G4Media.ro

Pandemia de coronavirus revine agresiv: Australia se pregătește de a doua carantină,…

Pandemia de coronavirus revine agresiv: Australia se pregătește de a doua carantină, în Serbia au izbucnit violențe, Africa a depășit jumătate de milion de cazuri, Catalonia impune masca și în aer liber

Reimpunerea măsurilor de izolare din cauza coronavirusului în Serbia a declanșat confruntări violente în capitala Belgrad, soldate cu rănirea a cel puțin 60 de polițiști și protestatari, pe fondul avertismentelor reînnoite că ritmul de răspândire a virusului continuă să crească.

Australia se confruntă cu un vârf de cazuri de COVID-19 în orașul Melbourne, care s-a pregătit miercuri pentru o a doua carantină în vederea opririi răspândirii virusului. Neplăcerile orașului Melbourne din cauza virusului sunt într-un contrast clar cu situația altor zone ale țării, care au raportat infectări zilnice reduse sau lipsa infectărilor.

Africa a depășit pragul de jumătate de milion de infectări cu coronavirus, conform cifrelor publicate miercuri de Centrele africane pentru controlul și prevenirea bolilor. Africa de Sud a raportat încă o zi cu peste 10.000 de cazuri confirmate. Nu există nicio modalitate de a cunoaște numărul real de cazuri confirmate de virus printre cele 1,3 miliarde de locuitori ai Africii, deoarece cele 54 de țări ale continentului continuă să se confrunte cu o deficiență gravă de materiale de testare pentru virus.

În Serbia, protestatarii furioși au luat cu asalt străzile Belgradului și au încercat să pătrundă în Parlament, după ce oficialii din domeniul sănătății au raportat cel mai mare număr de decese zilnice, 139, pe fondul a 299 de cazuri noi de COVID-19. Protestatarii au aruncat cu pietre, sticle și alte obiecte și au dat foc la cinci vehicule ale poliției, în timp ce pe filmările video ale confruntărilor se văd polițiști lovind manifestanții. Aproximativ 24 de manifestanți au fost arestați, în timp ce un oficial a declarat că autoritățile încearcă să identifice mai multe persoane care au luat parte la tulburări.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a admis că ridicarea prea timpurie a restricțiilor pentru virus ar fi putut duce la o reapariție a infectărilor, ceea ce a reaprins dilema globală cu privire la momentul și gradul de deschidere, fără riscul reapariției virusului. Mulți dau vina pe liderul sârb autocrat pentru ridicarea măsurilor de izolare anterioare, doar pentru a-și întări puterea după alegerile parlamentare. El a respins aceste afirmații.

Reapariția virusului la Belgrad reflectă o tendință generală în Balcani, unde infectările se mențin pe o traiectorie ascendentă. În Albania, 50-70 de cazuri noi sunt raportate în fiecare zi – de multe ori peste numărul zilnic de infectări raportate în timpul carantinei impuse în țară în martie și aprilie.

Autoritățile din statul australian Victoria au anunțat 134 de cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, în scădere de la un record zilnic de 191 de cazuri marți. Restul Australiei a înregistrat 13 cazuri, inclusiv trei cazuri legate de Melbourne, în capitala națională Canberra. Infecțiile de la Canberra sunt primele înregistrate acolo în aproape o lună.

Prim-ministrul Scott Morrison a declarat că întreaga națiune susține orașul Melbourne, care a intrat în carantină pentru șase săptămâni, de miercuri seara. „Suntem toți alături de Melbourne acum, când vine vorba de provocările cu care ne confruntăm”, a spus Morrison. „Suntem toți alături de Victoria acum, pentru că suntem toți australieni, și de acolo vine acum provocarea”.

În SUA, numărul infectărilor zilnice este aproape dublu față de nivelul de referință anterior al țării, ratele crescând în Sud și în Vest. Directorul Institutului Național pentru Boli Alergice și Infecțioase din SUA, Dr. Anthony Fauci, a vorbit în favoarea autorităților locale și ale statului, care le solicită oamenilor să poarte măști în public, pentru a reduce rata infecțiilor. „Alarmantă este panta curbei”, a spus Fauci despre cazurile din Alabama, într-o conferință de presă online, marți, cu senatorul de Alabama, Doug Jones. El a adăugat că „semnalul ar trebui să fie purtarea măștii pentru o perioadă”.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat că este sigur că se va vindeca rapid de infecția cu noul coronavirus, datorită tratamentului cu hidroxiclorochină, medicamentul anti-malarie care nu s-a dovedit eficient împotriva COVID-19. Bolsonaro a declarat că a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus marți, după ce luni de zile a contestat gravitatea virusului, în timp ce numărul deceselor a crescut rapid în țară. Populistul de dreapta, în vârstă de 65 de ani, despre care se știe că face băi de mulțime fără să-și acopere fața, le-a spus reporterilor că hidroxiclorochina a ajutat la reducerea febrei. „Sunt bine, normal. Vreau chiar să fac o plimbare pe aici, dar nu pot din cauza recomandărilor medicale”, a spus Bolsonaro.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Michael Ryan, a declarat că noul coronavirus continuă să își accelereze ritmul la nivel global, cazurile raportate zilnic ajungând la 200.000 – dublul numărului de cazuri raportate în aprilie și mai. Ryan a avertizat că, deși numărul de decese COVID-19 pare să fie stabil acum, el a avertizat că un vârf al cazurilor de deces ar putea urma în curând.

Miercuri, Indonezia a raportat un alt record al infectărilor zilnice, 1.863 de cazuri noi, urcând totalul național la peste 68.000. Purtătorul de cuvânt al grupului național pentru COVID-19, Achmad Yurianto, a declarat că alte 50 de persoane au murit din cauza bolii, numărul de decese ajungând astfel la 3.359 – cel mai mare număr de victime din Asia de Sud-Est.

România a atins miercuri și joi noi vârfuri ale numărului zilnic de cazuri de virus confirmate, 555, respectiv 614. Recordul anterior a fost stabilit pe 11 aprilie, de 523 de noi infecții.

Regiunea Catalonia din Spania va impune obligativitatea purtării măștii în aer liber, după ce focare îngrijorătoare în și în jurul orașului Lleida au dus la izolarea a peste 200.000 de locuitori, începând de sâmbătă. Unele dintre cele 500 de infectări din Lleida au fost legate până acum de sezonul estival de cules de fructe, care atrage mulți muncitori migranți, cărora li se oferă adesea condiții de trai și de muncă precare.

În Israel, ministrul Apărării, Benny Gantz, a declarat că va intra în carantină din cauza îngrijorării că recent a intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19. Gantz, care servește și ca prim-ministru alternativ, spune că se simte bine și că se izolează din responsabilitate. Gantz a făcut anunțul în timp ce Israelul face față unui al doilea val de infectări. În această săptămână, guvernul a reimpus noi limitări ale adunărilor publice și a ordonat închiderea din nou a restaurantelor, barurilor, teatrelor și centrelor de fitness.

Sursa: Detroit News / Autori: Menelaos Hadjicostis, Dusan Stojanovic, Rod Mcguirk; Menelaos Hadjicostis de la Nicosia, Cipru şi Rod McGuirk de la Canberra, Australia / Traducerea: Cristina Zaharia (Rador)

Sursa foto: pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Si dupa a doua carantina a doua relaxare urmata de a treia carantina. Solutie la problema.
    Si cica Idiocracy era o satira.