“Pakistanul nu are dreptul să solicite un guvern incluziv” prim ministrul Imran Khan pus la punct de talibani
Liderul taliban Mohammad Mobeen, a declarat duminică la Ariana TV din Afganistan într-o dezbatere: “Nu acordăm nimănui dreptul de a cere un guvern incluziv. Guvernul incluziv înseamnă că vecinii își au reprezentanții și spionii în sistem? Sistemul nostru este incluziv, chiar dacă cuiva îi place sau nu. Avem libertate. La fel cum Pakistanul își decide propriul sistem, și noi avem dreptul să avem propriul nostru sistem ”, a adăugat el.
La fel ca Mobeen, mai mulți lideri talibani au declarat anterior că actualul lor guvern este unul incluziv, deoarece tadjicii și uzbecii fac parte din cabinet și că mai mulți alții vor fi incluși ulterior.
Guvernul talibanilor nu a comentat oficial remarcile prim-ministrului Pakistanului, Imran Khan, care spunea că a deschis negocieri cu talibanii pentru un guvern incluziv, care să includă și tadjici, hazara și uzbeci. Guvernul de la Islamabad i-a sprijinit în permanență pe talibani care sunt în majoritate etnici Pashtu, o etnie bazată în sudul și estul țării, ca și peste frontieră în Pakistan.
Declarația lui Mobeen este un indiciu solid că talibanii nu au de gând să accepte apelurile internaționale pentru un astfel de guvern. Talibanii insistă asupra faptului că guvernul lor include reprezentanții altor etnii.
Viceprim-ministrul Abdul Salam Hanafi, un uzbec, șeful Statului Major al Armatei, Qari Fasihuddin Makhdoom precum și Qari Din Mohammad Hanif, ambii tadjici, sunt membri ai cabinetului. Nu există însă nicio reprezentare a comunității Hazara. Talibanii descriu cabinetul drept incluziv, cu toate acestea, în afara Afganistanului această declarație a talibanilor nu este acceptată.
Sâmbătă, prim-ministrul Imran Khan a scris pe Twitter că, după întâlniri la Dușanbe, capitala Tadjikistanului, cu liderii vecinilor Afganistanului și, în special, o discuție îndelungată cu președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, el a inițiat un dialog cu talibanii pentru un guvern afgan inclusiv, care să includă tadjicii, hazara și uzbecii. „După 40 de ani de conflict, această incluziune va asigura pacea și un Afganistan stabil, care este în interesul nu numai al Afganistanului, ci și al regiunii„, a spus Khan într-un alt tweet.
Talibanii au respins apelurile externe pentru crearea unui guvern incluziv, deoarece insistă că nu există loc pentru cei care au avut funcții în guverne în ultimii 20 de ani. Pe lângă Pakistan, marile puteri au presat talibanii să includă și alte comunități etnice, ceea ce ar fi considerat o mișcare pozitivă de către talibani și ar putea să-i ajute să câștige recunoaștere internațională. Nicio țară nu a indicat până acum să acorde recunoaștere administrației talibane, care susține că au preluat controlul militar al Afganistanului și nu printr-un acord politic.
Talibanii au încheiat un acord important cu Statele Unite în Qatar în februarie 2020 privind retragerea forțelor străine. Însă dialogul intra-afgan s-a dovedit a fi un proces de negociere fals, întrucât talibanii au refuzat să declare încetarea focului, iar echipa de negocieri a guvernului de la Kabul nu părea dispusă să dea dovadă de flexibilitate.
Daily Times
Citiți și Cum arată Afganistanul din punct de vedere etnic, lingvistic și religios
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank