G4Media.ro

Pandora Papers: Mai mulţi lideri de stat,  printre care și premierul Cehiei,…

sursa foto: Facebook

Pandora Papers: Mai mulţi lideri de stat,  printre care și premierul Cehiei, acuzaţi de evaziune fiscală de o anchetă a jurnaliştilor de investigaţie

Mai mulţi lideri de stat, printre care premierul Cehiei, regele Iordaniei sau preşedinţii kenyan şi ecuadorian, au ascuns bunuri prin societăţi offshore, în special în scop de evaziune fiscală, potrivit unei anchete publicate duminică de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), informează AFP, citată de Agerpres.

Ancheta, denumită „Pandora Papers”, la care au colaborat circa 600 de jurnalişti, se bazează pe circa 11,9 milioane de documente, ce provin de la 14 societăţi de servicii financiare, şi a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore.

Potrivit acestor documente, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a înfiinţat cel puţin 30 de societăţi offshore, în ţări sau teritorii cu fiscalitate avantajoasă. Prin intermediul acestor entităţi, el a cumpărat 14 proprietăţi de lux în SUA şi Regatul Unit, în valoare de peste 106 milioane de dolari.

În ceea ce-l priveşte pe premierul ceh Andrej Babis, el a plasat 22 de milioane de dolari în societăţi paravan ce au servit la finanţarea achiziţionării castelului Bigaud, o mare proprietate situată la Mougins, în sudul Franţei.

Preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a depus fonduri în două trusturi al căror sediu se află în SUA, în Dakota de Sud.

În total, ICIJ a descoperit legături între active offshore şi 336 de lideri şi responsabili politici de prim rang, care au înfiinţat aproape 1000 de societăţi, dintre care mai mult de două treimi în Insulele Virgine britanice.

Printre persoanele expuse se află de asemenea cântăreaţa columbiană Shakira, manechinul german Claudia Schiffer sau legenda indiană a cricketului Sachin Tendulkar.

În majoritatea ţărilor, aceste fapte nu sunt pasibile de urmăriri penale, însă în cadrul liderilor de stat ICIJ pune în balanţă discursurile anti-corupţie susţinute de unii dintre ei şi plasamentele lor în paradisuri fiscale.

Înfiinţat în 1997 de Centrul American pentru Integritate Publică, ICIJ a devenit o entitate independentă în 2017. Reţeaua sa numără 280 de jurnalişti de investigaţie din peste 100 de ţări şi teritorii, precum şi circa 100 de media partenere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. varza de investigatie, pai Dragnea, cu mosia din Brazilia, nu apare?
    sa vina rise project sa le explice :))

    • Încă nu s-au coborât la acest nivel!!!
      Deocamdată sunt la nivel de președinți și vedete.
      Devalizarea României e pe sub radar, că așa dictează licuricii.
      Nu mai fi eroul din „nik”!
      Ești ” 41%”?

  2. Măcar nu au diluat produse sau le-au vandut fara facturi fiind si ne conforme

  3. Fara lista numelor este o vrajeala. Dau in polonezi pt ca nu accepta lgbt+ si lghdtv

  4. Jurnaliștii aia sunt la fel de “independenți” ca și voi, g4media….LOL…
    Bă, voi chiar ne luati de prosti?
    Chiar aveți impresia ca nu știm cine va trimite aceste articole și ce urmăriți?
    Chiar credeti ca nu știm că cine e in spatele vostru?

  5. Daca au incalcat legea, sa fie trași la raspundere.
    Dacă nu, palavre. Atata timp cat folosesc metode legale, e normal ca oamenii sa vrea sa plateasca la Stat impozite cat mai mici.
    Statele vest europene isi taxează cetățenii si aduc apoi migranți care stau degeaba pe ajutoare…

  6. Stim. EADS, Microsoft, Hexipharma, anchetele RISE project, stim cum au decurs. Apropo, cand aflam cine l-a ucis pe Erbasu ? Valcov e bine, sanatos ?