G4Media.ro

Pândă pentru ursoaica din Brașov / Primarul Allen Coliban anunță măsurile care…

Sursa foto: Allen Coliban

Pândă pentru ursoaica din Brașov / Primarul Allen Coliban anunță măsurile care s-au luat pentru prinderea urșilor care pun în pericol viața brașovenilor

Un ”container – momeală” (foto) pentru ursoaica cu trei pui, care apare aproape în fiecare noapte în apropierea locuințelor de pe drumul spre Poiana Brașov, a fost montat deja.

O echipă mixtă de jandarmi, veterinari și lucrători silvici acționează pentru prinderea animalului, susține primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.

G4Media a relatat miercuri, 22 septembrie, despre starea de spirit a locuitorilor din zonă, care se simt amenințați zilnic de prezența ursoaicei și a celor trei pui ai ei.

Primarul susține că măsura adoptată în Brașov a fost cea de relocare a animalului, iar pentru asta a împrumutat a container – capcană, amplasat pe o autoutilitară. Utilajul a fost împrumutat de la Institutul de Cercetări si Amenajări Silvice Brașov (ICAS).

”Am monitorizat tot ce se întâmplă. Dacă există un urs care revine în mod repetat, poate fi introdus în scenariul acesta de relocare, conform ordonanței (n.r. 81 din 21 iulie 2021). Avem identificate trei exemplare mature, două care au și pui, care revin. Încercăm să facem tranchilizare, colare și relocare. (…) Am semnat un parteneriat cu ICAS, prin care ne pun la dispoziție o capcană. E varianta cea mai bună, nu mai trebuie să muți cușca pe platforma, iar apoi să o transporți.

Azi (n.r. joi, 23 septembrie) am amplasat-o în zona în care a fost detectată prezența ursoaicei cu trei urși. Probabil că va lua una, două nopți până să-l prindem. Va trebui s se obișnuiască cu prezența capcanei acolo, cu mirosurile, cu prezența oamenilor”, a explicat primarul.

”Inclusiv aseară am mers la fața locului, am așteptat ursoaica, dar nu a apărut. Ne-a fost semnalată prezența în altă parte, până am ajuns acolo dispăruse”, spune Allen Coliban.

După prinderea animalului, acesta va primi un dispozitiv cu GPS pentru a se cunoaște tot timpul locul în care se află.

Allen Coliban spune că s-a adoptat această variantă, de capturare cu ajutorul capcanei, pentru că cea prin care ursul ar fi putut fi împușcat cu tranchilizante e foarte periculoasă. ”Din momentul tranchilizării, ursul mai poate merge încă cinci kilometri. Rănit, poate ataca pe oricine în drum. Acolo unde vine frecvent vrem să punem tipul acesta de capcană. Apoi, în cazul în care vrei, poți să atașezi colar, să-i cunoști poziția după capturare și relocare”, spune primarul Brașovului.

El explică faptul că deocamdată instituția nu deține decât un singur dispozitiv de urmărire. ”Am făcut să facem rost de unul. Teoretic nu sunt greu de procurat, dar potrivit legii ar trebui puse la dispoziție de minister. Știu că sunt și ei în proceduri de achiziție”.

Colarul e un dispozitiv care este prins de animal, cu ajutorul căruia se poate ști în permanență locul în care se află acesta. ”Sunt acele dispozitive cu GSP prin care poți să și urmărești animalul, măcar să ai niște informații și după ce ai relocat animalul: se întoarce, nu se întoarce. Pentru asta sunt două variante: varianta de colare prin GPS care transmite poziția ursului din jumătate în jumătate de oră sau mai e varianta de crotaliere.

La acele crotalii cu cip, pentru a-l identifica, trebuie să fii acolo, la un metru de el. Avantajul colarului este că variantele mai noi au un sistem în care poți defini un perimetru și în momentul în care animalul iese din perimetru, primești o alertă. Dacă stabilești la doi kilometri perimetrul de zona locuită, știi că o să vină, te poți pregăti să faci goană„, explică edilul Brașovului.

Primarul crede că ordonanța poate fi îmbunătățită. ” Nu cred că pe formula care apare în ordonanță, de patru oameni, activitatea putea fi funcțională. Sunt și discuții în care apar păreri diferite, unii spun că trebuie tranchilizat animalul, alții nu. Deciziile se iau prin vot. La un vot de patru, decizia finală ajunge la primar. Primarul nu e specialist, e doar factor politic, în momentul în care nu există aliniament între experți, primarul are votul decisiv. Cred că ar trebui lăsată posibilitatea să angajezi un specialist, care să se ocupe de problema asta. Cred că mai e loc de îmbunătățiri”.

Celălalt urs semnalat în articolul G4Media, la ieșirea din Brașov spre Săcele, se află pe raza acestei localități, a mai spus primarul. ”Domnul Grigorescu stă pe teritoriul UAT Săcele. Noi nu avem cum să intervenim acolo. Abordările acestea ar trebui cumva integrate. Scenariu de fond e același, cu siguranță că vom putea interveni pe arie extinsă în viitor”.

Pericol în următoarele săptămâni

Allen Coliban susține că specialiștii i-au transmis că în următoarele săptămâni se va intensifica activitatea urșilor. ”Se pregătesc de hibernare. Ei vor căuta fructe, inclusiv în livezi. Probabil că va fi o prezență din ce în ce mai frecventă”.

Conform declarațiilor primarului, în zona largă a municipiului Brașov există undeva la 180 de exemplare ”din care 17-20 și-au făcut un obicei de a reveni ”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Bani aruncati pe fereastra…avem circa 180 numai in zona municipiului Brasov, 400 in zona Miercurea Ciuc-Lacul sf Ana…..etccccc.Alte tari UE evoluate, au ursi doar la gradina zoologica.Covidul, ursul sacalul si emigrantul.

  2. Nu ai nimic, ursii nu sunt ai tai. Lasati ursii in pace, si invatati sa nu mai lasati gunoaie peste tot. Asta e solutia, nu sa-i plimbam in tara si sa fim la fel de nepasatori cu mancarea pe care o aruncam. De zeci de ani e aceeasi situatie, incep sa cred ca ursii sunt mai destepti decat o mare parte a oamenilor din tara asta.

  3. „Colarul” ala are o denumire si in romaneste… „zgarda”.

  4. Orice animal salbatic care ia contact cu orașul trebuie ucis. Mâncare au din belșug în munți, dar ei prefera gunoaiele, ceea ce denotă că deja au modificări de ADN.

    • Ce mancare au ei in munti? Sa luam de exemplu fructele de padure. Unde ajung fructele de padure? In caldarile comerciantilor. Asa este la noi. Deci ce trebuie schimbat?

    • Sa dea Dumnezeu sa fie la tine…

  5. Si iata la ce spectacol grotesc am ajuns sa asistam: o tara intreaga sta ca PARALIZATA si se lasa terorizata de niste salbaticiuni. De ce asta? Fiindca tara e condusa de niste natarai iresponsabili care stau cu ochii doar pe voturi si au pierdut legatura cu realitatea. Care ar fi obligatia lor primordiala? Sa stabileasca o POLITICA NATIONALA fata de ursi. Aceasta presupune sa decida ce face Romania cu ursii:
    1. Ii lasa sa se inmulteasca in continuare nestingheriti?
    2. Sau ii mai IMPUTINEAZA?
    Fireste ca ar mai fi o intrebare: ce facem cu atitia ursi si de ce ne trebuie atitia ursi? In 1950 in toata Romania existau doar 850 de ursi. Astazi, chiar activistii de mediu recunosc existenta a cel putin 6000 de ursi. Dar nu e nevoie s-o recunoasca ei fiindca orasele terorizate de ursi o simt pe pielea lor in fiecare zi si in fiecare noapte.
    Asadar, daca tara n-are nevoie de atitia ursi – care-i aduc numai necazuri si probleme – de ce nu i-ar IMPUTINA prin vinatoare? Sa remarcam doua lucruri fundamentale:
    1. Necazurile si problemele create de ursi se vad zilnic de mii de oameni
    2. Binefacerile existentei unei mase de ursi atit de consistente nu le vede nimeni.

    Si atunci de ce sa nu revenim la Romania anilor ’50, aceea cu doar 850 de ursi? De ce?