G4Media.ro

Palestinienii obţin mai multe drepturi la Organizaţia Mondială a Sănătăţii / Rezoluția…

sursa foto: Pexels

Palestinienii obţin mai multe drepturi la Organizaţia Mondială a Sănătăţii / Rezoluția le va asigura dreptul de a se alinia OMS, de a prezenta propuneri și amendamente și de a avea aleși în biroul plenarei și în comisiile principale ale OMS

Ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au decis vineri să le acorde drepturi suplimentare palestinienilor, după o decizie similară de la începutul acestei luni a Adunării Generale a ONU, informează AFP, conform Agerpres.

Ţările membre care se reunesc săptămâna aceasta pentru Adunarea Mondială a Sănătăţii – organul suprem de luare a deciziilor al OMS – au votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea unui proiect de rezoluţie pentru a „alinia participarea Palestinei” la OMS cu participarea sa la ONU.

Din cele 177 de ţări cu drept de vot, 101 au susţinut textul, iar cinci s-au opus. Rezultatul votului, care s-a desfăşurat prin ridicarea mâinii, a fost aplaudat îndelung.

Rezoluţia, introdusă de un grup de ţări predominant arabe şi musulmane, precum şi de China, Nicaragua şi Venezuela, solicită ca palestinienilor, care au deja statut de observator la OMS, să li se acorde practic aceleaşi drepturi ca şi cum ar fi membri deplini.

Votul de la Geneva a avut loc după ce membrii ONU s-au exprimat la începutul acestei luni la New York cu o majoritate covârşitoare în favoarea mai multor drepturi pentru palestinieni cadrul organismului mondial, după ce campania lor pentru aderarea deplină a fost blocată de Statele Unite în Consiliul de Securitate.

La Adunarea Mondială a Sănătăţii de la Geneva, palestinienii şi susţinătorii lor au renunţat la cererea lor de aderare deplină. Mai multe surse diplomatice au sugerat că acest lucru se datorează temerilor că un vot în favoarea aderării palestiniene ar declanşa o suspendare automată a finanţării americane către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Textul aprobat vineri le acordă palestinienilor, printre altele, „dreptul de a sta printre statele membre, (…) dreptul de a prezenta propuneri şi amendamente, (…) (şi) de a fi aleşi în biroul plenarei şi în comisiile principale ale Adunării Sănătăţii”.

Cu toate acestea, textul subliniază că „Palestina, în calitate de stat observator, nu are dreptul de a vota în Adunarea Sănătăţii sau de a-şi prezenta candidatura la organismele OMS”.

Această adoptare vine pe fondul războiului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas în Fâşia Gaza.

Conflictul a fost declanşat de atacul fără precedent al Hamas asupra teritoriului israelian pe 7 octombrie.

Aceasta a dus la moartea a peste 1.189 de persoane, majoritatea civili, conform unei numărători efectuate de AFP pe baza celor mai recente date oficiale disponibile. Dintre cele 252 de persoane luate ostatice în timpul atacului, 121 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 37 ar fi decedate, conform armatei.

Ca represalii, Israelul a promis să anihileze Hamas, pe care o consideră o organizaţie „teroristă”, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană, şi a lansat o ofensivă care a ucis până acum 36.224 de persoane în Fâşia Gaza, conform Ministerului Sănătăţii al administraţiei Hamas.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează