate o linie roșie care nu trebuie depășită, pentru a nu intra în vizorul aparatului de securitate.

Khan se confruntă cu zeci de procese în instanță, pe care le denunță ca fiind o încercare a guvernului și a armatei de a împiedica revenirea sa la putere.

Arestarea sa a avut loc la scurt timp după ce, în weekend, el a reînnoit acuzațiile potrivit cărora un ofițer superior ar fi complotat pentru a-l asasina la un miting electoral din noiembrie, când a fost împușcat în picior.

El nu a furnizat nicio dovadă pentru acuzațiile sale, care au fost imediat denunțate ca fiind „fabricate și rău intenționate” de către armată.

Miercuri, armata a avertizat că a dat dovadă până acum de „extremă reținere și a amenințat cu o „reacție puternică” față de oricine ar ataca instalații militare și guvernamentale.

Marți, puterile occidentale au făcut apel la respectarea regulilor unei democrații pașnice. Miercuri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat autoritățile să „respecte” statul de drept și a făcut apel la dezescaladare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...